VIDEO Un nou tip de taxă de drum, „hibridă”, pe o autostradă din Grecia frecventată de români

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.06.2024 - 07:38
Un nou tip de taxă de drum, „hibridă”, pe o autostradă din Grecia frecventată de români - Foto: captură video

Autoritățile elene anunță implementarea unui nou tip de taxă de drum, „hibridă”, pe o autostradă din Grecia frecventată de mulți români aflați în drum spre plajele din Lefkada, Zakynthos și Peloponez.

SHARE

Grecii lucrează la extinderea Ionia Odos între Patra și Pyrgos, autostrada A5 care pornește din Ioannina și urmează linia de coastă vestică a Greciei continentale, trecând, de exemplu, pe lângă insulele Lefkada și Zakynthos, până la Golful Corint, și anunță că, după inaugurare, pe întreaga axă se va plăti o taxă de drum „hibridă”, în funcție de kilometrii parcurși. 

Un nou tip de taxă de drum, „hibridă”, pe o autostradă din Grecia frecventată de români

Progresul lucrărilor la noul segment de autostradă Patra-Pyrgos, care este de așteptat să dea un impuls de dezvoltare Peloponezului de Vest și să reducă călătoria dintre cele două orașe cu 40 de minute, a ajuns la 45 % .

La finalizarea tronsonului, în 2025 , autostrada va fi integrată în concesiunea Olympia Road și așa cum a confirmat în urmă cu câteva zile CEO-ul companiei, Panagiotis Papanikolas, încă din prima zi de exploatare șoferii vor trebui să plătească o taxă de drum hibridă, relatează carandmotor.gr.

Citește și: Drumurile din România, praf. Dacă pleci din Cluj în Halkidiki, mai bine mergi prin Serbia-Macedonia

Concret, acest lucru înseamnă că pe toată lungimea Ionia Odos autovehiculele vor achita taxe în funcție tip și de kilometrii efectivi parcurși. Sistemul funcționează cu un dispozitiv special montat pe mașină. 

Pentru șoferii care nu vor avea sistem Olympia Pass pe mașină vor exista în continuare stații de taxare la care se plătește per segment și nu per kilometru.

Sistemul Olympia Pass, care a început să funcționeze din 2021 pe anumite sectoare de autostradă, are capacitatea de a recunoaște la intrare și ieșire autovehiculul și calculează automat taxa, trăgând banii dintr-un portofel electronic asociat. 

Autostrada Patra-Pyrgos, noul segment al Ionia Odos aflat în lucru, va avea o lungime totală de 75 km, din care 13 km pe aliniament existent și 62 km pe un traseu nou, prin valea Elida. 

Citește și: Românii merg la Mamaia sau Eforie în ciuda prețurilor: 100-120€, cazarea. În Thassos, e la jumătate

Drumul va avea două benzi de circulație pe fiecare sens cu o insulă despărțitoare centrală, 8 intersecții denivelate, 64 de treceri și un Centru de Operare și Întreținere cu o Unitate de Management al Traficului și o secție de poliție.

În ceea ce privește extinderea în continuare a axei rutiere nord-sud, secțiunea „Pyrgos-Alfeios” este o prioritate , fiind primul obiectiv realizabil . Cu acest tronson, A5 din Grecia va ajunge în Olimpia Antică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te