Cum arată Al III-lea Război Mondial. România asaltată de trupe NATO. Arme nucleare la granița Rusiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.05.2024 - 11:44
Europa, pregătiri intense de război împotriva Rusiei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Europa, pregătiri intense de război împotriva Rusiei. România, asaltată de trupe NATO - Foto: Rybar (imagine cu caracter ilustrativ)
Europa, pregătiri intense de război împotriva Rusiei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Europa, pregătiri intense de război împotriva Rusiei. România, asaltată de trupe NATO. Cum se pregătește Europa pentru al treilea război mondial pentru a-l opri pe Putin să dezlănțuie Armaghedonul.

SHARE

Europa, pregătiri intense de război împotriva Rusiei. România, asaltată de trupe NATO.

Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a adus în actualitate ororile unui război pe scară largă în pragul Europei pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru o scurtă perioadă de timp, s-a sperat într-o soluționare rapidă a conflictului, dar perspectiva unei soluții diplomatice a dispărut în timp ce dronele și rachetele Moscovei continuau să lovească orașele Ucrainei.

Europa, pregătiri intense de război împotriva Rusiei

La peste doi ani de la debutul conflictului și fără să obțină victorii importante, Vladimir Putin se încăpățânează să meargă mai departe, atât de departe cât i se va permite. 

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a blamat „Occidentul colectiv” pentru amplificarea conflictului, declarând că „trupele Moscovei sunt gata să se întâlnească cu NATO pe câmpul de luptă”.

Având în vedere spirala descendentă a relațiilor Est-Vest, ca și escaladarea alarmantă a tensiunilor în Orientul Mijlociu și Indo-Pacific, Europa a înțeles că s-ar putea confrunta în curând cu amenințări militare majore. 

Drept urmare, multe țări inversează decenii de politică de pace pentru a se pregăti de război. Este evident că toată Europa se străduiește acum să se pregătească de conflict armat.

MailOnline evaluează cum se pregătesc Marea Britanie și aliații săi europeni pentru a-și pune la punct forțele armate, economiile și cetățenii pentru perspectiva războiului.

Creșterea producției de apărare

După ani de reducere a capacităților militare în Marea Britanie și Europa după prăbușirea Uniunii Sovietice, astfel de resurse au rămas până de curând la niveluri mult sub cele menținute în timpul Războiului Rece.

Comisia Europeană a alocat 2 miliarde de euro pentru a crește producția de apărare în statele membre ale UE.

500 de milioane de euro din aceste fonduri vor fi direcționate către producția de obuze de artilerie, cu obiectivul declarat de a produce 2 milioane de obuze pe an, printre alte muniții, până la sfârșitul anului 2025, pentru Ucraina.

Restul bugetului este de a facilita achizițiile, de a spori capacitatea de producție și de a îmbunătăți cercetarea și dezvoltarea în domenii cruciale ale apărării, inclusiv „combaterea rachetelor hipersonice, dezvoltarea unei game de vehicule fără pilot în aer și la sol și asigurarea unei comunicații spațiale sigure, precum și sisteme de apărare de ultimă generație, cum ar fi elicopterele și avioanele cargo de dimensiuni medii”.

Norvegia - membră a NATO, dar care nu face parte din UE - conduce „alianța” nordicilor. Prim-ministrul Jonas Gahr Støre a propus luna trecută un plan „istoric” de cheltuieli de apărare pe 12 ani, care angajează 118 miliarde lire sterline pentru a revitaliza forțele armate ale națiunii sale, cu un accent deosebit pus pe îmbunătățirea capacităților navale, având în vedere apropierea de flota de submarine nucleare a Rusiei și puterea maritimă în creștere a Chinei.

Finlanda, o țară deja renumită pentru pregătirea sa militară, și-a revizuit contractele de achiziții pentru apărare și a constituit un depozit uriaș de combustibil, cereale și muniție în pregătirea unui posibil război.

De asemenea, a investit masiv în infrastructura de apărare, construind suficiente adăposturi aeriene pentru a găzdui întreaga populație.

Conscripția, din nou pe agendele guvernelor

Germania are în vedere reintroducerea serviciului național obligatoriu, potrivit documentelor scurse, planificatorii militari discutând trei abordări potențiale pentru pregătirea generațiilor viitoare pentru un conflict pe scară largă.

