Recunoașteți personajul? A jucat cu Irina Petrescu în „Valurile Dunării”. De ce era temut de colegi?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.06.2024 - 13:19
A jucat cu Irina Petrescu în „Valurile Dunării” - Foto: Facebook/Cineclic

Personajul masculin din imagine a jucat cu Irina Petrescu în „Valurile Dunării”, după cum se și vede. Dar povestea acestui actor uitat este una stranie, prin marile diferențe dintre imaginea sa ca artist și cea a omului de dincolo de scenă și ecran.

SHARE

Personajul de astăza a jucat cu Irina Petrescu în „Valurile Dunării” și a practicat actoria fără a avea studii în domeniu. Era temut și urât de colegi, din rațiuni specifice vremurilor în care a trăit, iar destinul a făcut ca să plece la cele veșnice la doar 49 de ani.

Recunoașteți personajul? A jucat cu Irina Petrescu în „Valurile Dunării”. De ce era urât de colegi?

Povestea celui care a fost Lazăr Vrabie este, probabil, unică în cinematografia românească.

Uitat aproape complet în ziua de azi, imaginea lui este păstrată, totuși, pe peliculele în care a jucat și, spre surprinderea multora, n-a făcut-o deloc rău.

S-a născut în București, la 25 august 1924, iar instaurarea regimului comunist l-a făcut să se orienteze rapid spre „fructele” puterii.

Citește și: Recunoașteți personajul?„Mama” lui Adrian Pintea în film. Marea iubire, un actor cu 19 ani mai tânăr

Astfel, a ajuns activist la comitetul municipal al Partidului Muncitoresc Român - denumirea de atunci a viitorului PCR - apoi asistent de marxism-leninism de la Universitatea București, după cum scrie Ștefan Cazimir în România literară.

Dar, din 1956, sătul probabil de rolul didactic, Vrabie devine, în mod derutant pentru mulți, neavând studii de specialitate, actor la Teatrul Municipal „IL Caragiale”, viitorul Bulandra, înființat în 1947 și condus la acea vreme chiar de marea doamnă a teatrului românesc, Lucia Sturdza-Bulandra.

Mai mult, a devenit unul dintre preferații acesteia, ajungând chiar director-adjunct al instituției.

Firește, tinde și spre cinematografie, astfel că debutează în filmul „Erupția”, în 1957, urmat de „Viața nu iartă” (1959) și „Mingea” (1959).

Dar următoarea producție avea să însemne un reper major pentru cariera lui Vrabie, el interpretând unul dintre rolurile principale masculine în „Valurile Dunării”.

Filmul a devenit un „clasic” al cinematografiei noastre, în care alături de Lazăr Vrabie, au mai jucat magnifica Irina Petrescu și Liviu Ciulei, cel care a fost și regizorul producției.

Interpretarea locotenentului Toma - agentul sub acoperire din film - este surprinzător de bună, ea fiind apreciată, la acea dată, de majoritatea criticilor și spectatorilor. De altfel, filmul a luat și trofeul Festivalului de la Karlovy-Vary, în același an.

Activistul-actor Lazăr Vrabie, în „Mingea”, din 1959 - Foto: Facebook/Cineclic

Ulterior, Vrabie a mai fost distribuit și în alte pelicule cunoscute, deși majoritatea aveau un intens mesaj propagandistic - precum „Setea” (1960), „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972), „Puterea și adevărul” (1972), „Aventurile lui Babușcă” - 1973, „Conspirația (1973)”, „Capcana” - 1974, „Trei scrisori secrete” (1974) și „Filip cel Bun” (apărut în 1975), conform cinemagia.ro

Dar activistul convertit în actor și-a păstrat și autoritatea dată de funcția din partid, el fiind temut și disprețuit de ceilalți artiști.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actor român faimos, însurat de 4 ori. Ce femeie l-a cumințit?

Actorul Dumitru Furdui îi face un portret sugestiv în cartea sa, „Teatrul în comunism“. Acesta a dezvăluit că Vrabie nu făcuse vreo școală de actorie, dar angajase câțiva oameni în teatrul unde devenise adjunctul doamnei Bulandra, care să jure „pe roșu” că el ar fi urmat Conservatorul de Artă Dramatică - denumirea veche a IATC - în același timp cu ei.

„ Actor? De unde? Nimeni nu-l cunoştea din conservator şi nimeni nu-l văzuse măcar o dată pe scenă. De asta a avut grijă chiar Vrabie!

El a angajat în teatru câţiva oameni din afara profesiei, care declarau că au urmat Conservatorul în aceeaşi clasă cu el“, povestea Furdui, care a dezvăluit şi alte amănunte din activitatea lui Vrabie. 

