Ministrul muncii anunță erori la recalculare. Care pensionari iau pensie mai mică decât au cotizat?

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.06.2024 - 08:02
Ministrul muncii anunță erori la recalculare. Care pensionari iau pensie mai mică decât au cotizat?- Foto: Freepik

Ministrul muncii anunță erori la recalculare. Care pensionari iau pensie mai mică decât au cotizat? Ei s-au născut înainte de 2001 și, din păcate, nu li s-au recunoscut veniturile nepermanente. Pentru asta, ei au termen până la 1 marite 2025 să depună noi adeverințe.

SHARE

Recalcularea pensiilor merge în ritm accelerat deși are întârzieri de aproape 2 luni.

Citește și: Când intră pensia pe luna iulie? De ce sunt vești bune pentru pensionarii care iau bani pe card?

Citește și: Casa de Pensii anunță cine ia pensie cu 1.200 lei mai mare la recalculare. „Vor mai fi 2 creșteri”

Primele adeverințe trebuiau trimise la final de mai. Însă, primele adeverințe vor ajunge la pensionari abia după 10 iulie așa cum a anunțat, în exclusivitate, Newsweek România.

Citește și: Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?

Citește și: EXCLUSIV Adeverințele cu pensia recalculată vin abia pe 10 iulie. Câte pensii sunt deja recalculate?

Ministrul muncii anunță erori la recalculare. Care pensionari iau pensie mai mică decât au cotizat?

Întârzierile se datorează volumului nmare de lucru și personalului insuficient din Casele de Pensii. Un număr de 3.000.000 de pesnionari vor primi pensii mai mari la recalculare. Numărul lor ar fi fost și mai mare dacă nu ar exista unele neajunsuri sau chiar erori în legea nouă a pensiilor. 

Astfel, pensionarii care s-au pensionat înainte de 2001 sunt obligați să depună adeverințe de la angajator că au avut ore suplimentare, sporuri pentru care au fost plătiți și care nu au fost luate în considerare la recalculare. Acest aspect a fost recunoscut de ministrul Bucura Oprescu, la Antena 3.

„Avem o reglementare încă din 2021 astfel încât să își aducă în sistem aceste adeverințe la casele teritoriale de pensii. Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 spetembrie, încă 6 luni să ducă aceste documente. Noi am recunoscut dreptul.

Acum nu avem dovezile pentru acest drept. Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte. Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari (dacă aduc adeverințe n.red.).

După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu, la Antena 3 CNN.

Misiune grea pentru pensionari

Pnesionarii care s-au pensionat înainte de 2001 trebuie să aducă ei aceste adeverințe.

Un reprezentant al Caselor de Pensii a explicat pentru Newsweek România că fiecare pensionar trebuie să își facă o analiza. „La 1 septembrie, legea ne va permite să valorificam niste sporuri care, pe legea care se află în vigoare acum nu se luau în calcul. Ar fi vorba de acel acord global nevalorificat în prezent.

Pentru acest lucru, pensionarul trebuie să prezinte adeverințele cu sumele în acord global. O adeverință care trebuie obținută de la angajator.... Acea adeverinta trebuie completată integral pornind de la salariul tarifar sau salariat, depinde cum este trecut pe statul de plată, la care se adauga toate sporurile încasate de persoana respectiv”, a explicat oficialul.

Citește și: Pensionarii pot rămâne fără 10% lunar din pensie pe baza unei legi. Cum poți să recuperezi banii?

Probleme sunt că aceste adeverințe costă. Apoi, unele firme de la care ar trebui să obțină adeverințele fie nu mai sunt, au falimentat ori au pierdut arhiva.

„În acest moment, peste 98% din dosarele de pensii sunt prelucrate și pregătite pentru etapa din 1septembrie. Deciziile sau adeverințele cu pensia reclaculată  care va fi primită la 1 septembrie se vor expedia după 10 iulie. Vă pot confirma că noile pensii se vor încasa cu siguranță în luna septembrie”.

Citește și: Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii?

Pensionari care nu iau bani la 1 ianuarie

Unii pensionari ar trebui să ia mia puțini bani la pensie pe baza reclaculării. Legea spune că ei rămân cu pensia de acum.

Dar, aici intervine altă eroare.

Unii dintre acești pensionari riscă să nu ia bani nici, la 1 ianuarie, atunci când punctul de pensie (sau punctul de referință) se indexează cu inflația. Este vorba, în special, de pensionarii care au muncit în condiții grele.

Pensionarii care riscă să le fie mulți ani înghețate pensiile au puțini ani munciți, dar un punctaj foarte mare (punct mare de referință). Ei nu vor lua puncte de stabilitate care să îi ajute să obțină o pensie mai mare. Vezi formula la finalul articolului.

Respectivii pensionari au obținut, pe baza contributivității, un punct de referință foarte mare, mult peste valoarea de 81 de lei cât este stabilit prin noua lege a pensiilor.

Ei riscă, astfel, să nu primească niciun ban în plus la indexările de pensii de la fiecare 1 ianuarie, din anii ce vor veni. Și asta pentru indexarea cu rata inflației a punctului de pensie (81 de lei) va fi sub caloarea VPR pe baza căreia li s-a (re)calculat pensia.

Pe larg mai jos:

Citește și: Cine sunt pensionarii care nu iau bani în plus la pensie până în 2030? Ce au muncit ? Câteva exemple

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te