Oficialii se află în etapele finale ale discuțiilor cu ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, și se așteaptă să facă publice planurile luna viitoare.

Potrivit planului, toți bărbații și femeile vor fi supuși conscripției odată ce vor împlini 18 ani, cu condiția să fie adoptat un amendament constituțional care să includă femeile în serviciul obligatoriu.

Statele baltice și nordice sunt toate cu mult înaintea omologilor lor vest-europeni în ceea ce privește pregătirea militară , poate ca urmare a apropierii lor de Rusia.

Estonia, Letonia și Lituania mențin toate o formă de serviciu național, Letonia reintroducând politica în 2023, deoarece îngrijorarea față de agresiunea rusă în Ucraina a determinat o regândire a strategiei de apărare.

Toți cetățenii de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani sunt acum obligați să îndeplinească un an de serviciu.

Danemarca, Suedia, Norvegia și Finlanda își mențin propriile programe, Suedia și-a reactivat politica de servicii naționale în 2018. Danemarca a anunțat la începutul acestui an că femeile vor fi, de asemenea, supuse serviciului obligatoriu și a dezvăluit planuri de prelungire a duratei instruirii.

În Finlanda, unul din trei cetățeni e rezervist, fiind una dintre cele mai mari armate ale Europei, în ciuda faptului că are o populație mică, de doar 5,6 milioane.

Austria, Grecia și Elveția sunt celelalte trei națiuni europene care mențin serviciul național, deși cu durate și grade de intensitate diferite.

Deocamdată, Marea Britanie continuă să reziste apelurilor de pe continent de a reintroduce serviciul național, care a fost abandonat în 1960.

Dar mai multe personalități militare de top din Marea Britanie au susținut și apelurile în urma unei politici de ani de zile de reducere a dimensiunii forțelor armate ale Marii Britanii.

Generalul Richard Shirreff, fost comandant NATO, a avertizat că Regatul Unit ar putea avea nevoie să introducă un sistem asemănător cu cel al Finlandei, în care toți bărbații de 18 ani trebuie să efectueze 6-12 luni de serviciu în armată sau la graniță. Ulterior, aceștia intră în programul de rezervă până la vârsta de 60 de ani.

Și România rezistă reintroducerii conscripției, pe motiv că deocamdată nu este necesar.

Testarea interoperabilității militare a aliaților cât mai des

Cea mai evidentă manifestare a concentrării Europei pe îmbunătățirea pregătirii sale militare este organizarea continuă a jocurilor de război sub auspiciile NATO.

Steadfast Defender 2024, o suită de exerciții de antrenament care se desfășoară din ianuarie până în iunie, este printre cele mai mari exerciții militare concepute vreodată de blocul de securitate de la Războiul Rece.

Implică 90.000 de soldați din toate cele 32 de state membre ale Alianței într-o serie de misiuni diferite, inclusiv exerciții cu foc real, planificare strategică și logistică a jocului și desfășurarea forțelor transcontinentale din Nordul de deasupra Cercului Arctic până în Europa Centrală și de Est.

Exercițiile nu sunt rezervate doar forțelor terestre - sute de aeronave militare și peste 50 de nave vor efectua exerciții pentru a măsura și întări capacitățile aeriene și maritime ale NATO.

România, pe Flancul estic, are cea mai mare bază NATO din Europa

Invadarea Ucrainei de către Rusia a determinat o întărire a Flancului estic al NATO, mai multe națiuni europene primind întăriri de trupe străine pe teritoriul lor.

România, Slovacia și Bulgaria și Ungaria găzduiesc acum un contingent de forțe NATO, crescând totalul grupurilor de luptă multinaționale din Europa la opt de la patru inițiale - statele baltice și Polonia.

România, vecină cu Ucraina și implicată în asigurarea unei rute de export a cerealelor ucrainene - de aceea și țintă Rusiei - are în dezvoltare cea mai mare bază NATO din Europa și găzduiește exerciții  militare de amploare. De asemenea, se înarmează cu cele mai moderne arme, sisteme Patriot, HIMARS, avioane F-35.

Și într-o mișcare care sfidează presiunile Kremlinului, Moldova își dezvoltă legăturile de apărare cu UE.

Țara, care împărtășește o graniță terestră cu Ucraina, este aproape de semnarea unui nou pact de apărare prin care Chișinăul va spori schimbul de informații cu partenerii europeni, va participa la exerciții militare comune și va fi inclusă în programele comune de achiziții de arme ale UE.

