STUDIU 8 din 10 români și-ar renova energetic locuințele. Dar, 7 din 10 spun că nu au bani

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.06.2024 - 22:01
STUDIU 8 din 10 români și-ar renova energetic locuințele. Dar, 7 din 10 spun că nu au bani - Foto: pexels.com/Mikael Blomkvist

Un studiu realizat recent, la care au participat 1.008 persoane, arată că 8 din 10 români și-ar renova energetic locuințele, pentru mai mult confort și scăderea facturilor. Dar, 7 din 10 repondenți declară că nu au bani pentru astfel de lucrări.

SHARE

Unul dintre cei mai importanți producători de ferestre de mansardă, a realizat în primele luni ale anului 2024 un studiu național în rândul proprietarilor de locuințe pentru a identifica motivele și constrângerile vizavi de renovarea eficientă energetic a caselor. 

8 din 10 români și-ar renova energetic locuințele. Dar, 7 din 10 spun că nu au bani

69% dintre respondenți au afirmat că  principalul obstacol care îi împiedică să își renoveze casa sunt constrângerile financiare, în timp ce 79% dintre ei susțin că și-ar renova locuințele dacă ar putea accesa fonduri subvenționate de către autorități.

De asemenea, sondajul realizat de Velux pe un eșantion de 1.008 persoane, a arătat că 64% dintre români au în vedere renovarea locuinței, principalele motive fiind îmbunătățirea esteticii și funcționalității, 59%, respectiv, 38%, urmate de  diminuarea costurilor, 36%.

Citește și: Cum arată o casă modernă construită din 80 de tone de paie. Încălzim 170 mp cu doar 80 lei/lună

Totodată, zugrăvirea casei – 40%, îmbunătățirea izolației – 32% și renovarea bucătăriei – 23% sunt principalele schimbări pe care și le doresc românii, 45% dintre aceștia afirmând că ultima renovare a casei au făcut-o în urmă cu peste 3 ani.

Cele mai mari obstacole care îi împiedică pe români să înceapă un proiect de renovare mai amplu al locuinței sunt 69% - constrângerile financiare, 36% - posibilele depășiri de costuri (prețuri ascunse) și 25% - lipsa de profesioniști.

84% dintre respondenți s-au declarat foarte îngrijorați de cheltuielile suplimentare, iar 72% de timpul în plus pe care trebuie să îl aloce modernizării.

În ceea ce privește motivele pentru care ar apela la programe naționale de subvenții, 78% dintre români au indicat creșterea confortului locuinței, în timp ce 43% vor crearea unui mediu mai sănătos, iar 35% scăderea prețurilor la utilități.

Citește și: Cu cât reduci factura dacă îți pui încălzire în pardoseală? E periculos pentru sănătate?

Mai mult, 98% dintre respondenți au considerat eficiența energetică ca fiind importantă atunci când încep un proiect de modernizare. 

Totodată, 1 din 3 români consideră mansarda o soluție pentru eficientizarea spațiului, conform studiului Velux România, însă constrângerile bugetare - 34% și preocupările legate de modificările structurale – 16%, sunt principalele motive care îi împiedică să avanseze un astfel de proiect. 

Pe de altă parte, deși 79% dintre români consideră că subvențiile guvernamentale le-ar crește semnificativ dorința de a-și renova locuința, tot 79% sunt foarte îngrijorați de posibilele dificultăți care vor apărea în procesul de obținere al acestora. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te