Legea fugarilor a fost votată de Camera Deputaţilor. Pot să facă până la 3 ani de închisoare în plus

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.11.2023 - 14:09
Legea fugarilor a fost votată de Camera Deputaţilor - Foto: cdep.ro

Legea fugarilor a fost votată de Camera Deputaţilor. Pot să facă până la 3 ani de închisoare, în plus. Se înăspresc pedepsele cu închisoarea.

SHARE

Legea fugarilor a fost votată de Camera Deputaţilor. Pot să facă până la 3 ani de închisoare, în plus. Se înăspresc pedepsele cu închisoarea. Acestea sunt asimilate evadării.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, potrivit căruia se consideră evadare şi fapta persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea, de a nu se prezenta la organul de Poliţie, în vederea punerii în executare a mandatului.

Legea fugarilor a fost votată de Camera Deputaţilor

Au votat "pentru" 230 de deputaţi, trei "împotrivă", iar unul s-a abţinut.

Această modificare a Codului penal urmăreşte înăsprirea pedepselor pentru sustragerea de la executarea unor pedepse privative de libertate, care este asimilată evadării, dacă persoana condamnată nu se prezintă la organul de Poliţie în termen de şapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea instanţei.

"Evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Citeşte şi: Cătălin Cherecheș a fost prins de polițiști în Germania. E condamnat la 5 ani de închisoare

Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Se consideră evadare:

a) neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate; b) părăsirea, fără autorizare, de către persoana condamnată, a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere;

Citeşte şi: Dragoș Săvulescu, petreceri non-stop sub controlul judiciar din Mykonos

c) încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.

Se consideră evadare şi fapta persoanei condamnată la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei", prevede proiectul de lege, conform Agerpres.

Pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării, mai stipulează actul normativ. Proiectul a fost adoptat şi de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te