Pregătiri pentru un eventual război nuclear

Găzduirea armelor nucleare americane și îmbunătățirea descurajării nucleare a Europei este un subiect de maximă importanță, în condițiile în care Kremlinul amenință continuu cu folosirea armelor nucleare.

Descurajarea nucleară pregătită de Europa se bazează în mare măsură pe SUA, care deține cel de-al doilea cel mai mare stoc de arme nucleare, cu 5.200 față de cele 5.800 ale Rusiei - deși se crede că mai mult de o mie dintre ele sunt retrase și așteaptă dezarmarea.

Câteva sute dintre aceste focoase sunt desfășurate în diferite țări europene, în principal în Germania, Italia și Olanda.

La începutul acestei săptămâni, Suedia a anunțat că este dispusă să găzduiască arme nucleare americane pe teritoriul său într-o perioadă de război, o decizie opusă a ceea ce prevedea până acum în legislație.

Cel mai nou membru al NATO a abandonat fără să ezite două secole de nealiniere militară pentru a se alătura blocului de securitate în luna martie a acestui an, iar Parlamentul său urmează să voteze un Acord de cooperare în domeniul apărării (DCA) cu Statele Unite în iunie, care va acorda acces SUA la bazele militare din Suedia.

Prim-ministrul Ulf Kristersson a spus că găzduirea armelor nucleare americane ar putea fi necesară „într-o situație de război”.

Președintele polonez Andrzej Duda a tot insistat că națiunea sa este pregătită să staționeze arme nucleare americane pe teritoriul său, având în vedere decizia Rusiei de a disloca rachete balistice intercontinentale în Belarus, la sfârșitul anului trecut.

Marea Britanie și Franța - singurele țări europene care au propriile lor arsenale nucleare - sunt atât în proces de îmbunătățire a capacităților existente, cât și de a adăuga altele noi în următorii ani.

În martie, contractorul de apărare Babcock a anunțat un contract cu Submarine Delivery Agency (SDA) - o agenție a Ministerului Apărării - pentru a efectua o revizie de 560 de milioane de lire sterline a HMS Victorious, unul dintre cele patru submarine cu rachete balistice din clasa Vanguard (SSBN) din Marea Britanie.

HMS Vigilant - un alt SSBN - este deja următorul în linie pentru a suferi o astfel de modernizare.

Deși navele din clasa Vanguard continuă să mențină descurajarea nucleară a Marii Britanii, aceste submarine vor fi înlocuite în următorul deceniu cu patru submarine din clasa „Dreadnought” - dintre care trei sunt deja în construcție.

Citește și: Pentagonul, operațiuni speciale în „țări prietenoase” amenințate de Rusia. România, sub protecție

Ministrul Apărării, James Cartlidge, a declarat la începutul acestui an că programul Dreadnought este pe cale să înlocuiască flota Vanguard la un cost „în limita bugetului inițial de 31 de miliarde de lire sterline plus încă 10 miliarde”.

În tot acest timp, Marea Britanie continuă să-și mărească stocul de arme nucleare de la 225 la 260 - apropiindu-l de totalul Franței - și se crede, de asemenea, că produce o nouă clasă de focoase.

De asemenea, Franța se angajează într-o revizuire a arsenalului său nuclear, anunțând în martie că a început construcția ultimei sale generații de SSBN numite „SNLE 3G”.

Alte trei sunt planificate să intre în serviciu înainte de 2035 și se spune că sunt atât de avansate încât vor rămâne în serviciu până în anii 2080 și mai departe.

Citește și: VIDEO „Operațiunea Chrisalida”: Franța livrează în secret rachetele devastatoare Scalp către Ucraina

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a cerut Regatului Unit și Franței să desfășoare un „scut nuclear” asupra Europei pentru a descuraja un posibil atac rusesc pe fondul temerilor că NATO ar putea să nu mai poată conta pe sprijinul SUA în cazul în care Donald Trump ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.

Marea Britanie și Franța sunt singurele puteri nucleare ale Europei și, deși fac parte din NATO, își păstrează propriul control independent asupra arsenalelor nucleare.

Dar chiar și puterea lor colectivă este mică față de cea a Rusiei, care are cea mai mare și mai variată colecție de arme nucleare din lume. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te