Peste o treime dintre medici sunt extenuaţi, 80% se tem de malpraxis

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.05.2024 - 09:37
Peste o treime dintre medici sunt extenuaţi, 80% se tem de malpraxis - Foto: Pexels/Jonathan Borba

Peste o treime dintre medici sunt extenuaţi, 80% se tem de malpraxis. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ, dr. Daniel Coriu, a prezentat datele unui studiu.

SHARE

Peste o treime dintre medici sunt extenuaţi, 80% se tem de malpraxis. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ, dr. Daniel Coriu, a prezentat datele unui studiu sociologic.

Din acesta, reiese că 34-36% dintre medici sunt în burnout, iar 58% dintre cei tineri vor să părăsească România, pentru a profesa în străinătate, pentru condiţiile mai bune de muncă.

Peste o treime dintre medici sunt extenuaţi, 80% se tem de malpraxis

Acelaşi studiu relevă că 80% dintre medicii chestionaţi se tem de malpraxis.

”Anul trecut am făcut acest studiu sociologic, realizat de nişte profesionişti de la Fcaultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti, la care au răspuns 8.121 de medici, deci o populaţie foarte bună.

Ne-au interesat 3 direcţii, Prima, burnoutul. Rata de burnout este de 34- 36 la sută. Trebuie să vedem că burnoutul nu este o simplă oboseală, poate fi o boală cu depresie, tendinţe de suicid şi avem colegi care chiar au făcut-o.

Apoi, este impactul direct pe calitatea actului medical. Un medic în burnout nu mai are aceeaşi capacitate de a relaţiona cu pacientul”, a declarat Daniel Coriu.

Citeşte şi: Spitalul Foișor cere retragerea titlului academic al fostului manager, celebrul medic Ioan Stoica

În acelaşi studiu, medicii au fost întrebaţi despre intenţia de a părăsi România.

”A doua direcţie a fost intenţia de migraţie externă. Toată populaţia de medici din România, indiferent de vârstă, de condiţia socială, ei bine, la femei este de 25 la sută, la bărbaţi 30 la sută.

Vorbim de oameni care lucrează în România, în sistemul medical, au intenţia să plece. La cei sub 35 de ani, intenţia este de 58 la sută”, a precizat Coriu.

A treia direcţie a vizat malpraxisul.

Citeşte şi: Cât câștigă un medic român în Irlanda față de România. Și-a prezentat fluturașul

”A treia direcţie a fost teama de conflict litigios şi malpraxis. Aproape 80 la sută au această problemă cu teama de malpraxis şi atunci ei vor practica o medicină defensivă.

Toate aceste trei direcţii trebuie să ne dea de gândit. (..,) Noi am venit cu o nouă lege a malpraxisului, este blocată. Interesul foarte mare nu este.

Dacă politicienii vor să lase lucrurile aşa... Legat de intenţia de migraţie externă să ştiţi că nu venitul e o problemă cum era acum 10 ani, salariile au crescut, principalul motiv se referă la condiţiile de lucru”, a precizat Coriu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te