A apărut un soi românesc de roşie, care e simultan patrioată, adică tricoloră, şi foarte vandabilă

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.06.2024 - 13:42
A apărut un soi românesc de roşie, care e simultan patrioată, adică tricoloră, şi foarte vandabilă - Foto: Campus TV

A apărut un soi românesc de roşie, care e simultan patrioată, adică tricoloră, şi foarte vandabilă. Banc.a de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) este în curs de a obţine brevetul de invenţie

SHARE

A apărut un soi românesc de roşie, care e simultan patrioată, adică tricoloră, şi foarte vandabilă. Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) este în curs de a obţine brevetul de invenţie, pentru un tip de tomată cherry tricoloră.

Aceasta este denumită provizoriu "Rapsodia". Planta poate creşte până la 5 metri înălţime, în spaţii protejate, cu o producţie de până la 7 kilograme.

A apărut un soi românesc de roşie, care e simultan patrioată, adică tricoloră, şi foarte vandabilă

Potrivit specialiştilor BRGV, roşia cherry reprezintă o varietate botanică şi strămoşul tuturor roşiilor cultivate. Dimensiunea roşiilor cherry variază de la vârful degetului mare, până la dimensiunea unei mingi de golf, sferice sau ovale.

În cadrul colecţiei de tomate a instituţiei de cercetare, se regăseşte o varietate de tomată cherry tricoloră. ''Rapsodia'', în trei nuanţe, de mărime medie, cu fermitate ridicată.

Soiul are fructe rotunde, cu o aromă şi un gust specific, parfumate şi intens aromate. Între regulile tipice ale marilor retaileri, una ţine cont cu certitudine de doleanţele clienţilor: mărimea şi aspectul produsului.

Citeşte şi: Au apărut primele căpșune de anul acesta. Se vând la jumătate de preț față de cât sunt în magazine

Astfel, dacă un hipermarket ar vinde pepeni cât pumnul şi alături pepenoaice de 25 de kilograme, produsul "pepene" ar deveni mai greu vandabil decât dacă pepenii au o mărime comparabilă.

La fel şi la roşii. Primul criteriu este ca acestea să fie de mărimi comparabile. Faptul că roţiile Rapsodia sunt toate cherry face produsul foarte vandabil.

Pe de altă parte, contează mult durabilitatea pe raft. Principala problemă a unei roşii româneşti provenite tot de la staţiunea aceasta de cercetare de la Buzău, care dădea roşii foarte mari şi aspectuoase, era că legumele acestea erau foarte active vegetal.

Citeşte şi: Benone Sinulescu inspiră numele a ce nu te aştepţi. Totul se-ntâmplă-n România profundă

De la momentul la care erau culese, până când ajungeau pe raft, se stricau. Deci nu erau durabile la raft. Aceste roşii cherry româneşti par să nu fie astfel.

"Este o tomată tip Kumato, obţinută la Bancă, i-am dat denumirea provizorie de 'Rapsodia'. Fructul prezintă trei culori, verde, galben şi roşu-cafeniu, are trei nuanţe la exterior, iar pulpa este cafenie, foarte gustoasă.

Este o tomată cherry cu o greutate ce variază între 20 şi 40 de grame, planta creşte foarte mult, poate să ajungă în spaţii protejate la 4-5 metri înălţime, iar în câmp aproape de 1,80 - 2,00 metri.

Rezistent la patogeni

Este un soi rezistent la principalii agenţi patogeni. Este un soi foarte gustos, după recoltare fructele se păstrează foarte bine, au puţine seminţe, o aromă specifică tradiţională de tomată, potenţialul de producţie pe plantă este undeva la 4,5 - 7 kg în funcţie de spaţiul de dezvoltare, are şi aspect comercial plăcut.

Această tomată este preţioasă şi din punct de vedere medicinal pentru că rezistă la boli, dăunători şi tratamentele sunt mai puţine sau poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic, vorbim de o producţie sănătoasă.

Pe de altă parte, compoziţia bio-chimică a fructelor arată că avem o serie de substanţe benefice sănătăţii, licopen, caroten, vitamine, săruri minerale", a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru, conform Agerpres.

Pentru obţinerea soiului, cercetătorii au lucrat peste 20 de ani

"Soiul a fost finalizat, aşteptăm brevetul de invenţie, se lucrează de peste 20 de ani pentru că a fost obţinut printr-o tehnică nouă de ameliorare, prin hibridări interspecifice, prin încrucişarea unor specii de tomate.

Este o premieră spunem noi pentru România şi nu numai. Seminţele pot fi reproduse şi multiplicate de orice fermier care doreşte să cultive tomate", a precizat cercetătorul buzoian.

BRGV Buzău deţine o colecţie bogată de germoplasmă de roşii, constând din peste 3.600 de genotipuri, dintre care peste 35% sunt soiuri de cherry.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te