VIDEO Submarin nuclear și fregată de 2.000.000.000 $, ale Rusiei, la 150 km de SUA. Cuba se alătură

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.06.2024 - 15:10
VIDEO Submarin nuclear și fregată de 2.000.000.000 $, ale Rusiei, la 150 km de SUA. Cuba se alătură - Foto: Profimedia Images
VIDEO Submarin nuclear și fregată de 2.000.000.000 $, ale Rusiei, la 150 km de SUA. Cuba se alătură - Foto: Profimedia Images

VIDEO Submarin nuclear și fregată de 2.000.000.000 $, ale Rusiei, la 150 km de SUA. Cuba se alătură. Ministerul Forțelor Armate Revoluționare din Cuba a anunţat că un submarin rus cu propulsie nucleară va vizita Havana.

SHARE

VIDEO Submarin nuclear și fregată de 2.000.000.000 $, ale Rusiei, la 150 km de SUA. Cuba se alătură. Ministerul Forțelor Armate Revoluționare din Cuba a anunţat că un submarin rus cu propulsie nucleară va vizita Havana, săptămâna viitoare.

Kazanul și alte trei nave rusești - fregata de rachete Amiral Gorshkov, un petrolier și un remorcher de salvare - vor acosta în capitala cubaneză, pe 12-17 iunie.

VIDEO Submarin nuclear și fregată de 2.000.000.000 $, ale Rusiei, la 150 km de SUA. Cuba se alătură

Anterior, un înalt oficial american a informat mass-media, pe 5 iunie, că Rusia intenționează să trimită vase de luptă în Caraibe, în această vară, ca parte a operațiunilor navale, care ar implica probabil escale în porturi din Cuba și, eventual, Venezuela.

„Ca parte a exercițiilor militare regulate ale Rusiei, anticipăm că în această vară, Rusia va desfășura activități maritime și aeriene în apropierea Statelor Unite. Aceste acțiuni vor culmina cu un exercițiu naval mondial rusesc, în această toamnă”, a spus oficialul.

Oficialul a declarat unui grup restrâns de reporteri că, deși Marina SUA va monitoriza îndeaproape exercițiile, țara nu consideră manevra, care implică câteva nave și avioane, drept o amenințare.

Citeşte şi: China a spionat cu o dronă revizia unui submarin nuclear al SUA. E fără precedent

El a clarificat că desfășurările vor face parte din activitatea navală de rutină. „Nu suntem îngrijorați de desfășurarea de forţe a Rusiei, care nu reprezintă o amenințare directă pentru Statele Unite.

Ne așteptăm ca Rusia să trimită temporar nave de luptă în Caraibe. Aceste vase vor efectua probabil escale în porturi din Cuba și, eventual, Venezuela. S-ar putea să existe și unele desfășurări de avioane sau zboruri în regiune”, a spus el.

Cu toate acestea, oficialul a declarat categoric că activitatea militară rusă la nivel global s-a intensificat pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre cele două părți, de când a lansat invazia Ucrainei.

Citeşte şi: VIDEO SUA lansează rachete nucleare de pe submarin. China a înconjurat Taiwanul

„Este vorba despre Rusia, care arată că este încă capabilă de un anumit nivel de proiecție a puterii globale”, a spus oficialul.

Oficialul a menționat că aceste desfășurări implică cheltuieli pentru Marina Rusă, care se luptă să mențină pregătirea și să efectueze desfășurări de forţe, din cauza unei flote îmbătrânite.

Foto: Profimedia Images

Potrivit autorităților, deși Rusia nu a informat oficial SUA cu privire la exerciții, pe fondul tensiunilor mocnite existente, Marina SUA a monitorizat mișcarea navelor rusești, conform Eurasian Times.

Citeşte şi: IMAGINI UNICE Pregătiri de război: 4 avioane de luptă SUA escortează un submarin de 4.000.000.000$

În timp ce țările de obicei se alertează reciproc, pentru a preveni estimările strategice greșite, Rusia a ales să nu implice SUA în acest proces.

Nu este neobișnuit ca Rusia, ca și alte țări, să facă exerciții militare în apele internaționale care nu se află sub suveranitatea nici unei țări. De exemplu, SUA și alte aproape 20 de state NATO sunt așteptate să înceapă BALTOPS 24, un exercițiu naval și aviatic important, în Marea Baltică, care este foarte aproape de Rusia.

Rusia a organizat exerciții în diferite regiuni ale lumii, chiar înainte de lansarea invaziei Ucrainei în februarie 2022. Acestea au inclus exerciții care simulează protecția Arcticii - din care SUA și alte state NATO sunt părți interesate - în 2022.

War games

Rusia a efectuat și exerciții navale în Marea Mediterană, în octombrie 2022. De fapt, Rusia a desfășurat chiar jocuri de război comune, în Venezuela, în anul 2022. Și toamna trecută, flota rusă a Pacificului a efectuat exerciții navale majore în largul apelor teritoriale ale Siberiei și aproape de Peninsula Alaska.

Aceasta nu este prima dată când nave și trupe rusești vor fi prezente în Caraibe. Cu toate acestea, desfășurarea specială este semnificativă, având în vedere că președintele rus Vladimir Putin s-a angajat recent să răspundă cu pași asimetrici, în altă parte a lumii, la decizia lui Joe Biden, de a permite Ucrainei să folosească armele furnizate de Statele Unite, pentru a lovi în interiorul Rusiei, pentru a apăra Regiunea Harkov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te