Cum va afecta Pământul pata mică și albastră deasupra Groenlandei? Fenomenul era așteptat în 2100

DE Alexandra Lupascu | 28.06.2024 - 07:32
Cum va afecta Pământul pata mică și albastră deasupra Groenlandei? Fenomenul era așteptat în 2100 Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

O mică pată albastră care ar putea avea consecințe devastatoare. Este concluzia unui oceanograf german care a observat un fenomen climatic prezis pentru anul 2100, dar care se întâmplă mult mai repede.

SHARE

Situată în largul coastelor Groenlandei, această „pată albastră de pe harta termică globală” ar fi legată de un fenomen climatic „foarte îngrijorător”, crede Stefan Rahmstorf, oceanograf german, care și-a exprimat îngrijorarea într-un interviu acordat De Morgen, potrivit La Libre Belgique.

Această mică pată nu ar trebui să fie acolo în 2024, spune acesta. 

„Modelele climatice au prezis acest fenomen pentru anul 2100, fără a fi sigur că se va întâmpla, dar cu siguranță nu pentru astăzi”, explică el. „Această pată albastră reprezintă un loc în care temperatura scade.

Cum va afecta Pământul pata mică și albastră deasupra Groenlandei? Fenomenul era așteptat în 2100

 Încălzirea globală nu are ca rezultat doar încălzirea globală a planetei. Unele zone devin tot mai reci, cu o dereglare completă a anotimpurilor: prăbușirea curentului oceanic care alimentează emisfera nordică cu căldură”, continuă oceanologul.

Într-adevăr, această pată albastră este consecința sfârșitului curentului marin Gulf Stream. „Trebuie să evităm cu orice preț prăbușirea Curentului Golfului, este o catastrofă.
Citește și: Cutremur de 5,3 grade pe scara Richter în Arad. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe din țară 

Odată oprit, se așteaptă ca acest flux să stea departe o mie de ani sau mai mult. Iar studiile recente arată că riscul este mult mai mare decât credeam”.

Curentul Golfului, care reglează clima în emisfera nordică, s-ar putea prăbuși, aducând haosul climatic pe Pământ

Consecința ar fi o scădere a temperaturilor în Europa occidentală și în țările din nord cu aproximativ 3 grade la fiecare zece ani. Iernile ar fi cu 10 până la 15 grade mai reci. Verile ar fi mai răcoroase. Temperaturile din iulie și august ar corespunde celor pe care le cunoaştem în lunile aprilie și mai.

Circulația Oceanului Atlantic stă la baza Curentului Golfului (Gulf Stream), sistemul meteorologic ce produce vremea caldă și moderată în Europa.

Ea este la cel mai scăzut nivel din ultimii 1000 de ani, iar schimbările climatice sunt o cauză probabilă, potrivit noilor date descoperite de oamenii de știință din întreaga lume.

Citește și: Povestea eroinei care a luptat cot la cot cu Avram Iancu. Conduce soldați, îi pune pe fugă pe unguri

Încetinirea curentului oceanic care transportă apă caldă de la tropice spre nordul Atlanticului (AMOC) ar putea provoca furtuni ce lovesc coastele de vest ale Europei, ierni mai intense și o climă haotică în perioadele de vară.

Cele mai recente studii arată că marele sistem de curenți oceanici (care include și Curentul Golfului) își pierde stabilitatea, apropiindu-se potențial de un punct de colaps cu efecte negative asupra întregii planete.

Cauza acestei tendințe este complexă, dar toți factorii majori sunt în mod clar legați de un singur lucru: schimbările climatice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te