Cine a fost domnitorul care a făcut ravagii în haremul sultanului? Purta un cercel în ureche

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.06.2024 - 07:46
Cine a fost domnitorul care a făcut ravagii în haremul sultanului - Foto: Arhiva
caterina de medici
murad a II-lea

Cine a fost domnitorul care a făcut ravagii în haremul sultanului? Purta un cercel în ureche, iar de aici i s-a tras porecla cu care a rămas în istorie. dar viața acestui personaj a fost mult mai mult decât atât, chiar dacă a domnit pentru doar doi ani în Țara Românească.

SHARE

Cine a fost domnitorul care a făcut ravagii în haremul sultanului? Conform istoriei oficiale, a fost frate cu Mihai Viteazul, deși planează multe întrebări despre adevărata origine a primului unificator al Țărilor Române.

În umbra acestuia și cu o domnie de doar 2 ani, personajul despre care vorbim a fost sortit uitării, deși merita o soartă mult mai bună

Cine a fost domnitorul care a făcut ravagii în haremul sultanului? Purta un cercel în ureche

A fost fiul lui Pătrașcu cel Bun, care cârmuise Țara Românească între anii 1554 - 1557. Același Pătrașcu ce a trecut, în manuale drept tatăl lui Mihai Viteazul, deși unii istorici renumiți sunt de altă părere.

Despre adevărații părinți ai primului unificator al celor trei Țări Române, Newsweek a scris AICI.

Petru Cercel s-a născut, cel mai probabil, la 1545, trăindu-și prima tinereţe mai mult pribeag, colindând prin mai multe ţări.

A devenit, în cele din urmă, ajutat şi de frumuseţea sa fizică, un personaj deosebit de interesant şi atrăgător.

A fost trimis ca ostatic la turci pe când avea 10 ani, alături de un frate mai mare, obicei al vremii pentru ca otomanii să fie siguri de loialitata domnitorului numit pe tronul țării.

Un fel de „gaj” uman, așa cum fuseseră, cu vreun secol înaintea sa și Vlad, devenit „Țepeș”, împreună cu fratele lui, Radu, devenit „cel Frumos”.

Citește și: FOTO Cum arăta Mihai Viteazul, de fapt? Nicolae Bălcescu a „ales” imaginea oficială a voievodului

Porecla sub care a rămas cunoscut i se datorează unui amănunt frivol pentru lumea și moravurile românești la acea vreme: cercelul pe care îl purta în ureche.

Despre acesta se spune că era făcut dintr-o perlă mare cât un ou de porumbel. Dar, în ochii boierimii valahe de la sfârşitul secolului al XVI-lea, acest detaliu apărea nu doar ca o extravaganţă, ci și ca un semn de întrebare în legătură cu preferințele sexuale ale acestuia, conform istorie-pe-scurt.ro.

Caterina de Medici, mama regelui Henric al III-lea al Franței - Foto: Arhiva

Dar Petru Cercel nu făcea decât să poarte ceea ce era la modă, nu în Valahia, ci în ţările Europei occidentale, pe care le colindase, unde trăise şi unde îşi însuşise maniere, cultură şi concepţii care se deosebeau mult de cele ale domnilor munteni cu care erau obişnuiţi boierii

El trăise o vreme  - circa doi ani - inclusiv la curtea regelui Henric al III-lea al Franţei, devenind chiar unul dintre favoriţii acestuia.

Ei erau numiți „mignons” – tineri frumoşi, eleganţi, foarte preocupaţi de modă, pe care protestanţii, adepţi ai sobrietăţii în moravuri şi înfăţişare, îi bârfeau şi îi acuzau – o acuzație gravă, pe atunci -  de înclinaţii homosexuale.

Dar aceștia par să fi fost, mai degrabă, ceea ce, în zilele noastre, am numi „metrosexuali”, adică bărbaţi care dau o mare atenţie înfăţişării lor şi tendinţelor modei.

Petru Cercel a fost și un om cu o educație vastă și intense preocupări culturale: vorbea 14 limbi străine li scria poezii, inclusiv în italiană, fiind considerat primul „ambasador cultural” al poporului român. 

La curtea regelui Franței a fost tratat drept ceea ce și era, un prinț de os domnesc, ce avea pretenții justificate la tronul Țării Românești. 

