Interlopul Rechinu acuză Parchetul General din Mexic că n-a făcut anchete după denunțurile lui

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 27.06.2024 - 17:42
Interlopul Rechinu acuză Parchetul General din Mexic că n-a făcut anchete după denunțurile lui Foto: Milenio

Interlopul oltean Florian Tudor, zis Rechinu, șeful mafiei românești din Riviera Maya, a dat în judecată Parchetul General din Mexic pe motiv că nu i s-a răspuns dacă au fost începute anchete penale în urma denunțurilor făcute de el.

SHARE

Interlopul oltean Florian Tudor, zis Rechinu, arestat de trei ani în vederea extrădării, a dat în judecată Parchetul General din Mexic pe motiv că nu i s-a răspuns dacă au fost începute anchete penale în urma denunțurilor făcute de el. 

Interlopul Rechinu acuză Parchetul General din Mexic că n-a făcut anchete după denunțurile lui

Rechinu a făcut mai multe denunțuri la adresa unor oficiali din Mexic pentru abuz de autoritate.

Jorge Antonio Medina Gaona, al unsprezecelea judecător districtual pentru protecția cauzelor penale din Ciudad de Mexico, a admis cererea.

În acțiunea sa, interlopul român acesta reclamă omisiunea de a avea acces la dosarul de anchetă FED/VG/UNAI-QR/0000426/2019, precum și eliberarea unei copii autentificate a acestuia și refuzul de a-l recunoaște pe Oscar Hernández Calderón în calitate de consilier juridic, conform Milenio. 

Citește și: Cum a rămas Interlopul oltean Rechinu fără vilele de lux din Mexic. Extrădarea sa se judecă de 3 ani

Este demn de menționat faptul că, înainte de arestarea lui Florian Tudor, Parchetul General din Mexic a inițiat două dosare de anchetă pentru presupuse nereguli la o percheziție efectuată de personalul său, în care se investighează, de asemenea, abuzul de autoritate.

Cercetările se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Afacerilor Interne și al Parchetului Special pentru Combaterea Corupției.

Citește și: Leonidas, membru important al mafiei interlopului oltean Rechinu, extrădat în Mexic

Printre funcționarii publici anchetați pentru această operațiune se numără fostul delegat al FGR în Quintana Roo și superior ierarhic al altor elemente, Javier Ocampo García.

La 11 mai 2019, Florián Tudor a fost arestat în Cancún, în urma unei operațiuni a FGR și a Secretariatului Marinei, care căutau arme de foc. Cu toate acestea, căutarea a fost efectuată "incorect".

Acest lucru a determinat un judecător federal să declare detenția ilegală și să ordone eliberarea sa, precum și să anuleze toate probele obținute de FGR. Hotărârea a fost confirmată de cea de-a doua instanță cu reședința în Quintana Roo.

Într-o audiere desfășurată la 17 septembrie 2019, judecătorul de supraveghere a decretat nulitatea mandatului de arestare din 13 mai 2019, deoarece a considerat că această decizie se baza pe un mandat de percheziție care nu respecta formalitățile legale.

În mai 2021, Parchetul General din Mexis l-a arestat pe Rechinu în vederea extrădării, la solicitarea autorităților române. 

Infracțiunile mafiei române din Mexic

În 2020, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), o rețea internațională de jurnalism de investigație, a publicat o investigație aprofundată privind operațiunile bandei lui Tudor, care a operat în zona Riviera Maya – Mexic.

„Rechinul” și locotenții săi au ajuns să opereze la nivel global și se estimează că au furat peste 1 miliard de dolari de la turiștii din America Latină. Principalul obiect de activitate al grupării era skimmingul – furtul banilor din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate.

Un raport al autorităților americane arată că Tudor și grupul său au reușit să se infiltreze în poliția municipală și agenți ministeriali, cărora le plătea 2.000 de dolari pe lună pentru a obține protecție și a fi alertați în legătură cu operațiunile împotriva lor.

Aceștia menționează, de asemenea, că mafia românească finanțează politicienii Partidului Verde. 

Citește și: Cum a corupt-o interlopul oltean Rechinu pe frumoasa politiciană Laura Fernández: Ea va ajunge sus

Rapoartele autorităților americane asigură că gruparea mafiotă românească s-a infiltrat în marșul feminist din noiembrie 2020. În plus, a avut sprijinul a opt polițiști locali, cărora, în ziua respectivă, li s-a ordonat să tragă cu armele pentru a crea haos printre protestatari.

Rechinu, greu de extrădat

Interlopul oltean, Florian Tudor, a fost arestat în mai 2021, în Mexic, și, de atunci, se judecă extrădarea sa în România.

Șase dintre locotenenții săi au fost condamnați la noi în țară pentru diverse infracțiuni – trei dintre ei pentru că au încercat să ucidă un bărbat la ordinul lui Tudor. Cei trei au contestat sentința.

Avocații lor și-au bazat apărarea pe rapoartele procurorului mexican Jonathan Medina Nava, care a atribuit tentativa de omor unor mexican. Astfel că aliații lui Tudor susțin, prin avocați, că nu sunt vinovați pentru că investigația din Mexic a stabilit cine a comis tentativa.

Lui Medina Nava i-a fost pus sub sechestru contul bancar de către anchetatorii financiari mexicani în 2021, în urma unor suspiciuni că ar fi primit mită chiar de la șeful grupării de interlopi, Florian Tudor.



Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te