Un parazit înfricoșător se răspândește în apele aflate la granița cu România. Ce spun epidemiologii

DE Alexandra Lupascu | 23.06.2024 - 20:22
Un parazit înfricoșător se răspândește în apele aflate la granița cu România. Ce spun epidemiologii Foto: Getty Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cercetătorii maghiari studiază anghilele Balaton: creaturile acvatice cu aspect ciudat sunt atacate de un parazit, nu se pot reproduce în lac, totuși se află acolo în cea mai mare apă din Ungaria.

SHARE

Nu există în lume stoc de pește asemănător anghilelor care trăiesc în apele lacului Balaton. Majoritatea oamenilor cred că această specie a dispărut din lac, dar nu este așa: experții fac și astăzi cercetări serioase asupra peștilor. 

Chiar și cei care nu înțeleg peștele vor recunoaște anghila: deși animalul cu corp lung, asemănător unui șarpe, este originar din Ungaria , a fost introdus în Lacul Balaton ca specie introdusă.

Este un tip special de pește din multe puncte de vedere, deoarece trebuie să migreze până la 6-8.000 de kilometri pentru a se reproduce și se poate reproduce doar în apă sărată.

Un parazit înfricoșător se răspândește în apele aflate la granița cu România. Ce spun epidemiologii

Deși au fost introduse în masă în apele lacului Balaton abia în anii 1960, au fost prinse deja de mai multe ori în secolul precedent, probabil că au trecut Dunărea prin canalul Sió .

În anii 1960, prinderea sa ușoară și carnea gustoasă au fost principalele motive pentru stocarea a 83 de milioane de larve de anghilă în apele lacului. 

La acea vreme, experții credeau că abia zece la sută dintre ei vor supraviețui operațiunii, dar în mod șocant, un număr mult mai mare a supraviețuit în apele mării Ungariei.

Citește și: O boală mortală, la granițele României. Virusul, răspândit de o insectă care se găsești și la noi

S-au înmulțit într-o asemenea măsură încât au afectat și cantitatea de specii de pești nativi și se hrănesc și cu ouă. În cele din urmă, în 1991, au început să moară în masă , ceea ce a stabilizat echilibrul faunei lacului.  

Deoarece numărul lor s-a redus serios în acel moment, mulți oameni cred că specia a dispărut în cele din urmă de pe lacul Balaton, dar chiar și săptămâna trecută au fost prinse acolo anghile.

Un grup de cercetare investighează constant populația de anghilă Balaton

Un parazit care dăunează vezicii natatoare a provocat o mare moarte a anghilelor în 1991:  dăunătorul este încă prezent în anghilele din Balaton și provoacă daune enorme capacității lor de înot.

În vezica natatoare a anghilei se pot dezvolta până la o sută de viermi, dintre care unii cresc până la 3 centimetri.

Citește și: O insectă găsită în Constanța, care suge sânge și transmite boli, denumită academic „Simonahalepae"

Din cauza prezenței paraziților, animalele afectate nu pot migra în Marea Sargasilor pentru a se reproduce acolo, chiar dacă trec prin canalul Sió, deoarece parazitul le afectează și capacitatea de a înota.

În prezent, populația de anghilă din Balaton este foarte importantă pentru cercetători, deoarece boala atacă nu doar speciile de anghilă autohtone, ci și străine.

Spre deosebire de exemplarele străine, migratoare, ele trăiesc într-un singur loc de zeci de ani, motiv pentru care pot fi testate în moduri care nu ar fi posibil în altă parte.

Biologii de pești maghiari cercetează în prezent efectul parazitului asupra maturizării sexuale și răspunsul imun al exemplarelor încă în viață . 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te