Câți șefi de stat și de guvern au murit în accidente aviatice? Președintele Iranului, ultima victimă

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.05.2024 - 19:01
Câți șefi de stat și de guvern au murit în accidente aviatice - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
presedinte Polonia
presedintele Iranului

Câți șefi de stat și de guvern au murit în accidente aviatice? Decesul președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, după prăbușirea, duminică, a elicopterului în care se afla, se înscrie pe o lista mai lungă de astfel de evenimente ale căror victime au fost liderii unor țări.

SHARE

Câți șefi de stat și de guvern au murit în accidente aviatice? Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a decedat, duminică, în urma prăbușirii elicopterului cu care se deplasa, într-o zonă muntoasă din provincia Azerbaidjanul de est.

Raisi este ultimul pe o listă mai lungă de președinți și de prim-miniștri care și-au pierdut viața în urma unor catastrofe aeriene.

Câți șefi de stat și de guvern au murit în accidente aviatice? Președintele Iranului, ultima victimă

Moartea președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, duminică, într-un accident de elicopter, a readus în memoria publică alte cazuri asemănătoare.

Lista șefilor de stat și de guvern care și-au pierdut viața în evenimente aviatice este, surprinzător, destul de lungă, cuprinzând 11 nume, în afară de cel mai recent, al lui Raisi.

Printre ei se află și un secretar general al ONU, a cărui funcție îl poate pune într-o asemenea companie selectră, dar tragică, totodată.

Citește și: Cum a scăpat Nicolae Ceaușescu dintr-un accident de avion? Victimă, socrul lui Adrian Năstase

O parte dintre aceștia au murit din cauza unor atacuri ori sabotaje la adresa aeronavelor în care se deplasau, dar în cazul altora a fost vorba de defecțiuni ale aparatului de zbor.

Vă prezentăm această „listă a morții”, așa cum apare ea pe wikipedia.org.

Șefi de stat și de guvern morți în accidente aviatice

1) 29 martie 1959 - Primul președinte de țară decedat într-un eveniment aviatic a fost chiar primul președinte al Republicii Centrafricane, Barthelemy Boganda.

Acesta a murit în explozia avionului său Noratlas, în plin zbor, la 200 de kilometri sud de Bangui, în condiții care nu au fost niciodată elucidate.

2) 18 septembrie 1961 - Dag Hammarskjoeld, secretarul general al ONU, a murit într-un accident de avion, în jungla din Zambia, împreună cu alte 15 persoane aflate la bord.

Circumstanțele în care s-a produs accidentul sunt încă neclare. O anchetă din 1962 a concluzionat că eroarea pilotului a fost de vină, în timp ce o anchetă ulterioară a ONU nu a putut determina cauza prăbușirii. 

Există dovezi care sugerează că avionul a fost doborât, iar un raport al CIA a susținut că KGB-ul a fost responsabil

3) 27 mai 1979 - Avionul premierului din Mauritania, Ahmed Ould Bousseif, a dispărut în mare, în largul coastelor Dakarului.

4) 4 decembrie 1980 - Premierul portughez Francisco Sa Carneiro și ministrul Apărării, Adelino Amaro de Costa, au murit într-un accident al avionului lor în Camarate, în apropiere de Lisabona.

Citește și: 5 zile de doliu național în Iran după moartea președintelui Ebrahim Raisi în accidentul de elicopter

În decembrie 2004, o comisie de anchetă parlamentară a stabilit că a fost vorba despre un atentat.

Lech Kaczyński, președintele Poloniei, a murit într-un accident de avion, în 2010 - Foto: Arhiva

5) 1 august 1981 - Dictatorul statului Panama, generalul Omar Torrijos, „mâna de fier” a regimului, este victima unui accident de avion în vestul țării.

6) 24 mai 1981 - Președintele ecuadorian Jaime Roldos Aguilera și ministrul Apărării au murit într-un accident al avionului lor în sudul țării.

7) - 19 octombrie 1986 - Primul președinte al Mozambicului independent, Samora Machel, a murit împreună cu alte 24 de persoane în accidentul avionului său, Tupolev 134, în nord-estul Africii de Sud.

8) 17 august 1988 - Președintele pakistanez Zia ul-Haq, mai mulți oficiali militari pakistanezi și ambasadorul american la Islamabad au decedat în apropiere de Bahawalpur (zona central-estică a Pakistanului), într-un accident de avion.

9) 6 aprilie 1994 - Primul caz de dublu „deces prezidențial” în același incident aviatic. Un avion Falcon 50 care îi transporta pe președintele Rwandei, Juvenal Habyarimana, și pe omologul său din Burundi, Cyprien Ntaryamira, a fost doborât în timpul aterizării la Kigali, capitala Rwandei, de rachete sol-aer. 

Odată cu ei au mai pierit și alți oficiali de rang înalt din cele două țări. Evenimentul a dus la declanșarea cumplitului genocid contra populației tutsi din Rwanda.

10) 26 februarie 2004 - Președintele macedonean Boris Trajkovski moare împreună cu opt dintre colaboratorii săi într-un accident de avion produs în sudul Bosniei, în timp ce aeronava se pregătea să aterizeze la Mostar.

10 aprilie 2010 - Președintele polonez Lech Kaczyński și principalii lideri ai armatei au decedat în accidentul unui avion Tupolev 154, care s-a prăbușit la aterizare, în apropiere de Smolensk, Rusia.

Cu toții se aflau în avion, în drum spre Rusia, unde urmau să aducă un omagiu celor 22.000 de prizonieri de război poloni ucişi de autorităţile sovietice în pădurea de la Katyn, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citește și: Românii pot intra în Turcia doar cu buletinul. Decizia, luată la Ankara. Erdogan a semnat decretul

Polonia a acuzat Rusia că s-ar fi aflat în spatele tragediei, iar o comisie de anchetă poloneză însărcinată cu elucidarea cauzelor accidentului a susţinut că două explozii ale unor dispozitive amplasate la bordul avionului sunt responsabile de catastrofă.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a fost, duminică, victima unui accident de elicopter - Foto: Profimedia Images/colaj Newsweek

5 zile de doliu național în Iran

Liderul religios suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, luni, cinci zile de doliu național în urma tragicului deces al președintelui Ebrahim Raisi.

Khamenei l-a desemnat pe prim-vicepreședintele Mohammed Mokhber ca președinte interimar, conform relatărilor agenției oficiale de presă iraniene IRNA, preluate de Reuters și AFP.

Președintele iranian a murit după ce elicopterul în care călătorea alături de ministrul său de Externe s-a prăbușit în regiunea muntoasă Varzeghan, în apropiere de satul Uzi, în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est. 

Raisi fusese în Azerbaidjan, în cursul dimineții de duminică, pentru a inaugura un baraj împreună cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, baraj aflat la granița celor două țări, a relatat agenția de știri de stat IRNA.

În accident și-au mai pierdut viața ministrul de externe iranian, Amir-Abdollahian, plus încă șapte persoane din elicopter.

Locul prăbușirii se află la aproximativ 61 de kilometri de locul barajului pe care îl vizitaseră oficialii iranieni.

Citește și: VIDEO Președintele Iranului, implicat într-un accident de elicopter. Care este soarta acestuia?

Acesta a fost geolocalizat pentru prima dată de Nathan Ruser, un analist din cadrul echipei Cyber, Tech & Security (ASPI CTS) a Institutului Australian de Politici Strategice (ASPI CTS), lucru confirmat ulterior de CNN

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te