Belarusul, păpușat de Rusia, acuză Ucraina de „adună” sisteme HIMARS, drone și trupe la granița sa

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.07.2024 - 11:01
Belarusul, păpușat de Rusia, acuză Ucraina de „adună” sisteme HIMARS, drone și trupe la granița sa - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Belarus a acuzat Ucraina că și-a sporit forțele la graniță și a intensificat acțiunie cu drone de recunoaștere ca „preludiu” la o acțiune militară. Kievul a respins acuzațiile bieloruse ca fiind doar „încercări provocatoare” de conflict cu țara controlată total de Moscova.

SHARE

Doi comandanți militari de rang înalt din Belarus au acuzat Ucraina de creșterea "tensiunii" la frontierele sale prin aducerea sistemelor HIMARS și trupe de infanterie la granița sa.

Belarusul, păpușat de Rusia, acuză Ucraina de „adună” sisteme HIMARS și trupe la granița sa

Vadim Lukashevich, un membru de rang înalt al Comandamentului pentru operațiuni speciale din Belarus, a declarat:

"Am primit rapoarte conform cărora Ucraina adună trupe, arme și echipamente militare de-a lungul frontierei noastre... Vehicule de luptă pentru infanterie de fabricație americană, lansatoare multiple de rachete HIMARS și obuzierul american M777 de 155 mm au fost desfășurate în regiunea Zitomir".

Forțele aeriene belaruse au declarat că, în ultimele săptămâni, a existat o creștere semnificativă a zborurilor dronelor ucrainene.

Colonelul Andrei Severinchik, șeful forțelor de rachete de apărare aeriană din Belarus, a declarat: "În ultimul timp, am înregistrat o creștere accentuată a zborurilor de vehicule aeriene fără pilot care efectuează recunoașteri în zonele de frontieră ale Republicii Belarus. Situația în spațiul aerian este tensionată. Frontiera de stat din spațiul nostru aerian este încălcată în mod constant."

Citește și: Cum poate Occidentul să prevină un război lung în Ucraina? ISW: Teoria victoriei lui Putin, distrusă

Șeful Statului Major din Belarus, Pavel Muraveiko, a declarat că situația la frontiera cu Ucraina "se schimbă în fiecare zi, și nu în bine". El a declarat că Ucraina desfășoară o activitate "nejustificată și, până în prezent, inexplicabilă", care include desfășurarea de forțe speciale în orașul Ovruch, regiunea Zitomir.

Ucraina dezminte acuzațiile bieloruse: „Utilizează dezinformarea la cererea Kremlinului”

În replică, Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru contracararea dezinformării al Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, a declarat că Belarus utilizează dezinformarea la cererea Kremlinului pentru a stârni tensiuni și pentru a forța Ucraina să mute trupele din alte zone ale liniei frontului.

Citește și: VIDEO Tancurile ucrainene au demolat fortificațiile rusești lângă Avdiivka. Trupele ruse, spulberate

Acest lucru s-ar putea datora faptului că celelalte eforturi recente ale Minskului și Moscovei de a obține un răspuns nu au fost întâmpinate de Kiev cu reacția exagerată la care ar fi sperat.

În ianuarie, purtătorul de cuvânt al direcției de informații militare a Ucrainei, Andrii Iusov, a declarat: "Președintele Vladimir Putin folosește factorul belarus pentru a distrage atenția forțelor ucrainene, pentru a crea rezerve și puncte de tensiune suplimentare. Cu toate acestea, în implicarea directă a armatei belaruse în operațiunile terestre pentru războiul său agresiv anexionist împotriva Ucrainei, el nu a reușit".

Exerciții nucleare comune ruso-bieloruse la granița Ucrainei

La începutul lunii mai și în a doua săptămână din iunie, Belarus și Rusia au desfășurat pe teritoriul belarus un exercițiu în două etape al sistemelor tactice de transport nuclear. Acest exercițiu a avut probabil două intenții principale.

În primul rând, a fost de a reaminti Occidentului că Rusia este o putere nucleară, deoarece purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitriy Peskov, a declarat că exercițiile nucleare au fost ordonate de Putin ca răspuns la ceea ce el a numit "declarații provocatoare și amenințări din partea unor oficiali occidentali la adresa Federației Ruse", potrivit KievPost.

În al doilea rând, este foarte posibil să fi fost o încercare de a determina Kievul să se concentreze asupra vecinului său, în timp ce Moscova își intensifică ofensiva asupra sectoarelor Harkov și Donețk.

Acesta este și motivul pentru care Belarusul a desfășurat săptămâna trecută o divizie din sistemul său de rachete cu lansare multiplă (MLRS) Polonez aproape de granița cu Ucraina, al cărui comandant a declarat: "Divizia a intrat în zona desemnată cu muniție completă și a preluat sarcini de luptă la obiectivele desemnate. Sunt gata să îndeplinească sarcini de livrare a loviturilor cu rachete la o distanță de până la 300 km în 20 de minute".

Vineri, Comitetul Frontierei de Stat din Belarus a raportat că "Corpul voluntarilor ruși" pro-Kyiv, care luptă împotriva Rusiei, efectua recunoașteri ale zonelor de frontieră cu sprijinul dronelor ucrainene, despre care polițiștii de frontieră de la Minsk au declarat că i-au forțat să desfășoare arme standard și echipamente de război electronic (EW).

Acesta a susținut că un detașament al avanpostului de frontieră Mozyr a declarat că a doborât un quadcopter ucrainean folosind un bruiaj în districtul Elsky din regiunea Gomel miercuri, 26 iunie. Acesta a precizat că fișierele video recuperate de la UAV au arătat că acesta avea ca scop efectuarea de recunoașteri ale infrastructurii și instalațiilor industriale de-a lungul frontierei.

Un raport din aprilie al Moscow Times a afirmat că Belarus și-a actualizat doctrina militară, pentru a permite forțelor sale armate să ia parte la ostilități în sprijinul Rusiei și al altor state "prietene". Comentariile recente de la Minsk spun că războiul din Ucraina este "un conflict militar provocat de Occidentul colectiv", menționând în special Polonia și alte țări NATO.

Rusia a folosit Belarusul ca „rampă de lansare” pentru în atacul asupra Ucrainei

Faptul că Rusia a lansat o mare parte a invaziei sale la scară largă din februarie 2022 din Belarus, inclusiv, potrivit fostului comandant al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zaluznî, permițând lansarea de rachete balistice de pe teritoriul său, lucru recunoscut de președintele Belarusului Alexander Lukașenko.

Având în vedere acest context și poziția agresivă continuă adoptată de Belarus, deși sub presiunea Moscovei, este greu de văzut cum își justifică Minskul acuzația că Ucraina este responsabilă pentru tensiunile de la frontieră.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te