Dr. Diana-Loreta Păun, consilier prezidențial: Inovația trebuie să stea la baza practicii medicale

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.12.2021 - 19:27
Dr. Diana-Loreta Păun, consilier prezidențial: Inovația trebuie să stea la baza practicii medicale

ARPIM a lansat la finalul lunii noiembrie Pactul pentru Inovație în Sănătate, un document de colaborare structurat pe 4 axe strategice cu scopul de a alinia toți factorii de decizie și profesioniștii în domeniul sănătății în jurul unor măsuri concrete pentru revitalizare.

SHARE

Cercetarea medicală ne-a transformat viețile în cel mai profund mod și continuă să o facă într-un ritm din ce în ce mai alert, inclisiv în cazul luptei cu pandemia de COVID-19, a declarat conf. dr. Diana-Loreta Păun, consilier prezidențial, în cadrul unui eveniment recent de lansare a Pactului pentru Inovație în Sănătate, organizat de Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

„Incontestabil cred că inovația stă la baza evoluției științei și practicii medicale. Haideți să recunoaștem, cercetarea medicală ne-a transformat viețile în cel mai profund mod și continuă să o facă într-un ritm din ce în ce mai alert.

Dinamica în evoluție a noilor terapii personalizate, a noilor metode de diagnstic și intervenție în cazuri complexe, chiar cu sprijinul inteligenței artificiale, telemonitoring, teleconsult cred că reprezintă exemple edificatoare, chiar elaborarea și dezvoltarea atât de rapidă a unor vaccinuri eficiente împotriva SARS-CoV-2 reprezintă o dovadă în plus”, a declarat aceasta.

Sistemul de sănătate se află sub presiunea inovației mai mult ca niciodată, de aceea consilierul prezidenial crede că pentru a asigura sustenabilitatea noii paradigme de îngrijiri avem nevoie de un pact pentru inovaţie în sănătate care să ne permită să abordăm multiplele provocări la nivel de capitalizare a conceptelor inovative şi care poate sprijini în mod real transferul inovaţiei în practica clinică.

ARPIM a lansat la finalul lunii noiembrie Pactul pentru Inovație în Sănătate, un document de colaborare structurat pe 4 axe strategice cu scopul de a alinia toți factorii de decizie și profesioniștii în domeniul sănătății în jurul unor măsuri concrete pentru revitalizarea unor segmente importante ale sistemului de sănătate din România.

Cele 4 axe propuse sunt:

·        acces rapid și echitabil la medicamente inovatoare în beneficiul pacienților români și al sistemului de sănătate din România;

·        stimularea cercetării-dezvoltării și inovației farmaceutice;

·        un sistem de sănătate rezilient și bazat pe dovezi;

·        finanțarea adecvată și predictibilă a medicamentelor inovatoare și a vaccinurilor.

„Este cel mai bun moment să punem Sănătatea pe primul plan și să ne unim cu toții – factori de decizie, partide politice, asociații de pacienți, experți, medici si industrie – în jurul acestui Pact al Inovației în Sănătate, pentru a îmbunătăți rapid sistemul de sănătate și a răspunde așteptărilor pacienților români.

Noul Guvern are o oportunitate unică de a analiza, prelua și prioritiza măsurile identificate deja în cadrul documentului de colaborare pe care îl propunem. Astfel, industria farmaceutică inovatoare, care a demonstrat o mobilizare fără precedent în timpul pandemiei de COVID-19, se poziționează ca partener în creșterea accesului pacienților români la medicamente și soluții terapeutice inovatoare”, a declarat Alina Culcea, Președinte ARPIM.

Fiecare dintre cele 4 axe de colaborare se bazează pe date îngrijorătoare cu privire la standardele de îngrijire a pacienților și cuprinde o serie de măsuri care să fie adoptate cu prioritate, pentru corectarea situației. România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană in ceea ce privește accesul pacienților la inovație medicală, finanțarea sistemului de sănătate, investiții în cercetare și dezvoltare și digitalizarea sistemului de sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te