VIDEO Cum arată blindatul Piranha de 4.000.000 $ produs la București. Va exista și un tanc românesc

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.06.2024 - 16:42

VIDEO Cum arată blindatul Piranha de 4.000.000 $ produs la București. Va exista și un tanc românesc, ne asigură cei care au realizat acest miracol al industriei românești de apărare.

SHARE

Primele blindate Piranha sunt în dotarea armatei române și sunt construite chiar la București. Urmează, în curând, să fie produs șți primul tanc românesc. Acesta e în faza de prototip.

Citește și: România și Moldova, pregătiri de război cu arme NATO contra Rusiei. Atacăm cu blindate Piranha 5

Cum arată blindatul Piranha de 4.000.000 $ produs la București. Va exista și un tanc românesc

Armata Română a primit până în prezent 94 de transportoare Piranha şi urmează ca, până la finele lunii iulie, Uzina Mecanică Bucureşti să livreze alte 47 de unităţi, potrivit directorului general al UMB, Mihai Rafiu. Într-un interviu acordat AGERPRES, acesta a subliniat că acest proiect, care este unul de durată şi în care sunt implicate şi alte firme româneşti, a dat un suflu nou uzinei şi că ţări NATO din vecinătatea noastră şi-au exprimat interesul faţă de transportoarele Piranha. 

Ce a declarat directorul general al UMB (Uzina Mecanică Bucureşti), Mihai Rafiu:

Noi am produs întreaga familie a transportoarelor Piranha 5 până acum. Mă refer la maşina de luptă şi de transport trupe, cum este denumită de către Armată- APC 5; Command Post-ul, care are rolul de a face legătura între toate tipurile de maşini de luptă Piranha şi celelalte maşini de care dispune Armata Română şi nu numai Armata Română. Am făcut Recovery, este un Piranha care merge în câmpul tactic sau de luptă pentru a scoate rapid din zona de conflict o maşină de luptă avariată. MEDEVAC este un alt blindat, care are rolul de a salva vieţi omeneşti şi nu numai.

Şi CBRN, care are rolul de creştere a nivelului de protecţie medicală împotriva efectelor agenţilor CBRN (Chimici, Biologici, Radiologici, Nucleari); este o maşină foarte complexă, dotată inclusiv cu o dronă, care merge în câmpul minat şi transmite de acolo toate informaţiile de care este nevoie. Practic, partea bună este că omul nu intră în contact direct cu un eventual câmp toxic.

Când vom avea și un tanc românesc?

„Împreună cu firme româneşti, care au participat alături de noi atât prin produsele pe care le fac ei, cât şi prin montajul lor, am reuşit să terminăm şi să propunem Armatei tancul TR-85 M1R revitalizat, care înglobează o serie de modificări în ceea ce priveşte sistemele optoelectronice, în ceea ce priveşte sistemul de propulsie-suspensie, în ceea ce priveşte stabilizarea şi sistemul de conducere a focului. Am trecut de la sisteme analogice la sisteme digitale, iar eu cred că acest tanc va fi un proiect de succes.

Am terminat deja prima etapă de omologare cu produsul, urmând ca în scurt timp să parcurgem şi a doua etapă de omologare prin trageri reale într-unul dintre poligoanele Armatei”, a spus directorul fabricii.

În 2023, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat Parlamentului aprobarea prealabilă pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie a 150 de transportoare blindate pentru trupe Piranha 5. Costul cumpărării acestor blindate este estimat de MApN la 674 milioane de dolari.

Citește și: VIDEO MApN vrea să cumpere 150 de blindate Piranha 5: Vor fi produse în România. Costă 674 milioane$

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te