Cine este polițista care a cerut ridicarea activistei Angi Șerban pentru o postare pe Facebook

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.01.2024 - 10:43
Activista Angi Șerban a fost amprentată de poliție cu ocazia unui protest Foto: Facebook/ Angi Șerban

Polițista care a solicitat ridicarea și percheziționarea activistei Angi Șerban pentru o postare pe Facebook, care ar fi instigat la comiterea de infracțiuni, a fost cercetată acum câțiva ani după ce a ingnorat o tânără care a vrut să depună plângere pentru hărțuire.

SHARE

Polițista care a decis ca activista de la Corupția Ucide, Angi Șerban, să fie adusă la Secția 18, unde a fost amprentată și perchiziționată pentru o postare pe Facebook în timpul protestului fermierilor și transportatorilor, ar fi aceeași care a fost cercetată disciplinar în trecut pentru atitudinea pe care a avut-o față de o tânără care venise să depună plângere că a fost hărțuită pe stradă. 

Ea ar fi încercat atunci să convingă victima că e măgulitor să te hărțuiască necunoscuții pe stradă.

Cine este polițista care a cerut ridicarea activistei Angi Șerban pentru o postare pe Facebook

Conform unui articol de pe site-ul investigatiimedia.ro, procurorii ar fi afirmat într-un răspuns pentru sursa citată că nu știau despre aducerea activistei la Secția 18 și că au aflat de la polițiști despre mandatul de aducere abia după executarea acestuia. 

După informarea procurorului, „s-a stabilit ca organele de cercetare penală să prezinte în cel mai surt timp dosarul de urmărire penală în vederea alocării numărului unic de înregistrare și a confirmării afectuării în continuare a urmăririi penale față de suspect”, se arată în respectivul răspuns.

Conform purtătorului de cuvânt al unității de parchet, marți, 16 ianuarie 2024, la orele 14.15, dosarul nu ajunsese să fie văzut de un procuror, cu toate că autosesizarea, punerea în mișcare a acțiunii penale față de activista Șerban, emiterea mandatului de aducere și executarea lui s-au întâmplat în după-amiaza zilei de duminică, 14 ianuarie. 

Prudenți, procurorii se delimitează de acțiunea poliției în acest caz, afirmând că tratamentul la care activista Șerban a fost supusă odată adusă cu mandat la Secția 18 „se poate dispune de organele de cercetare penală (...) fără a fi necesar acordul prealabil al procurorului”, mai transmite sursa citată.

Ce spune Poliția Capitalei

”La data de 14 ianuarie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 18 Poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de ,,instigarea publică la săvârșirea de infracțiuni”.

În fapt, la data de 14 ianuarie 2024, în mediul online, prin intermediul unei rețele de socializare, a fost postat un mesaj, care instiga la săvârșirea de infracțiuni.

În urma activităților specifice efectuate de către polițiști, a fost identificată persoana care administrează contul de pe respectiva rețea de socializare.

În urma relaționării cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, a fost emis un mandat de aducere, pe numele femeii, în vârstă de 36 de ani.

Astfel, în baza mandatului de aducere, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secției 13 Poliție, aceasta a fost condusă la sediul subunității de poliție, în vederea audierii.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 18 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “instigarea publică”, faptă prevăzută de articolul 368 din Codul Penal”, a transmis duminică, 14 ianuarie, Poliția Capitalei, într-un comunicat de presă.

Mesajul activistei este prezentat mai jos.

Polițistă de la Secția 18: Eu m-aș simți bine dacă mi-ar zice cineva că îi vine să mă sărute

Conform activistului Cristian Mihai Dide, polițista care a decis săltarea activistei Angi Șerban este aceeași care în urmă cu patru ani a ingnorat o tânără care venise la secție să depună plângere pentru hărțuire. 

Agenta ar fi fost atunci cercetată disciplinar. 

Dialogul dintre organul de poliție și victimă este halucinant. Acesta a fost publicat la vremea respectivă de Digi 24

Polițistă: Te-a înjurat, ți-a zis... nu știu. Asta, să mor eu, „Dacă nu, te sărut!”, nu semnifică nimic, nu este o infracțiune!

Tânără: Adică trebuie să se ajungă la o infracțiune?

 Polițistă: Dar nu ți-a făcut nimic, practic, băiatul ăla!

Tânără: Dumneavoastră nu v-ați fi speriat în locul meu?

Polițistă: Că zice unul că mă sărută? Eu m-aș simți bine, înseamnă că sunt frumoasă dacă vrea să mă sărute, că nu sărută orice urâtă de pe stradă!

Tânără: Și ar trebui să mă simt măgulită în momentul acela? Că un băiat, un bărbat pe care nu îl cunosc vine cu mâinile întinse spre mine?

Polițistă: Cu mâinile întinse în ce sens? Așa?

Tânără: Nu, nu voia să îmi dea în cap! Voia să mă prindă, din ce a zis el, să mă sărute! Vi se pare normal?

 Polițistă: Încerc să înțeleg ce v-a produs o stare de temere

Tânără: Deci nu vi se pare nimic greșit în ce s-a întâmplat acolo?

Polițistă: Încerc să înțeleg! Ce v-a zis mai exact băiatul ăsta?

Tânără: V-am explicat deja! Îmi cer scuze dacă vă deranjez, văd că faceți tot felul de fețe, mă scuzați, dar nu mi se pare normal să mă puneți și dumneavoastră într-o situație neplăcută, pentru că mi-a fost de ajuns prin ce-am trecut în seara aceasta!

Polițistă: Eu am înțeles. Încerc să înțeleg ce v-a produs o stare de temere.

Polițista insista că fapta descrisă nu intră în sfera Codului Penal. Însă cu doi ani înainte intrase în vigoare legea care sancționează cu amendă hărțuirea stradală.

Potrivit Legii 202/2002 modificată,  „Prin hărţuire se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te