Care este cea mai sănătoasă brânză din lume? Motivul pentru care aceste sortimente sunt în top

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.05.2024 - 15:46
Care este cea mai sănătoasă brânză din lume - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)

Pe pâine, scoasă din cuptor sau pe pizza – brânza este pretutindeni. În ciuda reputației sale nesănătoase, există cel puțin o brânză care îndeplinește toate criteriile unui aliment sănătos.

SHARE

Brânza este un produs popular ca topping pe pâine sau pentru a coace feluri de mâncare în cuptor. Cu toate acestea, conform ghidurilor nutriționale, brânza produsă de origine animală nu este sănătoasă.

Dar cel puțin Societatea Germană de Nutriție (DGE) recomandă în continuare ca produsele lactate (inclusiv brânza) să facă parte dintr-o dietă sănătoasă.

Trebuie doar să păstrați cantitatea cât mai mică posibil. Pe baza conținutului de nutrienți, a studiilor și a numeroaselor ghiduri nutriționale, HEIDELBERG24 a întocmit o listă cu cele mai sănătoase brânzeturi.

Care este cea mai sănătoasă brânză din lume? Motivul pentru care aceste sortimente sunt în top

Pe lângă nutrienții elementari, cum ar fi proteinele și grăsimile, brânza oferă și minerale și vitamine importante. Proteinele, calciul și vitaminele B sunt componente integrante ale produsului lactat. Calciul din brânză conferă oaselor și dinților stabilitate, este implicat în coagularea sângelui, menține pereții celulari stabili și asigură o transmitere lină a stimulilor în sistemul nervos și în mușchi. Dar, în ciuda substanțelor sănătoase, este important să ne bucurăm de brânza doar cu moderație, conform heidelberg24.de.

Societatea Germană de Nutriție recomandă o cantitate de 50 până la 60 de grame de brânză pe zi pentru un adult. Aceasta corespunde cu două felii tăiate normal. Pe lângă multe grăsimi și calorii, brânza conține și multă sare și acizi grași saturati. Când vine vorba de brânză, ar trebui să fii atent la cantitate, deoarece chiar și cele mai sănătoase legume pot deveni rapid nesănătoase dacă mănânci prea multă brânză.

Citește și: Cât de rea este brânza atunci când vrem să slăbim? Un nutriționist demontează toate teoriile

Acizii grași saturati sunt considerați nesănătoși deoarece au un impact negativ asupra nivelului de colesterol și pot crește riscul de boli cardiovasculare. Consumul ridicat de sare favorizează dezvoltarea problemelor cardiovasculare precum hipertensiunea arterială. Cu toate tipurile diferite de brânză, trebuie să existe cea mai sănătoasă brânză, nu?

Deoarece sănătatea depinde de diverși factori, cum ar fi nevoile și preferințele nutriționale individuale, nu este atât de ușor de spus în cazul brânzei. Cu toate acestea, unele brânzeturi pot fi considerate mai sănătoase deoarece conțin mai puține grăsimi și sodiu. Cu toate acestea, se aplică în continuare tuturor tipurilor de brânză în care cantitatea face otrava. Mozzarella este pe primul loc pentru că cu 20 de grame de proteine ​​pe porție, nu este doar săracă în grăsimi, ci și o adevărată sursă de proteine. Alte brânzeturi „sănătoase” includ:

Locul 1: mozzarella

Locul 2: brânză de vaci

Locul 3: Emmental

Citește și: Brânzeturi unice
din întreaga lume. Lista celor pe care trebuie să le guști măcat o dată în viață

Mozzarella - Foto: Pixabay.com

Care brânză are cele mai bune valori nutritive?

Nu numai că brânza de vaci ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai sănătoase brânzeturi pentru proprietățile sale de furnizare de proteine, ci și brânza este deosebit de săracă în calorii. Cu 102 de calorii și 13 grame de proteine ​​la 100 de grame, este potrivită în special pentru persoanele care doresc să slăbească. Brânza Emmental, pe de altă parte, este mai sărată și mai bogată în grăsimi, dar este plină de vitamina D, proteine ​​și potasiu. Cât de sănătoasă este brânza pentru dinții tăi ?

Citește și: Ce tip de brânză ar putea să dispară din supermarketurile românești? „Nu se reproduce suficient”

Cremă de brânză conține, de asemenea, doar o cantitate mică de calorii. 105 kilocalorii la 100 de grame de brânză ar trebui să mulțumească pe oricine care urmează o dietă. Dacă vă puteți obișnui cu gustul, ceea ce necesită puțin pentru a vă obișnui, puteți folosi și brânză Harz. Are chiar 30 de grame de proteine ​​la 100 de grame și, de asemenea, relativ puține calorii (131 Kcal / 100 de grame).

 Mozzarella, în schimb, este puțin mai mare în calorii la 255 de kilocalorii la 100 de grame, dar se află încă pe primul loc în clasament. Conținutul de grăsimi și calorii al celor mai populare brânzeturi:

Sărurile din brânza prelucrată constau din fosfați, care provoacă îmbătrânirea mai rapidă a oaselor și a vaselor. Acestea afectează rinichii și cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Dar, în general, merită să înlocuiți brânza care conține grăsime sau sare cu versiuni mai sănătoase. 

Ce tipuri de brânză nu ar trebui să mănânci?

Există diferențe mari între tipurile individuale de brânză. Brânza albastră, halloumi sau brânza de oaie sunt foarte sărate. Potrivit AOK, există în general o cantitate relativ mare de sare în fiecare brânză care s-a maturat de mult timp. Ceea ce face ca brânzeturile precum brânza de vaci, mozzarella sau Emmental să fie relativ mai sănătoase este conținutul scăzut de sare.

Citește și: Care este cea mai bună brânză din lume? Pe ce loc se află cea din România?

Dar în special brânzeturile tari și semitare conțin mult calciu. În ciuda diferențelor mari în ceea ce privește valorile nutriționale, conținutul de grăsimi și sare, un tip de brânză ocupă absolut ultimul loc și, prin urmare, este cea mai nesănătoasă brânză din clasament: brânza procesată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te