România se pregătește să producă drone de război americane super-performante. Unde și când?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 28.05.2024 - 14:44
România se pregătește să producă drone de război americane super-performante. Unde și când? - Foto: tipsmake.com

România se pregătește să producă drone de război americane super-performante, dar și civile, mai ales pentru agricultură. A fost semnat un acord cu producătorul american Periscope Aviation, divizia Chartis Federal renumită pentru UAV-urile tactice de înaltă performanță.

SHARE

Reprezentanţii Carfil şi producătorul american de drone militare și civile Periscope Avation au semnat săptămâna trecută, la Black Sea Defense & Aerospace Exhibition (BSDA 2024), un acord strategic de cooperare pentru producerea unei drone româneşti, eveniment la care au participat ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec.

Citește și: VIDEO Ce avioane de luptă cumpără România, Ungaria și Bulgaria? De ce noi plătim de 2 ori mai mult?

Acordul semnat în cadrul Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, marchează o premieră pentru industria românească de apărare, fiind primul parteneriat strategic al unei companii autohtone în domeniul construcției de UAV-uri militare și civile. Proiectul vine ca răspuns la cererea tot mai mare de astfel de echipamente din diverse industrii, cu accent deosebit pe domeniul apărării.

România se pregătește să producă drone de război americane super-performante. Unde și când?

„Am avut un moment important împreună cu compania americană Periscope, împreună cu compania românească Carfil, o subsidiară a Romarm, companie cu capital de stat.

Am semnat un protocol pentru a face împreună o dronă, o dronă care are aplicabilitate atât în domeniul civil, cât şi în domeniul militar.

De aceea au mai fost semnate două protocoale, unul care cuprinde mai multe asociaţii, a celor care cred în această capacitate a României de a avea o dronă românească şi împreună cu ei ne propunem să îmbunătăţim cadrul legislativ, pentru ca astfel de proiecte să poată fi realizate foarte repede.

Al doilea protocol i-a reunit pe cei care doresc să utilizeze drona românească pentru agricultură.

Citește și: VIDEO Drona SUA de 32.000.000$, care ar fi plecat din România, doborâtă de un SU-27 în Marea Neagră

Veţi vedea acolo institute de cercetare din domeniul agriculturii, veţi vedea universităţi din domeniul agriculturii, sigur şi Institutul Politehnic din Bucureşti pentru că împreună dorim să dezvoltăm partea de cercetare din România astfel încât să putem trece de la partea de idee, la prototip, la produs", a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

„Prin intermediul acordului semnat, cele două părți își afirmă dorința de a accelera potențialul național în domeniul producerii și operării acestor echipamente (drone) la scară națională, pentru domeniul militar și civil.

Astfel, au fost parafate două protocoale, unul privind dezvoltarea cadrului legislativ și a producției de drone în România, cosemnat de 7 entități, sub coordonarea S. CARFIL S.A., astfel: AVI AIRCRAFT, EASYDO DIGITAL TECHNOLOGIES (EDT), THE INSOURCE DEVELOPMENT GROUP (TID GROUP), APDRONE, ASOCIAȚIA CENTRUL DE EXCELENȚĂ UAS ȘI C-UAS, ASOCIAȚIA „UVS-ROMÂNIA”.

Citește și: VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă

Și un al doilea protocol privind dezvoltarea producerii de drone agricole românești, în vederea accelerării utilizării lor pe scară largă în lucrările agricole, cosemnat de 13 entități, sub coordonarea S. CARFIL S.A., astfel: ANAMOB, AVI AIRCRAFT, EDT, TID GROUP, AGRI CLOUD, SCDA TURDA, INCDCSZ BRASOV, ICDP BRASOV, NATUREVO, UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREȘTI, USAMV CLUJ NAPOCA, UNIVERSITATEA din CRAIOVA, FACULTATEA DE HORTICULTURĂ”, a transmis Ministerul Economiei, printr-un comunicat. 

De asemenea, ministrul Ștefan-Radu Oprea a anunțat că este important să actualizăm cadrul legislativ, astfel încât să corespundă nevoilor pieței și să intensificăm dialogul tehnic și profesional cu instituțiile de stat în vederea stabilirii unor programe de finanțare care să faciliteze accesul antreprenorilor locali la resursele financiare necesare inițierii unor proiecte în planul producției naționale de drone, care să acopere nevoile din toate ramurile industriale/domenii de utilizare.

Nic Mc Carter, CEO al Periscope Avation, a subliniat că există intenţia de a realiza o dronă românească, fabricată în România pentru clienţi locali.

Citește și: VIDEO Drona supersonică a Chinei WZ-8 sperie SUA și Japonia. Zboară la 100.000 m înălțime

Iar Mircea Tanţău, directorul general al Carfil, a explicat că societatea are facilităţi de fabricaţie, dar nu a avut până în prezent o companie care să industrializeze aceste drone.

"Noi vrem să producem drone, aşa cum a spus şi domnul ministru, şi să fim incluşi în lanţul de furnizori de echipamente şi de drone europene şi mondiale.

Carfil are, datorită suportului ministerului, capacităţi moderne de fabricaţie, avem investiţii de peste 15 milioane de euro, avem utilaje ultramoderne şi suntem pregătiţi să lansăm în fabricaţie în serie tipurile de drone pe care le vom stabili în baza unei foi de parcurs", a declarat Mircea Tanţău.

Societatea Carfil SA din Brașov are o istorie de peste 100 de ani în producția de armament și muniție pentru artilerie și se numără printre cele mai importante companii din industria de apărare a României.

Periscope Aviation reprezintă divizia de drone a Chartis Federal, fiind cea mai recentă investiție a companiei americane, renumită pentru inovația sa în sistemele UAV tactice de înaltă performanță.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te