VIDEO Rusia, atacată cu F-16 într-o lună. Putin a pregătit superavioanele MIG-29 să le doboare

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.06.2024 - 17:45

Rusia, atacată cu F-16 într-o lună. Putin a pregătit supervioanele MIG-29 să le doboare. Un pilot ucrainean care a pilotat ambele tipuri de avioane spune care e mai bun.

SHARE

Primele avioane de luptă olandeze F-16 vor fi livrate Forțelor Aeriene ucrainene în această vară.

Citește și: Rusia acuză că avioanele F-16 pentru Ucraina sunt, deja, în România. Care sunt rutele de atac?

Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat acest lucru într-un interviu acordat publicației europene Pravda.

VIDEO Rusia, atacată cu F-16 într-o lună. Putin a pregătit supervioanele MIG-29 să le doboare

Ea a precizat că livrarea acestor avioane de luptă va fi organizată în vară.

Anterior, s-a raportat că Olanda plănuia să înceapă să transfere avioane de luptă F-16 în Ucraina în această toamnă, după Danemarca. Cu toate acestea, toate procesele au fost accelerate.

"Vor fi din ce în ce mai multe avioane, iar acest lucru vă va întări forțele aeriene... Nu vă pot da o dată, așa că spun că în această vară. În prezent, urmărim acest plan. În același timp, veți primi mai întâi avioane din Danemarca. Noi vom veni după Danemarca, dar acesta este un plan comun", a împărtășit Kajsa Ollongren.

Referindu-se la pregătirea infrastructurii Ucrainei pentru a primi aeronave, ministrul a menționat că "ne mișcăm, de asemenea, conform planului".

"Ucraina este pe drumul cel bun, iar acest lucru este foarte important, deoarece, așa cum ați spus, nu este nevoie doar de piloți. Este vorba, de asemenea, de personalul tehnic, de avioane și de echipamentele de care au nevoie, precum și de infrastructura din țara dumneavoastră", a declarat ministrul.

Ea a sugerat că avioanele F-16 singure nu vor schimba cursul războiului, dar "vă vor face forțele aeriene și apărarea aeriană mult mai puternice".

Aceste avioane de luptă vor fi livrate treptat. Utilizarea în luptă va demonstra eficiența lor. Aceasta va întări semnificativ Forțele Aeriene și, la un moment dat, ar putea duce la superioritatea voastră aeriană", a declarat Kajsa Ollongren.

După cum s-a raportat anterior, guvernul olandez va achiziționa, de asemenea, arme de aviație pentru avioanele de luptă F-16, care vor fi transferate în curând în Ucraina. Olanda va aloca peste 150 de milioane de euro pentru achiziționarea de arme aer-sol pentru avioanele de luptă F-16.

Tipurile de arme de aviație nu sunt menționate, dar cel mai probabil este vorba de bombe ghidate, în special cele cu kit JDAM.

De asemenea, nu este exclusă achiziționarea de rachete antiradiație AGM-88 HARM sau rachete aer-aer.

Care e diferența față de un  MIG-29?

Un pilot ucrainean a oferit câteva informații atunci când a fost întrebat despre punctul său de vedere cu privire la F-16, în special în comparație cu experiențele sale anterioare cu MiG-ul rusesc. El și-a exprimat surprinderea cu privire la afișajele multifuncționale ale F-16 și la simplitatea interfaței sistemului informatic de la bord. 

Moonfish a fost fascinat de joystick-ul avionului F-16, declarând că acesta i-a stârnit curiozitatea, spre deosebire de orice altceva de pe MiG-29. El a mărturisit că trecerea de la sistemul învechit de procesare a datelor de pe MiG la sistemul avansat de calculatoare de bord al F-16 a fost un pas substanțial.

Citește și: VIDEO 100.000 de soldați din 15 țări, 4 portavioane, în coasta Rusiei. În România se execută trageri

Această tranziție a evidențiat, de asemenea, unele disparități între controlul vederii și interacțiunea cu armamentul, dar acest lucru nu a diminuat încrederea lui Moonfish că va putea să stăpânească F-16.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te