Țara din Europa care a introdus săptămâna de lucru de șase zile. Unde se întâmplă?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.07.2024 - 16:49
Țara din Europa care a introdus săptămâna de lucru de șase zile. Unde se întâmplă? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Țara din Europa care a introdus săptămâna de lucru de șase zile. Unde se întâmplă? De ce s-a luat această decizie și ce se întâmplă?

SHARE

Țara din Europa care a introdus săptămâna de lucru de șase zile. Unde se întâmplă? De ce s-a luat această decizie și ce se întâmplă?

Țara din Europa care a introdus munca de șase zile 

Companiile din întreaga lume se gândesc la implementarea unei săptămâni de lucru mai scurte, dar în Grecia angajații au fost informați că, de acum înainte, pot lucra o a șasea zi, într-o măsură de a stimula productivitatea.

Citește și: Țara unde românii pot câștiga 6.000 € lunar și mai multe bonusuri. Ce meserie trebuie să știe

„Nu are niciun sens", a declarat Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy. „În timp ce aproape toate celelalte țări civilizate adoptă săptămâna de patru zile, Grecia decide să meargă în direcția opusă", notează The Guardian.

Guvernul pro-business al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis susține că inițiativa a fost impusă de dublul pericol al scăderii populației și al lipsei de lucrători calificați. Înainte de a anunța legislația - care face parte dintr-un set mai amplu de legi ale muncii adoptate anul trecut - Mitsotakis a descris schimbarea demografică preconizată drept o „bombă cu ceas".

Într-un exod fără precedent, se estimează că aproximativ 500.000 de greci, majoritatea tineri cu studii, au emigrat de la izbucnirea, la sfârșitul anului 2009, a crizei datoriilor, care durează de aproape un deceniu.

Schema de muncă de șase zile spun oficialii, se va aplica numai întreprinderilor private care furnizează servicii 24 de ore din 24. În cadrul săptămânii de lucru prelungite, personalul din anumite industrii și unități de producție va avea opțiunea de a lucra două ore în plus pe zi sau o tură suplimentară de opt ore, recompensat cu o taxă suplimentară de 40 % adăugată la salariul zilnic.

Citește și: Țara din Europa care ne ademenește medicii. Salariu de 8.000 €/lunar pentru specialități esențiale

Oricare dintre alegeri, susține guvernul de centru-dreapta, va remedia problema ca angajații să nu fie plătiți pentru orele suplimentare, abordând totodată problema generalizată a muncii nedeclarate. 

Programele testate privind săptămâna de patru zile au arătat în mod repetat niveluri sporite de productivitate, cercetătorii atribuind acest rezultat unor niveluri sporite de concentrare. În 2022, Belgia a legiferat pentru a acorda angajaților dreptul legal de a-și împărți săptămâna de lucru pe patru zile în loc de cinci, iar în țări precum Regatul Unit, Germania, Japonia, Africa de Sud și Canada au fost realizate programe pilot.

Grecii lucrează deja cele mai multe ore din Europa, în medie 41 de ore pe săptămână, conform Eurostat, deși sondajele au demonstrat, de asemenea, că sunt plătiți mult mai puțin. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te