VIDEO SUA lansează rachete nucleare de pe submarin. China a înconjurat Taiwanul

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.05.2024 - 15:41
VIDEO SUA lansează rachete nucleare de pe submarin. China a înconjurat Taiwanul - Foto: Flickr/DVIDSHUB
VIDEO SUA lansează rachete nucleare de pe submarin. China a înconjurat Taiwanul - Foto: Flickr/US Navy

VIDEO SUA lansează rachete nucleare de pe submarin. China a înconjurat Taiwanul. Statele Unite își întăresc capacitatea nucleară lucrând la rachete de croazieră nucleare pe mare. Mișcarea vine pe fondul tensiunilor crescânde cu adversari precum China.

SHARE

VIDEO SUA lansează rachete nucleare de pe submarin. China a înconjurat Taiwanul. Statele Unite își întăresc capacitatea nucleară lucrând la rachete de croazieră nucleare pe mare. Mișcarea vine pe fondul tensiunilor crescânde cu adversari precum China și Rusia.

Statele Unite mențin în prezent o triadă nucleară formată din rachete balistice intercontinentale terestre, rachete de croazieră lansate din aer și arme maritime.

VIDEO SUA lansează rachete nucleare de pe submarin. China a înconjurat Taiwanul

În timp ce Pentagonul se pregătește pentru o potențială confruntare nucleară, în viitor, pe fondul tensiunilor în creștere cu Rusia și China, Departamentul pentru Apărare a decis să se concentreze pe consolidarea capacității sale nucleare pe mare.

Se crede că sistemele americane de la sol și cele lansate în aer ar putea deveni ineficiente dacă oponenții lansează o primă lovitură, într-o bătălie nucleară.

SUA doresc să mențină descurajarea față de adversarii săi, prin intermediul sistemelor pe mare, despre care se așteaptă să ofere o capacitate de a doua lovitură.

Citeşte şi: VIDEO De ce China pune cei mai slabi ofițeri să conducă submarine nucleare? Pagube de 500.000.000$

Depunând mărturie în fața subcomisiei forțelor strategice ale serviciilor armate din Senat, săptămâna trecută, viceamiralul de marină Johnny R. Wolfe Jr., director pentru sisteme strategice, a spus:

„Dacă te gândești la asta din perspectiva adversarului, oricine ar putea crede că asta ar putea face ca, în cazul unei lovituri inițiale, acea forță [submarine cu rachete balistice] este mereu acolo, în alertă, în patrulare, adversarul neștiind unde anume se află.

Cu siguranță, dacă sunt chemați vreodată, [oamenii cu submarinele] pot supraviețui și ar putea asigura astfel că o a doua lovitură a națiunii noastre ar putea fi efectuată. Acest lucru este esențial când analizezi tehnica descurajării și ce înseamnă aceasta”, a spus responsabilul militar.

Citeşte şi: IMAGINI UNICE Pregătiri de război: 4 avioane de luptă SUA escortează un submarin de 4.000.000.000$

Wolfe Jr. depunea mărturie, împreună cu generalul Forțelor Aeriene Thomas A. Bussiere, comandantul Comandamentului Global Strike al Forțelor Aeriene.

Viceamiralul a remarcat progresul semnificativ, în eforturile Marinei de a moderniza partea sa din triada nucleară a SUA, și a prezentat câteva detalii despre noua rachetă de croazieră, lansată cu ajutorul echipamentului motor nuclear.

Foto: Flickr/US Navy

„Ne-am construit strategia pe această istorie remarcabilă de descurajare, marcând astfel de repere, precum demonstrația finală și operațiunea de shakedown, pentru submarinele noastre cu rachete balistice din clasa Ohio [și] înființarea unui nou birou nuclear pentru rachetele de croazieră lansate pe mare, SLCM-N ( rachetă de croazieră nucleară lansată pe mare),” a spus Wolfe, conform Eurasian Times.

Exerciţii militare, în jurul Taiwanului

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare (PLA) a executat recent lovituri simulate cu rachete, în exerciţii de luptă împotriva Taiwanului.

De asemenea, a trimis mai multe grupe de luptători echipați cu muniție reală și bombardiere, către pozițiile de lovit din apropierea unui oraș de pe coasta de sud-est a națiunii insulare, a informat presa oficială de stat chineză.

„Sub acoperirea formațiunilor de luptă desfăşurate, mai multe bombardiere au ajuns deasupra lanțului insular și au stabilit mai multe poziții de atac, în largul coastei Taitung, cooperând cu formațiuni navale și rachete de țărm mobile”, au sursele oficiale chineze, via CCTV.

„Unitățile de pompieri etc. efectuează lovituri simulate, asupra țintelor importante”, a relatat sursa citată.

Ce înseamnă strategia descurajării

Întreaga strategie militară folosită de SUA şi NATO, în timpul Războiului Rece, a fost bazată pe descurajare. Aceasta reprezintă un set de măsuri de diferite tipuri, militare, diplomatice, propagandistice, economice şi politice, care, împreună, au făcut Uniunea Sovietică să concluzioneze un atac al ei asupra Germaniei Federale, la începutul anilor 80, ar fi fost un eşec.

Citeşte şi: VIDEO China „deschide focul” asupra Taiwanului înconjurat cu 62 de avioane și 27 nave de război

Totul s-a terminat, în finalul Crizei Coridorului Fulda, prin retragerea forţelor Sovietice din Germanie de Est, după o situaţie extrem de tensionată, la finalul căruia se prefigura inclusiv un război atomic, exact pe modelul de acum.

Din punct de vedere istoric, studiile despre descurajare au avut tendința să se concentreze pe descurajarea nucleară. NATO a fost fondată în anul 1949, cu rolul de a descuraja agresiunea. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te