SUA în alertă. Submarinul rusesc nuclear „Kazan”, echipat cu rachete Kalibr-M, la 100 km de Florida

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.06.2024 - 10:01
SUA în alertă. Submarinul rusesc nuclear „Kazan”, echipat cu rachete Kalibr-M, la 100 km de Florida - Foto: Profimedia images

SUA în alertă. Submarinul rusesc nuclear Kazan, echipat cu rachete Kalibr-M, la 100 km de Florida. Statele Unite au trimis avionul P8 Poseidon deasupra coastei Floridei în căutarea unui submarin rusesc posibil dotat cu rachete nucleare care a fost reperat în apropiere de Florida.

SHARE

La 62 de ani de la criza rachetelor din Cuba, un submarin cu propulsie nucleară al Flotei Rusești se îndreaptă spre Havana.

SUA în alertă. Submarinul rusesc nuclear „Kazan”, echipat cu rachete Kalibr-M, la 100 km de Florida

Submarinul nuclear Kazan al marinei rusești se află la 106 km de coasta Floridei, echipat cu rachete Kalibr-M de 4500 km, în largul coastelor Cubei.

Submarinul de ultimă generație, puternic înarmat, face parte dintr-un detașament naval rusesc de patru nave care va staționa în portul capitalei cubaneze între 12 și 17 iunie.

"Vizita corespunde relațiilor istorice de prietenie dintre Cuba și Federația Rusă", se arată într-un comunicat al Ministerului Forțelor Armate Revoluționare.

Ministerul găsește motive să sublinieze că "niciuna dintre nave nu transportă arme nucleare".

Citește și: SUA desfășoară forțele nucleare. Rusia trimite în Cuba fregată cu Zircon. O nouă criză a rechetelor?

Directorul Proiectului de informare nucleară din cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani, Hans Kristensen spune:

„Nu m-aș aștepta ca ele să aibă, dar mă întreb dacă cubanezii ar fi în măsură să știe”.

Tensiuni în creștere între SUA și Rusia

Spre deosebire de submarinele non-strategice ale marinei americane, submarinele multifuncționale ale Rusiei dispun în prezent de rachete de croazieră care pot fi înarmate cu focoase nucleare tactice. 

Ultima dată când Moscova și Havana au făcut planuri comune care implică arme nucleare, tensiunile au crescut până aproape de o confruntare între Uniunea Sovietică și SUA.

Criza rachetelor cubaneze din octombrie 1962 a fost rezolvată pe parcursul unor zile agitate cu discuții la cald între Casa Albă și Kremlin. 

O nouă criză a rachetelor în Cuba

În urmă cu trei săptămâni, pe 17 mai, detașamentul Flotei rusești a plecat din Peninsula Kola, îndreptându-se spre Atlanticul de Nord. 

Cele trei nave de suprafață din grup sunt fregata Amiral Gorshkov, petrolierul Pashin și remorcherul de salvare Nikolai Chiker.

Undeva în afara coastei Norvegiei, Amiralul Gorshkov, în modul de exerciții, a pus în vizor o aeronavă de patrulare maritimă NATO P-8 care se apropia, a relatat Barents Observer.

Serviciul de presă al Flotei de Nord a postat săptămâna aceasta un alt videoclip de la bordul fregatei, de data aceasta arătând echipajul lansând o mică dronă quadcopter ca țintă pentru tir de artilerie.

Fregata are la bord un elicopter Ka-27M care, în locații din timpul călătoriei în Atlantic, se antrenează în zboruri de recunoaștere.

Sosirea navelor de război rusești în lângă SUA, confirmată de Ministerul cubanez al Apărării

Ministerul cubanez al Apărării a fost primul care a anunțat sosirea navelor de război rusești. Până la sfârșitul zilei de joi, nici Ministerul rus al Apărării și nici Flota de Nord nu au publicat informații oficiale despre Havana ca primă destinație a călătoriei care, în luna mai, se spunea că va dura "câteva luni" și se va desfășura pe "oceanele lumii".

Citește și: VIDEO Nave de război și submarine ale Rusiei, la doar 450 km de SUA. De ce apar în poziție de luptă?

Amiralul Gorshkov este nava principală a celei mai recente clase de fregate rusești. Comandată în 2018, nava de război poate fi înarmată cu rachete de croazieră Tsirkon, Kalibr și Oniks, precum și cu rachete antisubmarin Otvet. 

Nava lider a clasei sale este, de asemenea, Kazan. Submarinul Yasen-M a fost lansat în 2017 și a intrat în serviciul Flotei de Nord în 2021. Acest submarin poate transporta rachete de croazieră Oniks și Kalibr. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat anterior că Kazan va fi înarmat cu rachete hipersonice Tsirkon. 

Kazan (K-561) este propulsat de un reactor nuclear KTP-6 de generația a 4-a. Se spune că submarinul este cel mai silențios din flota subacvatică rusă.

Vizita la Havana de săptămâna viitoare va fi prima vizită într-un port străin a clasei Yasen-M. 

Fregata Amiral Gorshkov a făcut prima dată o escală în port la Havana în 2019. În timpul iernii 2023, nava de război a navigat atât în Atlanticul de Nord, cât și în Atlanticul de Sud, inclusiv un exercițiu comun cu marina chineză și cea sud-africană, urmat de o escală la Cape Town. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te