Anunț important pentru românii din Diaspora! Cine vrea să voteze se poate înscrie pe un site special

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 01.04.2024 - 14:40
Anunț important pentru românii din Diaspora! Cine vrea să voteze se poate înscrie pe un site special - Foto: Inquam Photos/Octav Ganea - Rol Ilustrativ

Anunț important pentru românii din Diaspora! Cine vrea să voteze la prezidențialele și sau parlamentarele din 2024 din România se poate înscrie, începând cu data de 1 aprilie 2024, pe un site special.

SHARE

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, începând de luni, 1 aprilie, alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale şi/sau la alegerile parlamentare din acest an prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reşedinţă se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro.

Citește și: Program de Guvernare AUR: case la 1 leu, fond suveran pe model Dragnea, autostrăzi făcute de români

Anunț important pentru românii din Diaspora! Cine vrea să voteze se poate înscrie pe un site special

Portalul cuprinde două secţiuni: Alegerea Preşedintelui României şi Alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

La fiecare secţiune există două categorii: Alegător în străinătate la o secţie de votare şi Alegător în străinătate prin corespondenţă, mai arată AEP.

Votul prin corespondenţă

Alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular online, în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă.

La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Citește și: SONDAJ Alianța PSD - PNL a trecut de 50%. AUR scade 7 % și e întrecut de Alianța Dreapta Unită

Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate este cuprinsă în Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 373/2024 privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondenţă la alegerile pentru Preşedintele României sau la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor şi pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Votul la o secție de votare din străinătate

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secţie de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

Menţionăm că o secţie de votare poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi, mai indică sursa citată.

După finalizarea procedurii de înregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de verificare care conţine un link valabil pentru 24 de ore, ce trebuie să fie accesat pentru confirmarea cererii, în caz contrar nerealizându-se validarea înregistrării.

Soluţionarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul la secţia de votare se face de către AEP, în termen de 10 zile lucrătoare de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare.

Soluţionarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul prin corespondenţă se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare.

Întrebări şi sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected].

AEP mai precizează că prin cadrul legal în vigoare e permisă opţiunea votului prin corespondenţă doar la alegerile pentru Preşedintele României, respectiv la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te