FOTO VIRAL Cum a ajuns sistemul Patriot al SUA în China? L-a furat Putin din Ucraina?

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.05.2024 - 13:49
Un sistem Patriot american a fost văzut în China. Internauţii dezbat: care este adevărul? - Foto: X
Un sistem Patriot american a fost văzut în China. Internauţii dezbat: care este adevărul? - Foto: Profimedia Images

FOTO VIRAL Cum a ajuns sistemul Patriot al SUA în China? L-a furat Putin din Ucraina? O fotografie care circulă pe rețelele de socializare a declanșat un val de speculații.

SHARE

FOTO VIRAL Cum a ajuns sistemul Patriot al SUA în China? L-a furat Putin din Ucraina? O fotografie care circulă pe rețelele de socializare a declanșat un val de speculații foarte insistente.

Înfățișează ceea ce pare a fi un lansator de rachete de apărare aeriană tip Patriot, fabricat în Statele Unite, transportat cu un camion, undeva, în China.

Un sistem Patriot american a fost văzut în China. Internauţii dezbat: care este adevărul?

Apariția aceasta a alimentat o multitudine de teorii, în special datorită atenției sporite pe care sistemul Patriot a primit-o, pentru rolul său din războiul din Ucraina.

Sistemul de apărare aeriană Patriot a fost creditat pentru interceptarea rachetelor hipersonice ale Rusiei, aşa-zis invincibile şi nedetectabile, în conflictul din Ucraina.

Sistemul a obținut de asemenea o acoperire mediatică pe scară largă, pentru a face din cerul ucrainean o zonă interzisă de zbor, pentru ruși.

Citeşte şi: Ucraina pregătește „cerul sângeriu” pentru Putin cu avioane F-16, rachete Patriot, HIMARS și NASAMS

Performanța sa solidă i-a consolidat poziția de favorit, pentru națiunile care doresc să-și consolideze capacitățile de apărare.

Ucraina este una dintre aceste națiuni și caută să aibă mai multe dintre aceste sisteme, pentru a contracara atacurile aeriene rusești.

Imaginea difuzată pe scară largă a stârnit inițial speculații, cu privire la prezența unui lansator Patriot, pe un camion cu platformă, în China. Unele sugestii de pe rețelele de socializare au fost că sistemul provine din țări occidentale, prin Ucraina, conform Eurasian Times.

Citeşte şi: Ciolacu, întrebat dacă România va da Ucrainei sistemul Patriot: „Decizia se va lua în cadrul CSAT”

Până în prezent, nu a existat nici o confirmare că forțele ruse ar fi capturat un astfel de sistem, în conflictul în curs. Forțele ruse au distrus însă cel puțin două lansatoare M901, care sunt folosite pentru interceptoarele MIM-104 Patriot.

Teorii alternative au propus versiunea alternativă că sistemul provine din Taiwan, un utilizator al sistemului PAC-3 Patriot. Cu toate acestea, experții au identificat ulterior imaginea ca fiind un „VISMOD” (Modificare vizuală), utilizat în scopuri de antrenament, de către Armata Populară de Eliberare (PLA).

Analistul de intelligence Ryan McBeth a remarcat discrepanțe între benzile de rulare a anvelopelor și luminile din spate ale sistemului din imagine și cele ale sistemelor Patriot autentice, fabricate în SUA – discreditând teoria originii sale.

Citeşte şi: Țara, care deschide „urgia cerului” cu F-16 pentru Kiev, trimite sistemul Patriot în coasta Rusiei

Utilizarea machetelor pentru antrenament și înșelăciune în război nu este o afacere de propagandă nouă şi nu a fost inventată acum. În timpul celui de-al doilea război, înainte de invazia din Normandia, generalul Mongomery a folosit numeroase machete în mărime naturală.

Ca de exemplu machetele de tancuri, pentru a crea germanilor falsa impresie că se concentrează forțe, pentru atacul aliat, în alte zone decât cele vizate cu adevărat, de planurile aliate.

Chiar și în războiul din Ucraina, în curs de desfășurare, ambele părți au folosit false unităţi de luptă, inclusiv tancuri, avioane de luptă și machete ale sistemului de apărare aeriană Patriot, pentru a înșela forțele inamice.

Ţinte false

Această tactică urmărește să devieze resursele adversarului către ținte false, subliniind semnificația tactică a înșelăciunii vizuale în războiul contemporan.

Acesta este un adevărat sistem de rachete Patriot - Foto: Profimedia Images

China are o practică bine stabilită de utilizare a machetelor în scopuri de instruire. Imaginile istorice din satelit au dezvăluit construcția de către China a unei replici a capitalei Taiwanului, inclusiv biroul prezidențial și alte clădiri guvernamentale.

O replică realistă

În comparație cu hărțile reale, replica părea remarcabil de exactă, cu reprezentări precise ale drumurilor și împrejurimilor.

China este binecunoscută pentru crearea de machete ale portavioanelor americane și ale altor nave de război, la locurile de antrenament desemnate.

Aceste replici servesc drept terenuri de testare, pentru a îmbunătăți capacitățile rachetelor și pregătirea militară generală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te