Ce șanse mai au Clotilde Armand și Radu Mihaiu să câștige alegerile la Primăriile Sectoarelor 1 și 2

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 13.06.2024 - 20:50
Ce șanse au Clotilde Armand și Radu Mihai să căștige alegerile la Primăriile Sectoarelor 1 și 2 - Foto: facebook/ Clotilde Armand/ Radu Mihaiu (rol ilustrativ)

La patru zile de la alegerile locale, situația de la Primăriile Sectoarelor 1 și 2 este departe de a fi clarificată. Renumărarea voturilor în câteva secții arată că atât Clotilde Armand, cât și Radu Mihaiu au încă șanse de a câștiga alegerile. Dar oare sunt șanse reale?

SHARE

Renumărarea voturilor în câteva secții arată că atât Clotilde Armand, cât și Radu Mihaiu au încă șanse de a câștiga alegerile. Cei doi acuză fraude la vot.

Semnalea mai multor fraude la acest scrutin este încă analizată de Biroul Electoral Central, iar deciziile are putea întoarce rezultatul anunțat inițial de către PSD-PNL, conform căruia George Tuță și Rareș Hopincă ar fi câștigătorii alegerilor de la Sectoarele 1 și 2 din Capitală.

Ce șanse au Clotilde Armand și Radu Mihaiu să căștige alegerile la Primăriile Sectoarelor 1 și 2

Conform celor mai recente rezultate, La Sectorul 1, George Tuță a obținut 36,61% din voturi, iar Clotilde Armand, 35,92% din voturi. Diferența este mică. Armand a depus plângere penală la Parchetul General.

”La secția nr. 165 sunt mai multe buletine de vot zeci (zeci de buletine) în urnă decât votanți pe listă - pentru alegerea primarului. Avem aceste dovezi clare. Vrem renumărare!”, a transmis Clotilde Armand.

De asemenea, USR a sesizat OSCE și Colegiul aleșilor locali din UE pe neregulile de la alegerile din 9 iunie

Însă este greu de spus dacă există într-adevăr șanse reale ca Armand și Mihaiu să recâștige primăriile. 

Newsweek a cerut părerea politologului Cristian Pîrvulescu în legătură cu eventuala recuperare a diferenței de voturi. 

Citește și: SURSE. Renumărarea voturilor la Sectorul 1. Tuță câștigă cu 36,61%, Armand are 35,92%

”E greu de spus. Diferența există și nu știu dacă poate fi recuperată. E tocmai pentru că există această diferență și există erori s-a pus în discuție. În general, în cazuri de genul acesta nu se găsesc suficient de multe voturi.

Avem experiența din Florida: Al Gore contra Bush când diferența era tot așa, de 500 de voturi. Și a fost o întreagă odisee de peste o lună, privind renumărarea. S-a făcut renumărarea voturilor după decizia Curții Constituționale și, în final diferența nu a fost în favoarea lui Al Gore. 

Sunt mai multe ipoteze legate de validarea voturilor. Nu este vorba doar despre erori de numărare sau de intenție de a frauda alegerile. Dacă se va confirma frauda atunci situația va fi gravă.

Dar este vorba și despre greșeli de interpretare a votului în funcție de locul unde se pune ștampila. 

Ei dau exemplu de diferență de câteva sute de voturi dar niciodată la concurență cu numărul total de voturi”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Politolocul a mai spus că este foarte posibil ca situația să nu se shimbe foarte mult.

Citește și: Rezultate alegeri Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu a recuperat aproape 300 de voturi. Armand, 185

”Am participat la renumărări de voturi și de puține ori s-a întâmplat să se schimbe. Să ne gândim la Costinești cu diferența de un vot după 5 renumărări. Aici diferența este ceva mai mare însă, statistic vorbind, este una extraordinar de mică. 

Cel mai simplu ar fi să se renumere voturile. Există o probabilitate ca această renumărare să le dea un mic avantaj însă discutăm strict pe probabilități .

Apreciez că în mai mare măsură rezultatele vor rămâne acestea. De fapt mă aștept să fie schimbate, dar nu mă aștept să fie schimbate astfel încât să inverseze erahia. Probabil vor câștiga câteva sute de voturi în plus”, a spus Pîrvulescu.

Citește și: Proteste PSD și USR la Biroul Electoral din Sectorul 2. Radu Mihaiu cere renumărarea voturilor

 În legătură cu o eventuală reluare a procesului de vot în cele două sectoare, politologul este de părere că aceasta ar fi, de asemena, o soluție însă trebuie să existe o decizie în acest sens.

Însă este greu ca oamenii să fie mobilizați să revină la urne, mai ales că încep și vacanțele. Și vorbim despre sute de mii de alegători care trebuie convinși să voteze din nou. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te