România a intrat în posesia armei care a băgat în sperieți armata Rusiei. Anunțul făcut de MApN

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.06.2024 - 21:29
România a intrat în posesia armei care a băgat în sperieți armata Rusiei. Anunțul făcut de MApN - Foto: Profimedia Images

România a intrat în posesia armei care a băgat în sperieți armata Rusiei. Anunțul făcut de MApN.

SHARE

Forţele Terestre Române au început, în cursul acestei săptămâni, procedurile de recepţie calitativă şi cantitativă a echipamentelor primului sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2, informează MApN.

România a intrat în posesia armei care a băgat în sperieți armata Rusiei. Anunțul făcut de MApN

La încheierea acestei etape, estimată pentru finalul lunii în curs sau începutul lunii viitoare, vor putea fi executate primele zboruri de instrucţie operate de piloţi români cu aeronavele Bayraktar TB2 - care vor avea însemnele de apartenenţă ale Armatei României, cocarda tricoloră pe aripi şi înmatriculate ca aeronave de stat româneşti, ceea ce va marca intrarea oficială în înzestrare a acestui tip de capabilitate.

MApN precizează că achiziţia sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 "contribuie la realizarea obiectivelor Programului de transformare a Armatei României până în anul 2040 şi are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi ale ţării noastre în cadrul procesului NATO de planificare a Apărării", potrivit Agerpres.

Intrarea în dotare a acestor sisteme contribuie la realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită.

Configuraţia-standard a unui sistem de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 cuprinde şase aeronave fără pilot la bord şi echipamentele aferente de comandă şi control. Misiunile şi tragerile reale aer-sol au demonstrat capabilităţile de lovire, cercetare-supraveghere şi posibilităţile multiple ale sistemului Bayraktar TB2.

Aeronave fără pilot de acest tip şi-au dovedit eficacitatea în misiuni de luptă, principalele avantaje fiind anduranţa foarte mare în zbor - până la 24 de ore, în funcţie de încărcare, şi posibilitatea de supraveghere a unei zone extinse, datorită echipamentelor cu care sunt dotate. Totodată, prin misiunile şi tragerile reale aer-sol executate, au fost demonstrate capabilităţile de lovire.

La începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziţia, în vederea dotării Forţelor Terestre Române, a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte şase aeronave fiecare, în valoare totală de aproximativ 321 milioane de dolari, inclusiv pachetul suport (cu muniţia aferentă, suportul logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament).

În luna aprilie 2023 a fost semnat contractul de achiziţie, cu termene de livrare în lunile iunie 2024, septembrie 2024, respectiv ianuarie 2025.

Conform Planului de dezvoltare a acestei capabilităţi, în perioada februarie-iunie a acestui an a avut loc pregătirea primei serii a personalului aeronautic în Turcia, concomitent cu derularea, la producător, a activităţilor de acceptanţă, testare şi recepţie a echipamentului tehnic.

Mediul de securitate regional şi global complex de astăzi, evoluţia situaţiei geostrategice din regiunea Mării Negre în conjunctura războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina şi eforturile NATO pentru întărirea posturii aliate de pe Flancul estic impun întărirea capacităţii de luptă a structurilor din Ministerul Apărării Naţionale.

În acest context, punctează ministerul român, Armata va continua să achiziţioneze echipamente şi tehnică militară modernă, de ultimă generaţie, înalt tehnologizată, care să asigure capabilităţile necesare îndeplinirii misiunilor şi angajamentelor asumate faţă de NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te