S-a stabilit data oficială la care vor avea loc alegerile prezidențiale. Când va fi turul 1?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 20.06.2024 - 15:34
S-a stabilit data oficială la care vor avea loc alegerile prezidențiale. Când va fi turul 1? Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Coaliția de guvernare s-a reunit ieri pentru a discuta data alegerilor prezidențiale. Surse au declarat pentru Newsweek care este data oficială la care vor avea loc.

SHARE

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit ieri într-o şedinţă, pentru a discuta despre data alegerilor prezidenţiale. Până acum, PSD îşi doreşte ca alegerile să aibă loc în luna septembrie, iar liberalii ar vrea în luna decembrie, odată cu alegerile parlamentare.

Surse oficiale au declarat pentru Newsweek că în urma ședinței au rămas două variante de lucru. Turul 1 al alegerilor să fie de pe 15 septembrie sau de pe data de 29. Decizia finală va fi luată marți.

Varianta unei candidaturi comune PSD-PNL la alegerile prezidenţiale a fost scoasă din discuţie, după ce ambele partide au anunţat că vor avea propriul candidat la alegerile pentru şefia statului.

S-a stabilit data oficială la care vor avea loc alegerile prezidențiale. Când va fi turul 1?

Citește și: VIDEO Ce spune Iohannis despre candidatura sa la șefia NATO 

Liberalii au transmis, neoficial, că singura variantă ca la alegerile prezidenţiale să se meargă cu un canidat comun este susţinerea de către social-democraţi a lui Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a declarat, duminică seară, la Prima News, că ”este prea devreme” să să discute despre candidatura lui la alegerile prezidenţiale.

Ce spun liderii politici

Candidatul va fi stabilit în forurile partidului, după validarea rezultatelor de la alegerile europarlamentare şi locale.

”Eu personal mizez că, înainte de a face publică o astfel de decizie, trebuie să am convingerea că partidul este cel care este cel care vine să susţină – conducerea executivă, liderii de filială şi activul de partidul”, a mai declarat liderul PNL.

Citeşte şi: Ciucă: „Industria naţională de apărare se poate revitaliza”

Acesta crede că este nevoie ca PNL şi PSD să aibă propriii candidaţi: ”Cred că, în momentul de faţă, este nevoie ca fiecare dintre cele două partide să vină cu propriul candidat pentru că vorbim despre cea mai reprezentativă funcţie din stat, persoana care primeşte cel mai mare vot de încredere din partea cetăţenilor români şi există totuşi (...) hardcore-ul votanţilor şi de o parte şi de alta care, cu certitudine, nu se vor duce să voteze un candidat comun”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a punctat că este nevoie de un alt tip de preşedinte al României.

"Să nu mi-o ia nimeni în nume de rău, nu sunt mulţumit nici după mandatul domnului Băsescu, nici după mandatul domnului Iohannis. Eu îmi doresc de la preşedintele României mult mai mult, îmi doresc o normalitate.

Citește și: ALEGERI 2024 Cine se bate pentru Primăria Sector 1 din București?

Eu îmi doresc un preşedinte care să înţeleagă prin ce trece România acum, să înţeleagă că sunt cei mai importanţi ani ai României într-un context complicat, un preşedinte care să stea umăr la umăr cu primul ministru al României, indiferent de ce culoare politică este", a explicat Ciolacu.

Liderul social-democraţilor a reiterat faptul că luna în care se vor desfăşura alegerile prezidenţiale rămâne septembrie, aşa cum a fost anunţat.

"Am hotărât că eu voi ieşi şi voi anunţa întreg calendarul. Nu putem modifica un calendar, nu putem să fim atât de meschini încât să modifici un calendar în interesul propriu sau în funcţie de interesul unui partid", a spus Marcel Ciolacu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te