Grecia mistuită de incendiile de vegetație. Care este insula cu cele mai grave probleme?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.06.2024 - 14:08
Grecia mistuită de incendiile de vegetație. Care este insula cu cele mai grave probleme? - Foto: Arhiva / imagine cu rol ilustrativ

Grecia mistuită de incendiile de vegetație. Care este insula cu cele mai grave probleme? Ce transmit autoritățile și ce se întâmplă cu turiștii?

SHARE

Grecia mistuită de incendiile de vegetație. Care este insula cu cele mai grave probleme? Ce transmit autoritățile și ce se întâmplă cu turiștii?

Grecia mistuită de flăcări

Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în aproape toate regiunile din centrul Greciei şi pe mai multe insule.

Cel mai grav este pe insula Serifos, unde şase sate au fost evacuate temporar, conform autorităților elene.

Primarul din Serifos a declarat, duminică, pentru postul de radio ERT că incendiul a fost adus sub control în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Cu toate acestea, incendiul de proporţii izbucnit într-o zonă dens împădurită situată la aproximativ 20 de kilometri nord de Atena, a fost stins.

Sute de pompieri, asistaţi de 15 elicoptere şi avioane, precum şi de voluntari, au participat la amplele acțiuni de lichidare a incendiilor de vegetație care încă fac ravagii în Grecia, transmite agenţia DPA, conform Agerpres. 

Departamentul de Protecţie Civilă a avertizat din nou, duminică, asupra riscului ridicat de izbucnire a altor incendii după o lungă perioadă săracă în precipitaţii, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius.

Citește și: VIDEO Un nou tip de taxă de drum, „hibridă”, pe o autostradă din Grecia frecventată de români

Incendiul de vegetaţie de la nord de Atena, izbucnit sâmbătă pe Muntele Parnitha, a condus la închiderea autostrăzii naţionale Atena-Lamia, ca măsură de precauţie, după ce fumul dens s-a ridicat peste o mare parte din nord-vestul Atenei. În multe părţi ale capitalei s-a simţit miros de cenuşă şi de lemn ars.

Potrivit radio-televiziunii publice ERT, în apropierea incendiului nu se aflau facilităţi turistice.

Vântul puternic din zonă a îngreunat eforturile de stingere a flăcărilor, a declarat presei Kostas Zobos, viceguvernator al regiunii Attica.

O mare parte din Muntele Parnitha a fost pârjolită în timpul unui incendiu de vegetaţie major din vara anului 2023.

Grecia se confruntă cu numeroase incendii de vegetaţie în fiecare vară din cauza temperaturilor ridicate și a valurilor de căldură asociate schimbărilor climatice. În total 20 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2023 ca urmare a incendiilor de vegetaţie.

Citește și: Incendii masive în Grecia. Un bărbat a murit încercând să-i ajute pe pompieri

Pe fondul temperaturilor neobişnuit de ridicate din primăvară şi din iunie, autorităţile au declarat că riscul de incendii va fi ridicat în această vară. Apărarea civilă din Grecia a avertizat că al doilea cel mai ridicat nivel de alertă de incendii este în vigoare în weekend în zone extinse din partea centrală a ţării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te