Momente de spaimă într-un avion cu 229 de pasageri la bord. Un om a murit. Ce s-a întâmplat?

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.05.2024 - 19:32
Momente de spaimă într-un avion cu 229 de pasageri la bord. Un om a murit. Ce s-a întâmplat? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Momente de spaimă într-un avion cu 229 de pasageri la bord. Un om a murit în turbulențele severe. Iată ce s-a întâmplat la bordul aeronavei.

SHARE

229 de oameni au trăit momente de groază în avionul cu care zburau către Singapore când acesta a fost lovit de turbulențe severe.  

Momente de spaimă într-un avion cu 229 de pasageri la bord. Un om a murit. Ce s-a întâmplat?

O persoană a murit și peste 30 au fost rănite în urma acestui incident care i-a determinat pe piloți să devieze de la traseu. Ei au aterizat de urgență la Bangkok, unde răniții au primit ajutor. 7 dintre ei sunt în stare gravă.

Aeronava Singapore Airlines care zbura de la Londra către Singapore, cu 211 pasageri și 18 membri ai echipajului, a fost zguduită puternic cu puțin înainte de a ajunge la destinație.

Pornise din capitala Marii Britanii luni seara la 10:38, iar marți după-amiază, pe când zbura pe deasupra Myanmar-ului și a Mării Andaman, a intrat într-o zonă de turbulențe.

Citește și: VIDEO Corveta rusească Cyclone de 34.000.000$, scufundată pe fundul Mării Negre de racheta ATACMS

Mișcările avionului au fost atât de violente, încât absolut tot ce nu era prins în centuri a zburat prin cabină, oameni sau obiecte.

Puținele imagini apărute pe rețelele de socializare arată dezastrul de la bord: fețe schimonosite de spaimă, sânge peste tot, băuturi, mâncare și obiecte personale împrăștiate pe jos.

Emil Dobrovolschi, fost pilot: ”Cu siguranță au întâlnit o zonă de turbulență în aer clar așa numita CAT, clear air turbulence, pentru că altfel m-aș fi așteptat la echipajul de comandă, la piloți să fi aprins semnalul legați centurile, moment în care se face și un anunț la pasageri și pur și simplu toată lumea este așezată cu centurile cuplate. Faptul că au fost așa de mulți răniți îmi arată că aceste pregătiri nu au fost efectuate și că oamenii au fost prinși pe nepregătite, probabil că erau în picioare pe culoar”.

Imediat, piloții au hotărât să coboare de la altitudinea de 37 de mii de picioare până la 31 de mii de picioare adică au coborat aproximativ 1.800 de metri, așa cum rezultă și din itinerariul de zbor înregistrat pe site-ul de aviație flightradar24.com. Ei au încercat astfel să ocolească zona de turbulențe.

Specialiștii spun că o astfel de coborâre de aproape 2 mii de metri în 3 minute este o manevră obișnuită în astfel de situații și nu ar trebui să producă disconfort pasagerilor. Piloții au deviat de la rută, iar aeronava Boeing 777 a Singapore Airlines a aterizat de urgență pe aeroportul din Bangkok, capitala Tailandei, la ora locală 15:45. Peste 20 de ambulanțe au fost trimise imediat la avion pentru a prelua răniții.

Kittipong Kittikachorn, General Manager of Suvarnabhumi Airport: ”Referitor la numărul răniților, avem în prezent, 7 persoane în stare gravă. Cazuri cu răni medii sunt 23, inclusiv o însoțitoare de zbor. Restul sunt 9 cazuri cu răni minore”.

Singapore Airlines este una dintre cele mai sigure companii aeriene din lume

Un pasager a murit la bord în timpul incidentului dar autoritățile nu au anunțat cu cauza morții.

Kittipong Kittikachorn, General Manager of Suvarnabhumi Airport: ”Știu doar că e britanic și că ar fi făcut un atac de cord. Deci poate a făcut infarct în timpul zborului”.

Un incident similar produs acum 5 ani ne arată violența cu care este zguduit un avion care trece prin astfel de turbulențe. Un video s-a viralizat acum pe rețeaua X, răspândit inclusiv de marile rețele de televiziune, ca fiind filmat la bordul avionului Singapore Airlines dar este un incident din 2019.

Citește și: Război în Antarctica pentru 500 miliarde barili de petrol. Putin vrea să pună mâna pe „aurul negru”

Cert este că turbulențele neprevăzute sunt extrem de periculoase, spun piloții care întotdeauna recomandă purtarea centurii de siguranță pe tot timpul zborului.

Emil Dobrovolschi: ”Se întâmplă destul de des mai ales în zonele în care este cumva o tranziție de la o zonă continentală la un ocean sau invers de la un ocean la o zonă continentală unde există niște diferențe foarte mari de încălzire iar masele de aer care sunt acolo pot să spunem că intră în conflict unele cu altele”.

Singapore Airlines este considerată una dintre cele mai sigure companii aeriene din lume. Singurul accident grav în care a mai fost implicată s-a întâmplat în anul 2000 când un avion cu 83 de oameni la bord s-a prăbușit în Taiwan și toți și-au pierdut viața, potrivit știrileprotv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te