VIDEO El e monstrul zburător de 150.000.000$ ce vânează submarine chinezeşti. Apare în Marea Neagră

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.06.2024 - 16:46

Cine mai cumpără monstrul zburător de 150 mil. $, care urmăreşte şi vânează submarinele chinezeşti. A monitoriza, identifica şi ţine sub control, dacă nu chiar mai mult devine esenţial în Marea Neagră, de când Rusia a decis să-şi folosească submarinele.

SHARE

Cine mai cumpără monstrul zburător de 150 mil. $, care urmăreşte şi vânează submarinele chinezeşti. A monitoriza, identifica şi ţine sub control, dacă nu chiar mai mult devine esenţial în Marea Neagră.

Contextul este că Rusia a decis să-şi folosească submarinele, după ce Flota Mării Negre a fost aneantizată de Ucraina.

Citește și: VIDEO Aliații României au trimis drone, avioane cu torpile, de spionaj în Marea Neagră. Cine e ținta

Coreea de Sud s-a alăturat grupului exclusiv de țări care utilizează puternicul P-8 Poseidon, o aeronavă versatilă de patrulare maritimă, lăudată pentru priceperea sa în detectarea submarinelor și protejarea apelor deschise.

Cine mai cumpără monstrul zburător de 8 miliarde $ care urmăreşte şi vânează submarinele cinezeşti

Acum, India se remarcă drept fiind cel mai important operator internațional al flotei P-8 Poseidon, care este o platformă ideală pentru operațiuni comune. Este imperativ să subliniem că cooperarea dintre India și Coreea de Sud este vitală pentru promovarea păcii în regiunea indo-pacifică.

Coreea de Sud a salutat recent achiziţia lotului său inițial de aeronave de supraveghere maritimă P-8A Poseidon. Trei avioane Boeing P-8A au aterizat la Naval Air Command, din Pohang, la 262 de kilometri sud-est de Seul.

Boeing P-8 Poseidon este o aeronavă americană de patrulare și recunoaștere maritimă dezvoltată și produsă de Boeing Defense, Space & Security și derivată de la avionul civil Boeing 737-800 . A fost dezvoltat pentru Marina Statelor Unite (USN).

Citeşte şi: China acuză Statele Unite că încearcă să creeze un NATO asiatic

Alte trei avioane P-8A sunt de așteptat să sosească pe 30 iunie. Marina sud-coreeană intenționează să desfășoare P-8A anul viitor, după o perioadă de un an de pregătire, pentru a-și evalua capacitățile operaționale.

Se așteaptă ca aceste active multimisiune să sporească capacitățile antisubmarine ale Coreei de Sud.

Boeing P-8 este o aeronavă versatilă de patrulare maritimă care excelează în războiul antisubmarin, antisuprafață, informații, supraveghere și recunoaștere și în misiuni de căutare și salvare. P-8I poate fi folosit și pentru patrularea de coastă.

Citeşte şi: FOTO China face manevre militare periculoase și provocatoare în jurul Taiwanului

Boeing Defence, Space & Security a dezvoltat și produs P-8 Poseidon, care este derivat din avionul civil Boeing 737-800. Aparatul de zbor a fost dezvoltat inițial pentru Marina Statelor Unite (USN).

Există în prezent 200 de P-8 în serviciu sau pe contract, în nouă țări. Pe lângă Marina SUA și cea indiană, Forțele Aeriene Australiane, Forțele Aeriene Regale din Marea Britanie, Forțele Aeriene Regale Norvegiene și Forțele Aeriene Regale din Noua Zeelandă au integrat această platformă în flotele lor, conform Eurasian Times.

Foto: Profimedia Images

Marina Republicii Coreea (Coreea de Sud) se pregătește și ea să introducă P-8 Poseidon. În plus, Marina Germană și Forțele Aeriene Regale Canadei au plasat comenzi pentru P-8 Poseidon. Germania a decis să cumpere încă trei avioane de patrulare maritimă fabricate de Boeing, în noiembrie anul trecut, crescându-și flota totală la opt.

Citeşte şi: Șeful Pentagonului atenționează China: Dialogul este esențial pentru evitarea conflictelor

Aceste noi aeronave sunt în prezent în construcție. În noiembrie 2023, Canada și-a anunțat decizia de a achiziționa P-8A Poseidon, pentru a înlocui actualul său aparat de zbor cu funcţii asemănătoare CP-140 Aurora.

Boeing și-a asigurat un contract de 3,4 miliarde de dolari, pentru fabricarea a 14 avioane P-8A Poseidon, pentru Royal Canadian Air Force, prima livrare fiind așteptată în anul 2026.

Anul trecut, Boeing și CAE au semnat acorduri de echipă, pentru a-și îmbunătăți colaborarea pe platforme cu mai multe misiuni din Canada, Germania și Norvegia.

Aceste acorduri urmăresc să valorifice punctele forte complementare ale ambelor companii, pentru a oferi soluții de management, tehnice și de formare rentabile pentru programul P-8A Poseidon, potrivit Boeing.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te