Filmul „Mumia“, după 25 de ani. „Un tip înfășurat în bandaje“ se întoarce să te bântuie

DE Sophie Lloyd | Actualizat: 23.06.2024 - 14:18
TIMPUL ZBOARĂ Vedetele filmului sunt încă recunoscute pentru rolurile lor. 
The Mummy a amestecat groaza (dreapta) cu comedia, romantismul și acțiunea.
FATA DE AUR Patricia Velásquez a petrecut ore întregi în scaunul de machiaj pentru a o interpreta pe Anck-Su-Namun, fata de care era îndrăgostit Imhotep

Vedetele sale au crezut că va fi un eșec. Acum, la un sfert de secol de la lansare, Arnold Vosloo, Rachel Weisz, Patricia Velásquez și Kevin J. O’Connor reflectează asupra filmului devenit un clasic.

SHARE

Când The Mummy (Mumia) a apărut pe marile ecrane în 1999, nimeni nu a prezis succesul monstruos pe care avea să îl aibă acest film de acțiune și aventură excentric.

Având în vedere că studiile sugerau că spectatorii nu doreau să vadă un film despre „un tip înfășurat în bandaje“, toată lumea, de la regizorul Stephen Sommers la actorul principal Brendan Fraser, se aștepta ca filmul să fie un eșec.

Chiar și actorul care îl joacă pe Imhotep, Arnold Vosloo (mumia titulară), era îngrijorat că „nu va mai lucra niciodată“ odată ce filmul va avea premiera.

Ei bine, The Mummy a dovedit că cei care se îndoiau s-au înșelat, având încasări de aproximativ 417 milioane de dolari în întreaga lume și chiar salvând studiourile Universal de la faliment. Douăzeci și cinci de ani mai târziu, filmul este în continuare iubit, actorii din distribuție amintindu-și de film cu la fel de mult drag ca și fanii săi.

Pentru a sărbători aniversarea, Newsweek a stat de vorbă cu Vosloo, Rachel Weisz, Patricia Velásquez și Kevin J. O’Connor pentru o privire în culisele filmului clasic de la sfârșitul anilor ‘90. Plasat în anii 1920, filmul îi urmărește pe Rick (Brendan Fraser), pe egiptologul aspirant Evelyn „Eevee“ Carnahan
(Rachel Weisz) și pe fratele ei adorabil - dar inutil - Jonathan (John Hannah).

Trioul îl trezește accidental pe Imhotep, o mumie blestemată să facă ravagii în lume, dar care, în mare parte, vrea doar să-și învie prietena moartă.

„Puterea acestui film este uimitoare“

Au trecut mai bine de două decenii de când a preluat rolul lui Imhotep, dar Vosloo încă mai are fani care îi spun cât de mult adoră The Mummy.

„Puterea acestui film este uimitoare“, a declarat el pentru Newsweek. „Oamenii pur și simplu îl adoră“.

Cu toate acestea, bărbatul în vârstă de 61 de ani nu era sigur în ce „s-a băgat“ la vremea respectivă.

TIMPUL ZBOARĂ Vedetele filmului sunt încă recunoscute pentru rolurile lor. The Mummy a amestecat groaza (dreapta) cu comedia, romantismul și acțiunea.

După ce studioul i-a fixat pe Fraser și Weisz în rolurile principale, a început căutarea mumiei. Vosloo a fost recomandat de Sean Daniel și James Jacks, care lucraseră cu actorul sud-african la filmul „Hard
Target“, din 1993, cu Jean-Claude Van Damme.

După o singură întâlnire, Sommers a știut că este perfect pentru rol, dar Vosloo a fost ușor confuz.

„Nu citisem scenariul în acel moment“, a explicat el. „[Eram] cam așa: Ce naiba e asta? Sunt, cumva, în bandaje? Mă plimb în hârtie igienică? Dar în cele din urmă am pus mâna pe scenariu și mi s-a părut foarte amuzant“.

Vosloo nu a fost singurul uimit de statutul de blockbuster al filmului. „Cu The Phantom Menace în deschidere [în acel weekend], am crezut că va înghiți totul“, a declarat O’Connor pentru Newsweek, care l-a interpretat pe Beni Gabor.

„Dar [The Mummy] a continuat să fie din ce în ce mai puternic. A fost destul de mișto“.

