Planul lui Putin, înțeles pe dos: „Capturarea Harkovului nu face parte din planul actual al Rusiei”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.05.2024 - 14:31
Planul lui Putin, înțeles pe dos: „Capturarea Harkovului nu face parte din planul actual al Rusiei” - Foto: Profimedia images

Planul lui Putin, înțeles pe dos. Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că forțele rusești care avansează în regiunea ucraineană Harkov creează o "zonă tampon" pentru a proteja regiunile de frontieră rusești, dar orașul nu e o „țintă” pentru Rusia.

SHARE

Putin, care a făcut aceste comentarii în cadrul unei conferințe de presă în timpul unei vizite de stat în China, a declarat că recenta înaintare a Rusiei în regiunea Harkov a fost un răspuns la bombardamentele ucrainene asupra regiunilor de frontieră rusești, cum ar fi Belgorod, potrivit Reuters.

Planul lui Putin, înțeles pe dos: „Capturarea Harkovului nu face parte din planul actual al Rusiei”

"În ceea ce privește ceea ce se întâmplă în direcția Harkov. Aceasta este, de asemenea, vina lor (a Ucrainei), deoarece au bombardat și continuă, din păcate, să bombardeze cartierele rezidențiale din zonele de frontieră, inclusiv Belgorod", a declarat Putin.

"Mor civili acolo. Este evident. Trag direct în centrul orașului, în zonele rezidențiale. Și am spus public că, dacă acest lucru continuă, vom fi nevoiți să creăm o zonă de securitate, o zonă tampon. Asta este ceea ce facem".

Când a fost întrebat dacă forțele rusești plănuiesc să preia controlul asupra orașului vecin Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Putin a spus: "În ceea ce privește Harkovul, nu există astfel de planuri până în prezent".

Forțele rusești au extins zona de luptă activă cu aproape 70 km prin lansarea ofensivei lor în regiunea Harkov, a declarat vineri șeful armatei ucrainene Oleksandr Sirski.

Sirski a declarat că Rusia a lansat ofensiva pentru a forța Ucraina să arunce în luptă brigăzi de rezervă suplimentare.

El a adăugat că se așteaptă ca luptele să se intensifice, deoarece trupele Kievului se pregătesc să se apere și în regiunea nordică Sumî.

Citește și: VIDEO 4 avioane de război rusești de peste 117.000.000$, distruse în atacul cu drone din Crimeea

Cum trebuie înțelese de fapt vorbele lui Putin?

Reamintim că înainte de invazia din 24 februarie 2022, Putin a declarat de mai multe ori că Rusia nu plănuiește să atace Ucraina și a acuzat Statele Unite și Occidentul „de minciuni” cu privire acest război care se desfășoară de mai bine de 2 ani de zile.

De asemenea, Putin a declarat imediat după invazie că nu plănuiește să cucerească teritorii, ci doar vrea să protejeze Donbas-ul majoritat format din etnici ruși.

Citește și: VIDEO Ucraina a „întunecat” cerul și Marea Neagră cu 108 drone într-un atac masiv asupra Crimeei

Câteva lui mai târziu, declara că nu vrea să atace Kievul, iar trupele Moscovei au fost la un pas de a ajunge cu tancurile în Capitala Ucrainei.

Ulterior, Putin a anexat 4 noi teritorii din Ucraina și a anunțat înainte de alegerile false din Rusia că va face „tot posibilul” pentru a aduce Odesa „înapoi” la „Mama Rusie”.

Mai mult propagandiștii Kremlinului au dezbătut intens cum ar trebui să arate „noua Ucraina” după război, dezvăluind astfel posibilele planuri ale Moscovei.

Din toată Ucraina de astăzi, ar mai rămâne doar Kievul, și cateva oblasturi spre Liov, aflată la granița cu Polonia. Restul teritoriului ar urma să treacă la Rusia.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te