Fost primar, a făcut masteratul la 89 de ani. Care e cel mai bătrân absolvent de facultate din lume?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.06.2024 - 15:43
Fost primar, a făcut masteratul la 89 de ani - Foto: Facebook/Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Romania, pagina oficiala

Fost primar, a făcut masteratul la 89 de ani. Acesta a finalizat studiile fîcute în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. El s-a apropiat destul de mult de recordul de vârstă al celui mai în vârstă absolvent de studii superioare din lume.

SHARE

Fost primar, a făcut masteratul la 89 de ani. Peste o mie de absolvenţi ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au participat, sâmbătă, la festivitatea organizată în Piaţa Cetăţii din municipiu, printre aceştia aflându-se și cel mai bătrân student din România, care a obținut diploma de masterat la o vârstă respectabilă.

Fost primar, a făcut masteratul la 89 de ani. Care e cel mai bătrân absolvent de facultate din lume?

Fostul primar din Cugir, Voicu Aurel, se numără printre absolvenții Promoției 2024 a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Acesta a terminat studiile la nivel de master, la specialitatea Cercetarea, Conservarea și Valorificarea Patrimoniului Istoric.

„Desigur, într-o zi atât de specială nu putea lipsi un moment cu adevărat unic: premierea celui mai onorabil absolvent al UAB, Dl. Voicu Aurel, care la aproape 90 de ani a absolvit studiile de Masterat în cadrul universității noastre!”, a declarat rectorul UAB, Daniel Breaz

„Este un exemplu. Când l-am întrebat de ce faceți acest program la 88 de ani când s-a înscris. Pentru că avem un muzeu în Cugir și are nevoie de un curator. Este o onoare pentru noi să îl avem ca absolventul nostru”, a mai spus Daniel Breaz, conform alba24.ro.

Fostul primar a ajuns student, fără examen, în baza diplomei de studii superioare de inginer pe care a obținut-o în urmă cu 54 de ani.

Citește și: 13.000.000 de elevi participă la cel mai greu examen din lume. Unde are loc și care e miza lui?

A lucrat întreaga sa viață profesională în cadrul uzinei mecanice din Cugir. Acesta este la pensie din 1995, fiind consilier local începând cu anul 1992, scrie cugirinfo.ro.

A fost ales primar timp de două mandate, în perioada 1996-2004. Ulterior, a fost viceprimar timp de un mandat. Acum el este liderul seniorilor PNL.

Ingeborg Rapoport a terminat doctoratul la 102 ani - Foto: thatsnotmyage.com

„Antevorbitorii mei au spus tot. Da, există la clădirea rectoratului o expoziție muzeală. (…) m-a convins să fac arme albe. La Uzina din Cugir nu s-a putut, Muzeul din Cugir le are, dar nu le-a dat.

Atunci am prezentat profesorului un arc pentru întreceri sportive oficiale și un buzdugan. La rectorat există aceste două obiecte, să fie văzute că merită. Și buzduganul e ca a lui Mihai Viteazul”, a spus, la rândul său, Voicu Aurel, potrivit alba24.ro.

Românul s-a apropiat destul de mult de recordul deținut de germanca Ingeborg Rapoport, care, la 102 ani, a reușit să termine doctoratul în medicină, în 2015, pe care-l începuse pe timpul naziștilor, cu 77 de ani în urmă.

Ea este considerată cea mai în vârstă absolventă de studii universitare din lume. Ca studentă, Rapoport, născută Sylmm, și-a început teza în 1938, dar n-a fost lăsată de regimul nazist să dea examenul final oral, din cauză că mama ei era evreică, scrie thatsnotmyage.com.

A emigrat în SUA, apoi, în 1952, a revenit în Germania unde a lucrat ca șefă a departamentului de nou-născuți de la Charité University Hospital, din Berlin.

Citește și: Un tată și-a dat fiul în judecată pentru că nu i-a înapoiat banii dați în timpul facultății

Decaul Universității din Hamburg a aflat povestea ei și a început procedurile ce i-au permis lui Ingeborg să-și finalizeze doctoratul refuzat de naziști.

Aproape oarbă, Rapoport a fot ajutată în acest efort de familie, prieteni și... Google. Exmanitori ai universității s-au deplasat la locuința acesteia, din Berlinul de Est, pentru examenul final ce s-a desfășurat în sufrageria femeii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te