Atentat terorist ISIS la EURO 2024, dejucat în ultima clipă. Fotbaliștii, în ținta atacatorilor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.06.2024 - 10:32
Atentat terorist ISIS la EURO 2024, dejucat în ultima clipă. Fotbaliștii, în ținta atacatorilor - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Atentat terorist ISIS la EURO 2024, dejucat în ultima clipă. O facțiune a grupul terorist ISIS a plănuit organizarea unor atacuri sângeroase la EURO 2024, însă din fericire au fost opriți la timp de autorități.

SHARE

O rețea de propagandă legată de ISIS, cunoscută pentru că încerca să incite la atacuri teroriste asupra orașelor care găzduiesc Euro 2024, a fost dezmembrată de autorități cu puțin timp înainte să-și pună în aplicare planul sângeros.

Atentat terorist ISIS la EURO 2024, dejucat în ultima clipă. Fotbaliștii, în ținta atacatorilor

Poliția spaniolă a efectuat o serie de arestări la nivel național după ce a descoperit un serviciu multimedia numit „I'LAM Foundation”, despre care se spune că ar fi o portavoce a Statului Islamic.

Platforma este acuzată că a cerut atacuri împotriva Euro din Germania, precum și împotriva fotbaliștilor și suporterilor de la Real Madrid și a viitoarelor Jocuri Olimpice de la Paris.

Afișele, scrise în limba engleză, înfățișau un soldat înarmat cu legendele "Unde vrei?" și "Marchează golul final!". Acestea făceau aluzie la trei posibile locații: Munchen, Dortmund și Berlin - acesta din urmă fiind orașul care va găzdui finala din 14 iulie.

Investigația amplă, care a inclus colaborarea cu Europol, FBI și agențiile de aplicare a legii din Olanda, Germania, Franța, Estonia, România și Islanda, a dus la arestarea a nouă persoane în Girona, Cadiz, Almeria și Tenerife.

Citește și: Conspirații în Rusia. Cum „a găsit” Kremlinul „legătura” într Ucraina și atentatele ISIS din Moscova

Anchetatorii au descoperit o multitudine de alte conținuturi radicale în peste 30 de limbi distribuite de Fundația I'LAM. Rețeaua ar fi mers chiar până la a furniza instrucțiuni specifice privind modul de lansare a unui atac asupra echipei Real Madrid.

„Țintește-i împreună cu fanii lor"

Un poster înfricoșător arăta un atacator cu cagulă, cu o pușcă cu lunetă și mesajul: "Dragul meu frate Muwahhid. Așteaptă într-un loc în apropierea punctului de sosire al jucătorilor. Țintește-i împreună cu fanii lor".

Un alt poster, care se referea chiar la stadionul Bernabeu, ordona: "Dragul meu frate din Al-Andalus. Te așteaptă o țintă foarte valoroasă. Pătrunde în mulțime, distrage atenția securității cu explozibili improvizați și dispozitive momeală și avansează spre ținta ta principală cu determinare".

Citește și: Atentat într-un tren, în Germania: 2 morți și 5 răniți. Autorul a fost prins de autorități

Autoritățile spaniole și Europol consideră că dezmembrarea fundației I'LAM a tăiat legăturile dintre ISIS și numeroși potențiali teroriști.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te