Covid-19 poate cauza în continuare probleme, la trei ani după ultimul val pandemic

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.06.2024 - 09:48
Covid-19 poate cauza în continuare probleme, la trei ani după ultimul val pandemic - Foto: Profimedia Images
Covid-19 poate cauza în continuare probleme, la trei ani după ultimul val pandemic - Foto: Profimedia Images

Covid-19 poate cauza în continuare probleme, la trei ani după ultimul val pandemic. Covidul pe termen lung duce la noi probleme.

SHARE

Covid-19 poate cauza în continuare probleme, la trei ani după ultimul val pandemic. Covidul pe termen lung duce la noi probleme de sănătate.

Noi descoperiri privind Covid prelungit, care se referă la efectele pe termen lung asupra sănătăţii, experimentate de mulţi dintre cei care au avut Covid-19, aduc deopotrivă veşti bune, dar şi veşti mai puţin îmbucurătoare.

Covid-19 poate cauza în continuare probleme, la trei ani după ultimul val pandemic

Aşa arată un studiu realizat la Facultatea de Medicină a Universităţii Washington, din St. Louis, şi la sistemul de asistenţă medicală pentru veteranii americani.

Veştile mai puţin bune ar fi că pacienţii cu Covid-19 care au fost spitalizaţi în primele 30 de zile după infectare se confruntă cu un risc de deces cu 29% mai mare în al treilea an, comparativ cu persoanele care nu au avut virusul.

Constatările arată de asemenea că şi persoanele cu Covid-19 uşor se confruntă în continuare cu noi probleme de sănătate legate de infecţie trei ani mai târziu.

Citeşte şi: Pandemia de COVID începe să revină în Franța

Vestea bună este că riscul de deces se diminuează semnificativ la un an după o infecţie cu SARS-CoV-2, în rândul persoanelor care nu au avut nevoie de spitalizare, din cauza virusului. Această categorie demografică reprezintă majoritatea persoanelor care a avut Covid-19.

Noua cercetare dn revista Nature Medicine a urmărit efectele virusului asupra sănătăţii persoanelor, la trei ani după ce au fost infectate cu tulpina originală SARS-CoV-2, în anul 2020. În acel an, aproximativ 20 de milioane de persoane au fost testate pozitiv pentru acest virus, numai în Statele Unite.

Noul studiu a evaluat riscul de deces şi 80 de afecţiuni nefaste pentru sănătate, la trei ani după ce pacienţii au fost diagnosticaţi cu Covid-19, conform News.ro.

Citeşte şi: Bilanț COVID în scădere, joi: numărul bolnavilor cu COVID internați la ATI ajunge la 1.119

„Nu ştim sigur de ce efectele virusului persistă atât de mult timp”, a declarat autorul principal, dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinic la Universitatea Washington, un recunoscut lider la nivel mondial în cercetarea Covid.

„Posibil să aibă de-a face cu persistenţa virală, inflamaţia cronică, disfuncţia imunitară sau toate cele de mai sus. Avem tendinţa de a ne gândi la infecţii ca fiind în principal boli pe termen scurt, cu efecte asupra sănătăţii care se manifestă în jurul momentului infecţiei.

Foto: Profimedia Images

Datele noastre contestă această noţiune. Consider că boala Covid-19 continuă să ne înveţe – şi aceasta este o nouă lecţie importantă – că o întâlnire scurtă, aparent inofensivă sau benignă, cu virusul, poate duce totuşi la probleme de sănătate, ani mai târziu”, a comentat rezultatele medicul american, într-un comunicat.

Studii asupra afectării tuturor organelor

Până la 10% dintre persoanele infectate cu virusul experimentează Covid de lungă durată, potrivit datelor Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Cercetările anterioare ale omului de ştiinţă au documentat daunele produse de Covid-19 asupra aproape fiecărui organ uman, contribuind la boli care afectează plămânii, inima, creierul şi sistemele sanguin, musculo-scheletal şi gastrointestinal (GI) ale organismului.

Astfel de studii cu o urmărire mai lungă sunt limitate, a declarat Al-Aly, un nefrolog care tratează pacienţi la Spitalul Veteranilor din St. Louis, afiliat la Universitatea Washington.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te