Trump „joacă” cu imunitatea pe masă. Curtea Supremă a SUA va decide azi soarta fostului președinte

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.07.2024 - 08:43
Trump „joacă” cu imunitatea pe masă. Curtea Supremă a SUA va decide azi soarta fostului președinte - Foto: Profimedia images

Trump „joacă” cu imunitatea pe masă. Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, urmează să se pronunțe luni asupra imunității penale absolute invocate de Donald Trump în calitate de fost președinte.

SHARE

Decizia, cea mai așteptată din această sesiune, ar putea amâna și mai mult procesul său federal de la Washington.

Trump „joacă” cu imunitatea pe masă. Curtea Supremă a SUA va decide azi soarta fostului președinte

Prin decizia din 28 februarie de a aborda această problemă și stabilind dezbaterile aproape trei luni mai târziu, cea mai înaltă instanță din SUA a amânat deja considerabil procesul federal al fostului președinte republican, acuzat de încercarea de a schimba ilegal rezultatele alegerilor din 2020 câștigate de Joe Biden.

Întreaga procedură în vederea acestui proces, inițial programat pentru 4 martie și amânat sine die, este suspendată de patru luni.

Șansele ca procesul să înceapă înainte de alegerile din 5 noiembrie dintre Trump și Biden depind de decizia celor nouă judecători.

Citește și: VIDEO Trump, după ce a fost găsit vinovat la 34 de capete de acuzare: Îl conduc pe Biden în sondaje

 Aceștia ar putea trimite cauza înapoi la instanțele inferioare pentru a stabili ce fapte sunt susceptibile de a scăpa de urmărire penală, ceea ce ar duce la noi întârzieri, în timp ce organizarea procesului ar putea dura mai mult de două luni.

În cursul dezbaterilor, dacă judecătorii au fost sceptici față de imunitatea absolută revendicată de Trump, mai mulți conservatori au subliniat repercusiunile pe termen lung ale deciziei. Neil Gorsuch a observat că "scriem o regulă pentru posteritate", referindu-se la natura fără precedent a întrebării. Brett Kavanaugh a adăugat că acest dosar are "implicații enorme pentru viitorul președinției și al țării", relatează AFP.

Citește și: „Avalanșă de dosare” și acuzații pe umerii lui Trump. Daune de milioane $. Viitorul politic, în joc

Vizată de patru proceduri penale separate, echipa de avocați a lui Trump face tot posibilul pentru a amâna judecata până după alegerile prezidențiale. El a fost deja găsit vinovat pe 30 mai de justiția din New York de "falsificare agravată a registrelor contabile pentru a ascunde o conspirație de pervertire a alegerilor din 2016". Sentința sa va fi pronunțată pe 11 iulie.

Cu toate acestea, această condamnare, fără precedent pentru un fost președinte american, riscă să fie singura înainte de vot, deoarece avocații lui Trump au reușit să amâne celelalte procese până la noi ordine, inclusiv la nivel federal pentru reținerea de documente clasificate după plecarea sa de la Casa Albă și în fața instanțelor din statul-cheie Georgia pentru ingerință electorală în 2020.

Dacă va fi ales din nou, Donald Trump ar putea dispune oprirea urmăririlor penale împotriva sa odată învestit în ianuarie 2025.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te