Conform lui Furdui, activistul-actor devenise atotputernc și pretindea orice rol își dorea, ba chiar schimba distribuțiile stabilite de regizori, trecând peste „capul” acestora.

„Devenit la un moment dat atotputernic, atât în teatru cât şi în cinematografie, pretinzând fără ruşine orice rol pe care şi-l dorea, mergând până acolo încât, substinduindu-se regizorului respectiv, înlocuia peste noapte actorul ales de acesta, cu de la sine putere - cum a fost cazul lui Nicolae Praida în filmul «Mingea» al lui Blaier şi Sinişa”, mai notează Furdui, citat de adevarul.ro.

Lazăr Vrabie (stânga), alături de Liviu Ciulei, în „Valurile Dunării” (1960), un clasic al cinematografiei noastre - Foto: Facebook/Cineclic

Se pare că Lazăr Vrabie se dădea și la alte matrapazlâcuri financiare, oferindu-și lui și soției sale, Lucia-Mara, nivelul maxim de salarizare, atât în teatru, cât și în filme, adică 2-3.000 de lei, în timp ce mari actori precum Ștefan Ciubotărași și Fory Etterle primeau doar 7-800 de lei.

De asemenea, tot Furdui povestește că Vrabie „ciupea” din primele angajaților căteva sute de lei, invocând diverse pretexte „tovărășești”.

De altfel, de uriașul artist Ștefan Ciubotărașu se leagă și o întâmplare ce a marcat, cumva, începutul sfârșitului „gloriei” și al puterii lui Vrabie.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec” în căsnicie

„Într-o zi, asista din sală la nu ştiu care din repetiţii, nejenându-se să vorbească tare, să strige la oameni şi să facă o remarcă sau alta cu totul aiurea. Lumea se obişnuise să tacă şi să suporte, numai că de data asta pe scenă repeta Ciobotăraşu. 

Există în repetiţie câte un moment de poticneală, un moment critic, în care lucrurile nu vor să meargă mai departe şi pace. Toată lumea începe să se enerveze, iar Vrabie tocmai atunci îşi găsise să-i dea sfaturi lui Ciobotăraşu.

Cu alte cuvinte, să-i spună ce trebuie făcut ca momentul să fie depăşit. Nea Fănică s-a zbârlit pe loc şi când a ţipat o dată, a încremenit tot teatrul: „Dumneata să nu-mi dai sfaturi mie! Te-ai instalat aici în sufletul nostru, bei cafele, vorbeşti în gura mare, comanzi, cu alte cuvinte nu ai niciun respect pentru munca noastră. Se cunoaşte că n-ai nimic în comun cu meseria asta!” 

La asta, Vrabie, care tot încerca să-l întrerupă, dar nu reuşea, a sărit pur şi simplu în sus: „Legionarule!”. „Legionar, eu? Eu îmi iubesc ţara şi poporul mai mult decât dumneata, care nu ştii decât să profiţi! Ei, lasă că te tund eu mai Cicero decât eşti!”.

După un asemenea scandal s-a făcut o anchetă, cu scopul de a găsi oameni care să-l susţină pe Vrabie şi să ceară pedepsirea lui Ciobotăraşu. Oamenii serioşi din teatru nu s-au solidarizat cu o asemenea acţiune, iar directorul, susţinut doar de cele câteva declaraţii ale nulităţilor, n-a putut face nimic“, a mai notat Furdui.

În plan personal, Lazăr Vrabie a fost căsătorit cu o cunoscută actriță a timpului, Lucia Mara, cu 11 ani mai tânără, angajată tot a Teatrului Municipal, devenit, din 1961, Teatrul „Lucia Sturdza-Bulandra”.

 Aceasta fusese soția unui coleg și amic de-ai lui Vrabie, Benedict Dabija, care avusese și el, de altfel, un rol în „Valurile Dunării”, toți trei apărând anterior și în „Erupția”,

Dar prea marea prietenie cu alcoolul a lui Dabija a dus și la moartea prematură a acestuia, la doar 36 de ani.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care trebuia să fie cizmar. A murit așteptând mașina

Nici Lazăr Vrabie n-a trăit mult mai mult, el fiind doborât de cancer, la numai 49 de ani, murind pe 14 mai 1974. Soția, Lucia Mara, a trăit până în 2013, decedând la 78 de ani.

Așa a ieșit din scenă acest controversat actor-activist care, temut și detestat de „colegi”, a lăsat, totuși, în urma sa, o derutant de onorabilă moștenire interpretativă pe marele ecran, mai ales în „Valurile Dunării”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te