Pentru ce au fost amendate Realitatea Plus și Antena 3. CNA s-a întrunit de urgență

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 09.06.2024 - 20:37
CNA a amendat Antena 3 și Realitatea Plus Foto: INQUAM Photos/George Călin

Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a întrunit de urgență, în ziua alegerilor locale și europarlamentare, pentru a sancționa nerespectarea legislației electorale. Realitatea Plus și Antena 3 CNN au fost amendate.

SHARE

Întrunit în şedinţă duminică, în ziua alegerilor locale şi europarlamentare, Consiliul a analizat o serie de rapoarte de monitorizare, constatând că postul Realitatea Plus a încălcat Articolul 14, a, coroborat cu Articolul 13, b din Decizia CNA privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale.

Pentru ce au fost amendate Realitatea Plus și ANtena 3. CNA s-a întrunit de urgență

Articolul 14 din Decizia amintită prevede că "Realizatorii, prezentatorii şi moderatorii dezbaterilor electorale au următoarele obligaţii:  

a) sa fie impartiali”, in timp ce Art. 13, stipuleaza ca „Radiodifuzorii au obligatia sa se asigure ca in cadrul emisiunilor de promovare electorala, precum si in continutul spoturilor si al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispozitia acestora de catre competitorii electorali sunt respectate urmatoarele conditii:

b) nu contin afirmatii care pot aduce atingere demnitatii umane, dreptului la propria imagine sau care sunt contrare bunelor moravuri”.


Conform monitorizării CNA, postul de televiziune Realitatea Plus a difuzat duminică, începând cu ora 12,59, în direct, emisiunea "Tu decizi", în cadrul căreia a fost prezentat un material înregistrat al candidatului Alternativa Dreaptă la alegerile pentru Primăria Capitalei, Dorin Iacob, în care acesta a afirmat că a votat "pentru o Românie puternică din care să dispară mafia statului paralel".

Propunerea, care a fost votată în unanimitate, a fost înaintată de membrul CNA Mircea Toma, care a afirmat că postul "e angajat în susţinerea unui mesaj politic, identificabil ca fiind al unui candidat".

"Apare unul dintre candidaţi în format de spot electoral explicit, un format care este luat de pe Facebook de post şi difuzat fără să mai menţioneze acest lucru şi această apariţie este dublată de intervenţii ale moderatorului, deci asumarea de către post a unor mesaje electorale clare. (...) E campanie în ziua votului, asumată de post şi am să propun suma de 5.000 de lei", a punctat Toma.

Antena 3, ca de obicei


În aceeaşi şedinţă, CNA a sancţionat postul Antena 3 CNN cu 5.000 de lei din cauza încălcării Articolului 40, 2 din Codul de reglementare în audiovizual, referitoare la respectarea principiului audiatur et altera pars.

"Respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt", prevede articolul amintit.

Sancţiunea a fost propusă de Mircea Toma, o alternativă vizând o somaţie publică, înaintată de preşedintele CNA, Monica Gubernat, neîntrunind voturile necesare.

Conform monitorizării CNA, postul de televiziune Antena 3 CNN a difuzat, duminică, de la ora 12.29 o informaţie despre un incident care a avut loc în Slatina, potrivit căreia candidatul PNL la Primăria Slatina, Mario De Mezzo, şi-ar fi pierdut cumpătul şi l-ar fi luat la bătaie pe un consilier local PSD, Emil Popa. A fost difuzată şi o declaraţie înregistrată a lui Emil Popa, de pe patul de spital, despre incidentul petrecut. Ulterior, postul a avut o dezminţire a candidatului PNL, după contactarea acestuia, pe care nu a difuzat-o.

Totodată, au fost trimise scrisori de atenţionare posturilor Antena 3 Constanţa şi Campus Buzău pentru o serie de "scăpări", prin prezentarea unor candidaţi care, la ieşirea de la vot, au avut un discurs care a conţinut repere relevante pentru procesul electoral. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te