VIDEO 24 avioane F-16 au acte gata ca să ajungă în Ucraina. Vor lovi 300 km în interiorul Rusiei

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.07.2024 - 16:59
VIDEO 24 avioane F-16 au actele pentru a ajunge în Ucraina. Pot lovi 300 km în interiorul Rusiei - Foto: Profimedia Images

24 avioane F-16 au actele pentru a ajunge în Ucraina. Pot lovi 300 km în interiorul Rusiei, anunță oficiali polonezi. Aceștia cred că Ucraina va obține permisiunea SUA de a lovi la această distanță

SHARE

Țările de Jos au finalizat licențele de export pentru flota de avioane de luptă F-16 care vor fi livrate Ucrainei, a anunțat la 1 iulie ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren.

VIDEO 24 avioane F-16 au acte gata ca să ajungă în Ucraina. Vor lovi 300 km în interiorul Rusiei

Țările de Jos s-au angajat să livreze Ucrainei 24 de avioane de a patra generație fabricate în SUA, în contextul în care Kievul încearcă să își consolideze forțele aeriene. Danemarca, Belgia și Norvegia au promis F-16 suplimentare.

"Livrarea primei aeronave va avea loc în curând", a declarat Ollongren.

Citește și: VIDEO Ucraina a făcut praf depozitul cu drone rusești Shahed-136 din Crimeea. Peste 90, distruse

Ministrul apărării nu a dezvăluit data exactă sau alte detalii privind livrarea, invocând preocupări legate de "securitatea operațională". Anunțul a confirmat eliberarea licențelor de export pentru aeronave.

În iunie, Ollongren a declarat presei că F-16 olandeze vor ajunge în Ucraina la un moment dat în vară. Proiecțiile anterioare au fost mai pesimiste, sugerând o dată de livrare în toamnă.

Citește și: VIDEO Crimeea sub asediu ATACMS. Sistemele rusești de rachete dintr-o unitate militară, distruse

Avioanele vor sosi la un an după ce Danemarca și Țările de Jos au co-fondat "coaliția avioanelor de luptă" pentru Ucraina la summitul NATO de la Vilnius, în iulie 2023.

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat la 1 iulie că Ucraina se așteaptă să își extindă și să își consolideze capacitățile de apărare aeriană în luna următoare.  

Pot lovi la 300 km în interiorul Rusiei

Washingtonul ar putea să-și reconsidere în curând decizia anterioară și să permită Kievului să folosească arme fabricate în SUA pentru a lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 de kilometri în interiorul Rusiei.
Janusz Onyszkiewicz, fost ministru al apărării naționale al Poloniei, a exprimat această opinie unui corespondent Ukrinform.

"Cred că această limită de 100 de kilometri va fi extinsă în curând, pentru că, din punct de vedere operațional, 100 de kilometri nu sunt suficienți, deoarece permit armatei ruse să întreprindă anumite acțiuni în adâncimea strategică. Prin urmare, această zonă ar trebui să fie acoperită cu posibilitatea de a lansa lovituri cu rachete până la 300 de kilometri adâncime", a declarat Onyszkiewicz.

El a subliniat că ofensiva rusă din regiunea Harkov a eșuat, ceea ce este un "succes necondiționat al armatei ucrainene".

Onyszkiewicz și-a exprimat speranța că Rusia nu va îndrăzni să deschidă un alt nou front în nordul Ucrainei, de exemplu de pe teritoriul Belarusului. Pe de altă parte, dacă acest lucru s-ar întâmpla, s-ar pune problema nu numai a slăbirii sau ridicării restricțiilor privind utilizarea armelor americane, ci și a necesității de a lansa atacuri împotriva țintelor rusești din interiorul Belarusului, scrie ukrinform

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te