Un bărbat îndrăgostit

The Mummy a reușit cumva să îmbine acțiunea, groaza, comedia și romantismul, dar, potrivit lui Vosloo, povestea de dragoste dintre Imhotep și Anck-Su-Namun - precum și povestea de dragoste dintre Rick și Eevee - este cea care conduce intriga și o face să se deosebească de alte filme de aventuri.

„I-am spus lui Steve: «Uite, cred că ceea ce va funcționa cu adevărat este că pot juca un bărbat îndrăgostit»“, a explicat el. „Tipul ăsta face toate astea pentru că o iubește pe această femeie și vrea să fie cu ea, iar asta îl consumă. El ar distruge lumea [pentru ea]“.

Filmul se deschide cu preotul Imhotep fiind mumificat de viu, un blestem pentru că și-a ajutat iubita, Anck-Su-Namun, să îl ucidă pe logodnicul ei, faraonul Egiptului.

Actrița și modelul venezuelean Velásquez a interpretat-o pe Anck-Su-Namun. În vârstă de 27 de ani, acesta a fost primul ei rol important.

„Nu m-am gândit
niciodată că o să fiu
într-o ținută superrevelatoare...
M-au pus într-un chiloțel“

„Este pur și simplu atât de perfectă în el“, a spus Vosloo. „I-am spus: «Asta vom face, ne vom uita unul la celălalt ca și cum nu ar mai fi nimeni altcineva în cameră. Restul se va aranja de la sine»“. Velásquez, care mai târziu a reluat rolul în continuarea din 2001, The Mummy Returns, are, de asemenea, amintiri calde.

„Să lucrez cu Arnold Vosloo a fost fantastic“, a declarat ea pentru Newsweek. „Este un actor serios, care și-a luat meseria în serios“.

„Avem o mumie grasă“

Poate că nu a purtat bandaje, dar costumul lui Vosloo i-a provocat un oarecare disconfort inițial. „Nu m-am gândit nicio secundă că voi purta un costum super-revelator“, a spus el. „Aveam această burtă și m-au pus în acești afurisiți de chiloți.

Departamentul de garderobă i-a spus lui Steve: «Ah, omule, avem o problemă. Avem o mumie gras㻓. Vosloo a făcut exerciții în fiecare zi în perioada premergătoare filmărilor și a eliminat carbohidrații din dieta sa, pierzând aproximativ 10 - 15 kilograme.

Cu toate acestea, regimul nu a fost la fel de lipsit de confort ca și faptul că a fost bărbierit de două ori pe zi pentru a obține aspectul neted al lui Imhotep.

„Îmi desfăceam picioarele și [make-up artistul] începea de la glezne și mă bărbierea pe picioare, pe burtă, pe piept, pe brațe și peste tot“, a spus Vosloo.

„La început, glumeam pe seama asta, dar apoi, după câteva săptămâni de așa ceva, pur și simplu intri, îți asumi poziția. M-a bărbierit, mi-a bronzat fundul și apoi am plecat; gata, urmează“.

Totuși, cea mai revelatoare ținută i-a aparținut lui Velásquez. Costumul ei era format în mare parte din vopsea corporală, însoțită de o fustă scurtă și de un top de bikini cu lanțuri, pe care ea le-a descris ca fiind „inconfortabile“.

„Nu-mi amintesc durata exactă, dar [pictura corporală] a durat multe ore“, și-a amintit ea. „Au pus să mi se facă un scaun special pentru mine, iar patru persoane au lucrat la aplicarea vopselei corporale. Retușurile durau câteva ore pe zi“.

FATA DE AUR Patricia Velásquez a petrecut ore întregi în scaunul de machiaj pentru a o interpreta pe Anck-Su-Namun, fata de care era îndrăgostit Imhotep

O’Connor a avut, de asemenea, probleme cu garderoba. Personajul său Beni devine accidental aghiotantul lui Imhotep, O’Connor acționând ca o folie comică față de abordarea mai serioasă a lui Vosloo.

Actorul a ignorat sugestia departamentului de costume ca personajul său să poarte cizme, considerând că Beni era un tip cu sandale - în ciuda faptului că petrecea ore întregi pe zi pe nisipurile arzătoare ale deșertului Sahara.

„Un designer de costume deștept a spus: «Știi unde vei fi?»“, a spus
O’Connor. „[Am spus:] «Este în regulă. Cred doar că ar trebui să aibă sandale»“.

Mai târziu a ajuns să regrete decizia, adăugând: „Nu, nu, nu.De ce nu l-am ascultat pe tipul ăsta?“.

