Găini, brânză, palincă, suc de roşii, whisky japonez. Totul despre ce poate fi mita într-un spital

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.02.2024 - 08:43
Găini, brânză, palincă, suc de roşii, whisky japonez. Totul despre ce poate fi mita într-un spital - Foto: NeedPix
Găini, brânză, palincă, suc de roşii, whisky japonez. Totul despre ce poate fi mita într-un spital - Foto: Pexels/Florent Bertiaux

Găini, brânză, palincă, suc de roşii, whisky japonez. Totul despre ce poate fi mita într-un spital. Datele concrete ale mitei repetate luate de grupul infracţionar de medici de la Institutul "Marius Nasta" sunt consternante.

SHARE

Găini, brânză, palincă, suc de roşii, whisky japonez. Totul despre ce poate fi mita într-un spital. Datele concrete ale mitei repetate luate de grupul infracţionar de medici de la Institutul "Marius Nasta" sunt consternante, în natura lor infracţională.

Pur şi simplu, orice vedeau cu ochii aceşti doctori era bun să fie luat drept mită. Ai impresia că ei nu refuzat nimic din ce primeau.

Găini, brânză, palincă, suc de roşii, whisky japonez. Totul despre ce poate fi mita într-un spital

Conform datelor de la dosar, de regulă, înainte de efectuarea unei operaţii, unul dintre membrii echipei medicale primea şpaga în plic, după care împărţea banii colegilor săi prin intermediul aplicaţiei Revolut.

Medicii au fost prinşi după ce anchetatorii au montat aparatură video de înregistrare în cabinetele lor. Cristian Paleru lua în mod curent bani de la pacienţii internaţi la „Marius Nasta”, procurorii reuşind să documenteze 32 de astfel de cazuri.

Concret, el cerea între 100 şi 2.000 de lei în contul intervenţiilor chirurgicale, dar şi diverse produse alimentare sănătoase, „de la ţară”: găini, brânză, palincă, suc de roşii, dar nu refuza produse din import, cum este cazul unei paciente care i-a dat o sticlă de whisky japonez.

Citeşte şi: Un fost deputat PNL scapă de o condamnare de 5 ani într-un dosar cu mită de 5.000.000 €. Ce a făcut?

Astfel, pe 5 mai 2023, el a primit de la o pacientă o găină de ţară congelată, o sticlă de pălincă şi o sticlă cu suc de roşii, „tranzacţia” fiind înregistrată de procurori, prin montarea de camere de supraveghere în cabinetul lui:

„La data de 05.05.2023, în jurul orelor 10,18, s-a prezentat la control postoperator pacienta (...) şi însoţitoarea acesteia (...).

Foto: Pexels/Florent Bertiaux

Aceasta are o discuţie despre evoluţia stării sale de sănătate cu inculpatul Paleru Cristian, care îi recomandă să facă anumite analize. Cu acest prilej, la ora 10,20, suspecta (...) îi remite inculpatului o găină de ţară, congelată, o sticlă de pălincă şi una cu suc de roşii în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu - efectuarea controlului postoperator”, susţin procurorii.

Citeşte şi: Medicii șpăgari de la Spitalul Marius Nasta împărțeau mita prin Revolut. ”Când avem de unde, avem”

La dosar există şi o înregistrare a convorbirilor din mediul ambiental, în care medicul discută cu cele două femei:

Palerul Cristian: Daţi-mi biletul de ieşire. Când te-ai operat de sân?
(...): În 2017

Palerul Cristian: Şi la abdomen, de ce s-a operat?
(...): A avut cancer la colon în 2008.

Palerul Cristian: Şi anatomia patologică o aveţi, să ştim şi noi ce a ieşit?
(...): Da. (moment în care însoţitoarea pacientei scoate din geantă documentul solicitat de medic)

Până şi o sticlă de suc mită

Palerul Cristian: Ia să vedem ce-i aicea... (uitându-se peste documentele solicitate). Ai băgat mă 20.000 de euro?
(...): (râde) N-am băgat... (...) V-am adus o... (indicând cu mâna stângă spre o plasă) (...): Ia uitaţi... ştiţi ce v-am băgat? O găină...

Palerul Cristian: Păi asta o ţin minte dar până... până diseară. (...):... tăiată...
Ieri am tăiat-o, să ştiţi! (...) : O sticlă de palincă.

Palerul Cristian:... Puneţi... palinca o băgaţi sub...
(...): Aşa... şi o sticlă de suc, c-a fost prea repede aşa.

Palerul Cristian: Sărut-mâna. Sucul îl dau la alţii.
(...) Şi sucul de roşii! ***

Cabernet. Peşte. Cârnaţi de Pleşcoi

De asemenea, pe 11 mai 2023, medicul a primit de la o pacientă o găină congelată, brânză şi alte produse alimentare, iar un alt pacient i-a dat pe 12 mai 2023 vin de ţară (soiul cabernet), pentru ca pe 26 mai 2023 să-i fie livrată o pungă care conţinea cârnaţi de Pleşcoi.

Pe 12 iunie 2023, medicul a fost „alimentat” de un pacient cu borcane cu miere.

Cristian Paleru primea şi plicuri cu bani, conform Digi24. La data de 16 iunie 2023, fiica unui pacient i-a remis medicului o sticlă de whisky japonez (Nikka) şi suma de 2.000 de lei, depusă în ambalajul sticlei, în legătură cu controlul preoperator şi stabilirea datei operaţiei asupra tatălui său.

Stocarea - în frigider

„În fapt, doamna (...) a intrat în biroul medicului şi, în timp ce discută despre starea de sănătate şi stabilirea datei pentru intervenţia chirurgicală asupra pacientului (...), aceasta îi oferă o sticlă de whisky, într-un amblaj maro, despre care îi spune că este japonez, afirmând că se numeşte Nikka.

Medicul o îndeamnă să îl depoziteze în frigider şi continuă discuţiile pe tema medicală. Conform site-urilor de specialitate, o sticlă de 500 de ml de whisky Nikka costă aproximativ 230 de lei.

După câteva ore de la acest moment, medicul a desfăcut ambalajul maro în care era împachetată sticla de whisky şi a găsit şi un plic alb în care erau zece bancnote de 200 de lei, adică suma de 2.000 de lei.

Banii, în bluza medicală

Sticla de whisky a depus-o pe colţul stâng al biroului, iar suma de bani a pus-o în buzunarul din partea stângă sus a bluzei de la uniforma medicală.

La sfârşitul programului de lucru, în jurul orelor 14,00, a luat sticla de whisky şi a pus-o în geanta personală, de culoare neagră”, se arată în motivarea instanţei.

La dosar există şi o înregistrare video din cabinetul medicului: (...):

Eu lucrez într-o cârciumă. Şi ăsta e un whisky...
Palerul Cristian: Da. Băgaţi la frigider. Lăsaţi la frigider.

(...): Da. În frigider.
Palerul Cristian (îi indică frigiderul din cabinet): E de... Cât de tare e? (...): Nu e doar asta acolo. Să-l desfaceţi dumneavoastră. E foarte tare. Un whisky japonez.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te