Moștenirea lui Daea: porcii, consemnați la domiciliu

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.11.2019 - 12:49
Foto: INQUAM PHOTOS/ Ovidiu Dumitru Matiu

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Comisia Europeană a confirmat faptul că, la finalul lunii trecute, încă patru județe au intrat pe lista celor în care comercializarea porcilor și a cărnii de porc este interzisă.

SHARE

Pesta porcină face ravagii în România, deși Comisia Europeană a avertizat țara noastră asupra posibilității apariției acestei boli încă de la începutul anului 2017.

Din harta pe care o prezentăm alăturat se vede modul în care Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea, a gestionat această criză.

Aproape că nu există zonă din România unde să se mai poată comercializa porci sau carne de porc.

Până în acest moment, din cauza pestei porcine au fost sacrificați jumătate de million de porci.

Ce spune Comisia Europeană

„În urma unei serii de focare semnalate în România anul acesta (deja peste 1.500), situația pestei porcine din România este considerată ca fiind foarte îngrijorătoare și, mai mult decât atât, continuă să se deterioreze.

De aceea, se impune o extindere adecvată a zonelor restricționate din România. În zonele demarcate/ restricționate se aplică măsurile de combatere și prevenție a extinderii bolii și de asemenea din aceste zone sunt interzise comerțul cu porci și carne de porc.

1 500 de focarede pestă porcină
există, în acest moment, în România

Măsurile se bazează pe evaluarea situației bolii și a măsurilor pe care România le pune în aplicare. Cea mai recentă decizie a fost luată în data de 28 octombrie și privește includerea județelor Cluj, Harghita, Suceava și Mureș în zonele restricționate.

De îndată ce restricțiile sunt ridicate, comerțul poate fi reluat. Comisia nu impune embargo,  comerțul este interzis în zonele roșii de pe hartă ca o consecință a existenței pestei“,  a spus pentru Newsweek România Anca Păduraru, purtător de cuvânt „Health, Food Safety and Energy Union Projects“, la Comisia Europeană.

Jumătate de million de porci, sacrificați

La București, se numără mai puține focare: „La data de 25 octombrie 2019, pesta porcină africană evoluează în 292 de localități din 25 de județe (Comisia Europeană avea să mai includă alte patru județe, patru zile mai târziu primirii acestui răspuns - n. red.), cu un număr de 995 de focare.

În alte patru județe există doar cazuri la mistreți. Cumulat, de la prima semnalare a prezenței virusului în România, pe data de 31 iulie 2017, au fost eliminați 504.608 de porci.

Până în acest moment, urmare a pestei porcine au fost întocmite 5.809 de dosare de despăgubiri din care 5.139 finalizate tehnic și 669 în lucru“, se arată într-un răspuns al Ministerului Agriculturii pentru Newsweek România.

Porivit Ministerului Agriculturii, „valoarea totală a deconturilor finalizate este de 98,7 milioane de lei, din care au fost plătite 64,7 milioane de lei“, arată ministerul.

Nimeni nu e vinovat

În acest moment, nimeni nu a plătit pentru apariția pestei porcine în România. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, și-a pierdut mandatul abia în urma căderii guvernului Dăncilă, la peste doi ani de la izbucnirea epidemiei.

Geronimo Brănescu a fost înlocuit, zilele trecute, tot ca urmare a schimbării guvernului. Brănescu are legături cu familia Dragnea. Paul Stănescu, nașul de căsătorie al fiului lui Liviu Dragnea, și Geronimo Brănescu, fostul director al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), și-au construit în comun mai multe vile.

Zonele roșii: sunt interzise la comerțul cu porci și carne de porc și se aplică măsurile de combatere și prevenție a extinderii bolii.

Zonele roz: sunt semnalate doar cazuri de pestă la mistreți și se aplică măsurile de combatere și prevenție a extinderii bolii.

Zona albastră: este încă neafectată, dar este considerată problematică.

Cea mai mare și mai frumoasă, însă, este a lui Brănescu. Care este separată, totuși, de cele construite de Stănescu printr-un gard.

Cei doi nu sunt doar prieteni, ci și „oameni de bine“ în folosul lui Ștefan-Valentin Dragnea, fiul șefului PSD. Conform unor dezvăluiri recente de presă, Dragnea junior și-a vândut mii de porci înainte ca epidemia de pestă porcină să lovească devastator România.

O anchetă spre nicăieri

În septembrie 2018, Parchetul General a demarat o anchetă în cazul epidemiei de pestă porcină africană pentru săvârșirea infracțiunilor de „răspândirea bolilor la animale sau plante“ și „neglijență în serviciu“.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, „la Secția de urmărire penală  și criminalistică  din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost constituit un dosar penal  privind epidemia de pestă porcină, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de răspândirea bolilor la animale sau plante, prev. de art. 355 din Codul penal, și neglijență în serviciu, prev. de art. 298 din Codul penal“. Deocamdată, nu s-au găsit vinovați.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te