Citește și: Cine a fost marea iubire a lui Vlad Țepeș? A vrut să incendieze Brașovul pentru ea

Prin urmare, când a decis să se lupte pentru acest drept al său, ca fiu al fostului domnitor, l-au ajutat enorm și relațiile pe care și le făcuse în clasa conducătoare franceză. 

A avut, însă, un rival redutabil, în persoana lui Mihnea al Ii-lea, cunoscut ulterior ca „Turcitul”, care ocupa tronul din 1577, susținut de ambițioasa lui mamă, Ecaterina Salvaresso.

Totuși, în 1583, plătind sume mari de bani și cu ajutorul ambsadorului franez la Poartă, Petru a primit firmanul de numire pe tronul mult visat.

A intrat în București ca un adevărat rege, cu un alai pestriț de circa 7.000 de oameni, fiind privit inițial ca un adevărat eliberator.

Iar realizările sale nu au fost chiar puține ori neînsemnate, ținând cont că n-a stat în scaunul domnesc decât doi ani.

A ridicat biserici, un mic palat domnesc de-o mare frumuseţe, a construit instalaţii de aprovizionare cu apă şi a înfiinţat un atelier pentru fabricarea tunurilor din bronz.

În 1584 a mutat capitala Țării Românești de la București înapoi la Târgoviște. a reconstruit și amplificat Curtea Domnească din Târgoviște și a ctitorit monumentala Biserică Domnească din localitate.

A intrat, însă, rapid, în conflict cu marii boieri, dar a pierdut și sprijinul populației. Când a luat domnia a promis că va achita datoriie lăsate de Mihnea către Poartă, ceea ce a ănsemnat o „foame de bani”  ce a dus la mărirea birurilor.

În plus, boierii erau revoltați de apucăturile noului voievod. El și-a adus cu sine inclusiv cele trei concubine musulmane pe care, totuși, le-a creștinat, odată ajuns pe tron.

Sultanul Murad al III-lea, nepot a lui Soliman Magnificul - Foto: Arhiva

Pe una dintre ele a luat-o chiar de soție, aceasta luând numele creștin de Stanca, în timp ce pe celelate două le-a oferit unor prieteni din anturajul său.

Dar domnitorul era și înconjurat de curteni francezi, italieni şi dorea să introducă la curtea sa strălucirea din Occident, promovând concepţii care pentru boierii tradiţionalişti, constituiau tot atâtea noutăţi supărătoare. 

Disputele au degenerat în conflicte deschise, în urma cărora Petru a poruncit executarea a trei dintre marii dregători. 

Toate realizările serioase ale lui Petru au fost puse, în umbră, din punctul de vedere al istoriei, de odiseea nesfărțită a cuceririlor sale feminine.

Astfel, s-a spus că printre femeile pe care le-a cucerit s-ar fi aflat inclusiv mama regelui Henric al III-lea, Caterina de Medici, dar și o soră și favorita principală ale sultanului Murad al III-lea, care era nepotul marelui Soliman Magnificul, scrie kissfm.ro.

Iar poveștile unora dinte aceste amoruri ar putea fi incusiv subiecte de filme. În 1564, când încă era ostatic la turci, Petru a cunoscut-o pe Laura Baffo, o tânără de 14 ani care provenea dintr-o familie nobilă venețiană, conform celor scrise de Adrian Stănilă în lucrarea „Femeile din viața lui Petru Cercel”, citată de evenimentulistoric.ro.

Laura fusese răpită de pirații turci și a ajuns rapid în haremul sultanului Murad al III-lea, unde a devenit Haseki Sultan. 

Citește și: Fiica lui Mihai Viteazul, cerută de soție de un împărat. Ce s-a întâmplat cu ea?

Termenul de „Haseki Sultan” desemna favorita sultanului, adică era concubina principală. Evident că femeile sultanului erau bine păzite, iar bărbații nu aveau voie în harem. Cu atât mai mult, nu bărbații creștini.

Pedeapsa pentru un asemenea „atentat” la intimitatea concubinelor sultanului era moartea. Dar asta nu l-a oprit pe tânărul Petru, care a mituit eunucii pentru a se întâlni cu iubita lui chiar în harem, lucru nemaiauzit până la el, dar și după.

