De câte ori ar trebui să mestecăm mâncarea? Așa scăpăm de multe probleme frustrante

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.05.2024 - 13:22
De câte ori ar trebui să mestecăm mâncarea - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Am auzit de foarte multe ori că trebuie să mestecăm foarte bine mâncarea înainte să o înghițim. Cu toate acestea nimeni nu a spus exact de câte ori trebuie să mestecăm de fapt. Specialiștii au găsit numărul exact.

SHARE

Mulți mâncăm pe fugă și înghițim fără să ne dăm seama cantități mari de mâncare. Dacă am mesteca mai mult, probabil am mânca mai puțin.

Această regulă nu este pentru cei care sunt obisnuiți să mănânce în fața calculatorului sau la volan, ori alergând să prindă autobuzul. 

De câte ori ar trebui să mesteci, de fapt, mâncarea până o înghiți? Ce se întâmplă în organism?

Experții consideră că trebuie să mesteci de 40-60 de ori mâncarea înainte de a o înghiți. O femeie a povestit experiența.

”M-am așezat la masă și mi s-a dat o porție de legume cu o garnitură de brânză și hummus - genul de hrană pentru bebelușii cu puțini dinți care își pot rupe ușor drumul - și m-am gândit că totul pare prea elementar. Apoi am văzut pe masă semnul: „Metecă fiecare gură de 40-60 de ori”, spunea.

Ați mestecat vreodată o legumă de 60 de ori? Vă pot spune că, până la sfârșitul acesteia, practic mestecați o pastă, de nerecunoscut după forma în care a intrat în gură.

Citește și: Femeia care nu a mai mâncat și băut apă de 16 ani. Cum explică medicii starea ei?

„Microbii intestinali și acidul din stomac atrag toată atenția, dar, de fapt, niciunul nu funcționează bine dacă nu mestecăm bine. Acțiunea mecanică a mestecatului este importantă pentru a măcina alimentele în particule mai mici, dar mestecatul declanșează, de asemenea, o întreagă cascadă de reacții în creier și în tot tractul digestiv.”

Lucrurile care se întâmplă atunci când mestecăm sunt destul de variate, de la stimularea producției de salivă până la a spune stomacului să producă acid gastric. 

În egală măsură, ne mestecat în mod corespunzător poate, potrivit lui Moore, „regla în jos funcția digestivă”, cauzând potențial unele probleme destul de frustrante, inclusiv „balonare, vânt urât mirositoare și disbioză, care este o creștere excesivă a insectelor intestinale urâte”.

Citește și: Ce nu trebuie să faci la nervi, oboseală sau stres. E periculos pentru organism, spune un psihiatru

Cum simti ca ai mestecat destul mâncarea

 Dr. Max Schubert, director medical la Mayrlife, care este desigur un mare susținător al mestecării, adaugă că „să te simți prea plin după masă” este un alt semn cheie că era nevoie de mai multă masticație.

În ceea ce privește câte mestecații sunt necesare, nu toată lumea este la fel de prescriptivă ca acel bilet la clinică (unde este prezent pentru a încerca să le reamintească oaspeților să se aplece cu adevărat în lucrul cu mestecatul), cu nutriționistul Clarissa Lenherr.

Terapeutul nutrițional Eve Kalinik iubește în mod similar să-i convingă pe oameni să mestece, dar spune: „Nu aș sugera să vă fixați pe un anumit număr de mesteci, deoarece ideea este să încetiniți și să vă bucurați de procesul de a mânca și să nu vă stresați pentru a obține un anumit număr de mesteci..” 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te