„Nu mă așteptam să fie în film“

The Mummy a costat 62 de milioane de dolari, iar Universal se pare că a cheltuit 15 milioane de dolari numai pentru efectele speciale. CGI era încă relativ nou în cinematografie, iar Vosloo „habar nu avea la ce să se aștepte“ ca actor.

În timp ce filma faimoasa scenă a furtunii de nisip, în care Imhotep evocă un zid de praf și îl trimite după Rick și Jonathan, Vosloo a devenit sigur că „nu va mai lucra niciodată“.

„[Stăteam] pe o dună de nisip, iar regizorul era la 200 de metri distanță și îmi spune să arăt spre cer, să dau din brațe cu acest [corn de taur] mare și tare“, și-a amintit Vosloo.

„Pur și simplu te simți atât de prost. Când a strigat «tăiați», i-am spus lui Rachel: «Nu vom mai lucra niciodată, pentru că mă simt ciudat». Dar cât de mult m-am înșelat!“. O’Connor era și el dezorientat, dar confuzia sa din timpul filmării scenei furtunii de nisip a dus la una dintre cele mai bune replici ale personajului său.

„I-am sunat pe băieții [CGI] și i-am întrebat: «Puteți să-mi explicați la ce ar trebui să mă uit?»“, și-a amintit O’Connor. „Mi-au spus că va fi o chestie imensă de nisip, ca un val de maree sau un zid mare de nisip“.

În timp ce se îndepărta la finalul scenei, O’Connor a adăugat ad-libbed: „Mi-a plăcut trucul cu tot cu peretele de nisip. A fost frumos“.

„Nu mă așteptam să apară în film“, a chicotit el.

„Cea mai amuzantă replică din toate timpurile“

Cu toate acestea, nu toate efectele au fost CGI. Filmările au avut loc, de asemenea, în Marrakech, Maroc, și în studiourile Shepperton din Surrey, Anglia, timp de 17 săptămâni. Hamunaptra, Orașul morților, a fost construit în interiorul unui vulcan adormit, în timp ce recuzita, precum Cartea morților și borcanele canopice, au fost realizate manual de Dick George.

Cel mai elaborat decor a fost scena bibliotecii. În timp ce încerca să așeze o carte la loc pe un raft înalt, bibliotecarul Eevee se împiedică de scară, răsturnând din greșeală fiecare bibliotecă.

„Mi s-a dat cea mai amuzantă replică pe care probabil că a trebuit să o spun vreodată - «Oops», după ce toate aceste rafturi s-au izbit unul de altul“, a declarat Weisz pentru Newsweek. Scena a fost înregistrată într-o singură dublă, folosind o cameră de filmat la 360 de grade care se rotea în jurul încăperii. Dacă nu ar fi reușit să filmeze scena, ar fi fost nevoie de o zi întreagă pentru a aranja din nou camera - inclusiv 12.000 de cărți.

„Noroc că am reușit să o filmăm într-o singură dublă“, a spus ea. „Am avut niște tehnicieni geniali [și] scara mea părea în siguranță“.

The Mummy a fost un game changer pentru vedetele sale, transformând distribuția în nume cunoscute.

„[A] avut un impact profund asupra vieții mele“, a spus Velásquez. „Oamenii își amintesc de mine din aceste filme. Sunt incredibil de recunoscătoare pentru oportunitatea de a fi făcut parte dintr-un film atât de iubit“.

După premiera filmului The Mummy, oamenii au început să o recunoască pe Weisz pe stradă. Oamenii o asociază și astăzi cu Eevee.

„Este cu siguranță un film care a dăinuit“, a spus femeia în vârstă de 54 de ani. O’Connor îi atribuie popularitatea „faptului că e simpatic și farmecului său“.

„Are un fel de dulceață“, a spus el, dând credit scenariului lui Sommers, precum și interpretărilor colegilor săi de scenă. Cu toate acestea, Vosloo crede că succesul filmului The Mummy nu este atât de ușor de cuantificat, punându-l pe seama acelui „lucru ciudat, mișto și inexplicabil care este industria cinematografică“.

„Știi, poți avea un scenariu grozav și cei mai buni actori, dar există ceva magic care trebuie să se întâmple între tine și public“, a spus el.

„Nimeni nu poate spune care este acea formulă“. 

Sophie Lloyd este reporter de cultură pop și divertisment la Newsweek. O puteți contacta la [email protected]

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te