Mai mult, se pare că Petru a avut o idilă și cu Fatima, chiar sora sultanului. Dar, fiind de religie musulmană, ea nu ar fi putut niciodată să se căsătorească cu el.

În schimb, Fatima a vrut să-l căsătorească cu o protejată creștină de-ale ei, pe nume Perote Fieschi, mai scrie Stănilă.

Aceste planuri de căsătorie au picat, iar tânăra prințesă otomană a murit în 1580, la doar 21 de ani, după o infecție declanșată după nașterea unui copil.

Între timp, dincolo de nemulțumirile tot mai mri ale boierilor, Mihnea al II-lea și mama lui au continuat să-l „sape” pe Petru la Constantinopol.

Banii oferiți de ei au fost convingători, astfel că, în aprilie 1585, sultanul Murat al III-lea îl scotea pe Petru Cercel din domnie.

Totuși acesta și-a dat seama din timp că urma să fie mazilit. N-a mai aşteptat să se întâmple asta, ci a părăsit Valahia, luându-şi cu el toată averea - documentele vorbesc despre 43 de care pline cu bogaţii - şi a pornit spre Transilvania, sperând ca de acolo să se îndrepte spre vest.

Dar, abia ajuns în Ardeal, a fost trădat de oamenii din escorta sa, care l-au jefuit. Fugarul a fost arestat la Mediaş şi întemniţat în Maramureş.

În 1587, a izbutit să evadeze, coborând pe o funie. A încercat să caute sprijin la foştii săi protectori occidentali, dar norocul îşi întorsese faţa de la el: nici Franţa, nici Republica Veneţiană, nici Roma nu l-au mai sprijinit îndeajuns.

Pentru aceștia, el fusese doar un instrument, o unealtă în scopul măririi propriei influențe în zonă, iar Petru ar fi trebuit să devină parte dintr-o cproiectată cruciadă anti-otomană. Pierzând tronul, nu mai prezenta interes.

Curajos, dar și rămas fără soluții, Petru a mers chiar la Constantinopol, într-o încercare disperată de a-şi recăpăta tronul. Dar, deja nu mai avea suficient sprijin diplomatic şi nici financiar, pentru a „unge” toate mecanismele deciziilor otomanilor.

Mai mult, sub influenţa banilor şi a intrigilor țesute de Mihnea Turcitul şi mama sa, în vara lui 1589, sultanul l-a condamnat la moarte, Petru fiind întemniţat la Edicule („Cele Şapte Turnuri”).

Acuzațiile Porții erau diverse, de la fuga cu veniturile şi steagul sultanului, până la relaţiile sale cu femei musulmane ce au fost forţate să se creştineze în Ţara Românească.

Citește și: Care a fost soarta reală a fiului lui Mihai Viteazul? A fost „omorât” în film de Sergiu Nicolaescu

Ca urmare a acestui fapt, soţia lui Petru Cercel, împreună cu celelalte două femei musulmane aduse de domn în Valahia au fost luate cu forţa şi duse la Constantinopol.

Condamnarea la moarte nu a fost executată, amânarea obţinută de Haseki Sultan, adică acea fostă iubită, prințesa venețiană, Laura - transformându-se chiar în graţiere.

Dar, în decembrie 1589, fostul său mare vistiernic, Ioannis Cantacuzino, sosea la Constantinopol şi, dăruind marelui vizir în jur de 50 000 scuzi, obţinea promisiunea asasinării lui Petru Cercel, în interesul lui Mihnea Turcitul.

Ca urmare a acestui fapt, ambasadorul veneţian Giovanni Moro relata că, la 6/16 martie 1590, deţinutul era urcat pe o corabie, pentru a fi transportat, în exil InsulaRhodos.

Sau cel puțin așa i se spusese lui Petru. Deja, nasul şi urechile îi fuseseră tăiate, ca semn clar că nu mai putea emite pretenții la tronul Munteniei.

La 18/28 aprilie, acelaşi ambasador revenea cu ştirea că, Petru Cercel a fost sufocat şi aruncat în mare în timpul acelui transport.

În acest fel s-a încheiat viața celui care, dacă ar fi avut ceva mai multă baftă și, poate, ceva mai puțin succes la femei, ar fi putut deveni un domnitor comparabil cu presupusul său frate, Mihai Viteazul.

Așa, a rămas în istorie mai mult ca „domnitorul cu cercel de perlă”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te