Secretarul de stat american, Antony Blinken, în vizită la Chișinău. Ce va discuta cu Maia Sandu?

DE Catinca Doboș | Actualizat: 29.05.2024 - 08:25
Secretarul de stat american, Antony Blinken, în vizită la Chișinău. Ce va discuta cu Maia Sandu?- Foto: Profimediaimages.ro

Antony Blinken, secretarul de stat american, va avea o discuție, astăzi, la Chișinău, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

SHARE

Antony Blinken, secretarul de stat american, va avea o discuție, astăzi, la Chișinău, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Printre subiectele vizate se numără atât sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru ca Republica Moldova să facă progrese în ceea ce privește aderarea sa la UE, dar și importanța independenței energetice a Republicii Moldova, a anunțat Departamentul de Stat, conform News.ro.

Citește și: SUA cer sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale după mandatul de arestare pentru Netanyahu

Antony Blinken se va întâlni și cu prim-ministrul Dorin Recean și cu alți oficiali. 

„Va avea ocazia să evidenţieze progresele înregistrate de Moldova pe calea integrării europene, consolidarea democraţiei şi ameninţarea reprezentată de interferenţa Rusiei în procesele sale interne”, a transmis Departamentul de Stat.

„Anticipez că va avea un pachet solid de sprijin pentru tranziţia Moldovei atât în ceea ce priveşte independenţa energetică sau o mai mică dependenţă de sursele din est, dar şi în ceea ce priveşte sprijinul pentru democraţie împotriva ameninţărilor ruseşti”, a declarat vineri într-un briefing de presă asistentul secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, James O’Brien.

Citește și: Blinken: SUA nu încurajează Ucraina să lovească Rusia cu armele americane, dar rămâne la decizia lor

Preşedinta Maia Sandu şi secretarul de stat american, Antony Blinken, vor susţine o conferinţă de presă comună la ora 17:30.

A doua vizita a lui Blinken la Chișinău

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a mai vizitat Chișinăul în martie 2022, atunci când Rusia tocmai își începuse invazia în Ucraina.

„În Republica Moldova, preşedinta Sandu a fost ţinta dezinformării ruseşti şi a operaţiunilor agresive încă de la învestirea sa. Şi credem că succesul ei în obţinerea unor rezultate mai bune pentru moldoveni şi în integrarea mai accentuată în Europa în ultimii ani demonstrează că este un curs înţelept.

Citește și: Blinken cere Hamas să accepte propunerea de armistiţiu "fără întârziere". Ce spun palestinienii

Evident, oamenii din Moldova vor avea şansa de a decide. Dorim ca ei să decidă într-un mediu liber şi corect, cu cât mai puţine interferenţe şi dezinformări posibile, iar vizita secretarului de stat va întări acest aspect”, a explicat James O’Brien referitor la integrarea euro-atlantică a Moldovei.

Problema Transnistriei, văzută de către oficialii Statelor Unite

Întrebat despre situaţia din Transnistria, el a declarat că în evaluarea SUA, „nu există o ameninţare militară directă, dar există operaţiuni de influenţă rusească în curs de desfăşurare, iar acest lucru este îngrijorător”.

„Ceea ce am văzut în ultimii doi ani este un beneficiu real pentru cetăţenii atât din Transnistria, cât şi din Moldova, ca urmare a scăderii dependenţei de Rusia şi a integrării europene tot mai mari a Moldovei.

Citește și: Blinken, escortat deasupra României cu avioane de război Typhoon, 3 KC-135 și o aeronavă E-3 Sentry

Şi credem că acest lucru oferă o bază solidă în Transnistria, precum şi în Moldova în ansamblu, pentru a continua pe această cale, iar acest lucru este, în mod evident, de o importanţă reală, având în vedere că se confruntă cu alegeri cruciale în acest an.

Citește și: Maia Sandu: „Un milion de cetățeni din Republica Moldova au pașaport românesc”

În ceea ce priveşte chestiunea mai largă a Transnistriei, continuăm să sprijinim procesul condus de OSCE, care va duce la o soluţionare cuprinzătoare, credem noi”, a spus oficialul de la Washington.

SUA sprijină Republica Moldova

De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistenţă financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depăşirii crizei energetice şi consolidării securităţii energetice.

Citește și: Moldova își întărește parteneriatul cu Ungaria. Zeci de companii maghiare activează în Republică

Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaz natural şi electricitate pentru cetăţenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea internă a energiei electrice şi construcţia unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin staţiile electrice Străşeni (Moldova) şi Gutinaş (România), care va conecta Moldova la reţeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în reţeaua energetică europeană, relatează News.ro.

De la Chişinău, secretarul de stat american va pleca la Praga.

Va participa joi la o reuniune informală a miniştrilor de externe din cadrul NATO, care vor pregăti deciziile ce vor fi luate la summitul NATO din iulie de la Washington.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te