Lucrează mai
puțin, relaxează-te mai mult! Generația tânără vrea să lucreze mai puține ore.

DE Aliss Higham | Actualizat: 22.06.2024 - 14:08
CÂȘTIGAREA MOMENTULUI Bernie Sanders, președintele Comisiei pentru sănătate, educație, muncă și pensii din Senatul SUA, a făcut presiuni pentru o săptămână de patru zile în Congres

Milenialii sunt pregătiți pentru o săptămână de patru zile. Generația tânără vrea să lucreze mai puține ore.

SHARE

Pandemia de coronavirus a bulversat tradițiile birourilor din întreaga lume, făcând din munca de acasă noua normalitate și din întâlnirile prin Zoom modalitatea preferată de a lua legătura cu colegii și clienții.

Lucrează mai
puțin, relaxează-te mai mult! Generația tânără vrea să lucreze mai puține ore.

Dar milenialii, adesea criticați de cei mai în vârstă ca fiind timizi în ceea ce privește munca, doresc mai multe reforme referitoare la echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Sondajele de opinie arată că această generație este în mod considerabil în favoarea adoptării unei săptămâni de lucru de patru zile.

Acest concept este simplu: angajații lucrează cu o zi mai puțin decât cele cinci standard, ceea ce înseamnă 32 de ore de lucru în loc de 40.

Lucrătorii trebuie să efectueze în continuare aceeași cantitate de muncă în 80 la sută din timp, în timp ce, în multe cazuri, continuă să primească acasă pachetul complet de compensații.

Numeroase companii importante au introdus o săptămână redusă, fie în fiecare săptămână, fie doar în unele săptămâni, inclusiv Kickstarter, Bolt și Dolby. Ideea capătă cu siguranță amploare. Bernie 
Sanders, președintele Comisiei pentru sănătate, educație, muncă și pensii din Senatul SUA, a făcut presiuni pentru săptămâni de patru zile în Congres.

„Realitatea tristă este că americanii lucrează acum mai multe ore decât oamenii din majoritatea celorlalte națiuni bogate. Și vom vorbi despre ce înseamnă acest lucru pentru viețile oamenilor obișnuiți“, a declarat el în fața parlamentarilor în cadrul unei audieri a Comisiei pentru sănătate, în luna martie.

CÂȘTIGAREA MOMENTULUI Bernie Sanders, președintele Comisiei pentru sănătate, educație, muncă și pensii din Senatul SUA, a făcut presiuni pentru o săptămână de patru zile în Congres

„În 2022, angajații din SUA, și sper ca oamenii să audă acest lucru, au înregistrat cu 204 ore mai mult pe an decât angajații din Japonia, și sunt oameni muncitori în Japonia; cu 279 de ore mai mult decât lucrătorii din Regatul Unit; și cu 470 de ore mai mult decât lucrătorii din Germania“. Newsweek l-a contactat pe Sanders prin e-mail pentru comentarii și clarificări cu privire la aceste cifre.

În afara Capitoliului, numeroase companii și organizații non-profit dedicate revoluționării modului în care lucrăm devin din ce în ce mai evidente. Mai multe teste au fost efectuate în SUA, Marea Britanie și Europa pentru a explora beneficiile potențiale ale relaxării și ale unui nivel mai redus al muncii. Și se pare că generațiile tinere sunt dornice să profite de această tendință în creștere.

Sprijinul milenialilor

Un sondaj recent realizat exclusiv pentru Newsweek de către Redfield & Wilton Strategies a constatat că milenialii sunt cei mai favorabili reducerii orelor de lucru săptămânale. Sondajul a chestionat 4.000 de alegători americani cu drept de vot între 6 și 7 aprilie, și a constatat că 63% susțin trecerea la o săptămână de lucru de patru zile, 46% dintre ei considerând că acest lucru îi face pe lucrători mai productivi.

Milenialii au depășit toate celelalte grupe de vârstă, aproape trei sferturi (74%) dintre cei intervievați dorind reducerea programului de lucru. Dintre aceștia, aproape jumătate (44%) au declarat că sunt în favoarea unei săptămâni de lucru mai scurte, iar alți 30% au indicat un sprijin de principiu pentru această idee. Doar opt la sută dintre mileniali s-au opus.

„Americanii lucrează
acum mai multe
ore decât oamenii
din majoritatea
celorlalte națiuni
bogate. În 2022...[ei]
au înregistrat cu 204
ore mai mult... decât
angajații din Japonia“

Opiniile lor sunt departe de cele ale generațiilor mai în vârstă, cu vârste de 59 de ani și peste, inclusiv baby-boomeri și generația tăcută. În total, 50% dintre cei născuți în 1964 și înainte susțin o săptămână de patru zile, iar aproape o treime dintre ei au declarat că nici nu susțin, nici nu se opun ideii, în timp ce mai puțin de un sfert (23%) dintre mileniali au indicat același lucru.

Experiența

Numeroase companii au contactat Newsweek cu privire la experiențele și opiniile lor privind realizarea unei săptămâni de patru zile. Majoritatea au menționat un beneficiu considerabil pentru echilibrul dintre viața profesională și cea privată ca fiind cel mai bun rezultat al acestei schimbări, aproape toate raportând o epuizare mai mică a angajaților și o retenție mai mare a lor.

Acesta a fost, cu siguranță, cazul Kickstarter, care a lucrat cu 4 Day Week Global pentru a implementa săptămâna redusă în 2022. „La apogeul pandemiei din 2020, a devenit foarte clar că modul în care lucrăm este mult mai flexibil decât am crezut“, a declarat directorul de strategie Jon Leland.

„Beneficiile îmbunătățirii echilibrului de viață pentru angajați depășesc cu mult orice costuri și, în cele din urmă, sunt în beneficiul organizației prin indicatori precum implicare și productivitate mai mari. Poate părea înfricoșător dar leadership-ul necesită asumarea de riscuri și curajul de a contesta un status quo. Sper ca mai mulți lideri să fie motivați să facă acest lucru“.

Având în vedere progresele tehnologice care au făcut parte dintr-o revoluție continuă a muncii de-a lungul secolelor XX și XXI, Lisa Countryman-Quiroz, director executiv al organizației non-profit JVS, a declarat că săptămâna de lucru tradițională de 40 de ore este depășită, iar compania sa a avut de câștigat. Iar acest lucru se aplică și mijloacelor de trai ale angajaților săi.

„Săptămâna de lucru de cinci zile a fost creată într-o altă perioadă. Și-a servit scopul, dar lumea de astăzi este mai rapidă și mult mai influențată de tehnologie decât și-ar fi putut imagina predecesorii noștri de la locul de muncă“, a declarat ea pentru Newsweek.

„De când am implementat o săptămână de lucru de patru zile, rezultatele noastre au fost incredibile. Am constatat că angajații noștri sunt mai productivi, raportează un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată și se confruntă cu mai puțină epuizare. În mod incredibil, rata noastră de rotație a fost redusă aproape la jumătate“.

Dar, ca toate lucrurile, o astfel de schimbare nu este ferită de probleme. „În funcție de industrie, comprimarea aceleiași cantități de muncă în mai puține ore ar putea duce la epuizare, ceea ce face crucială susținerea săptămânii de lucru mai scurte cu fluxuri de lucru eficiente și procese simplificate“, a declarat pentru Newsweek Michael Baynes, cofondator și director executiv al Clarify Capital.

„Deși săptămâna de lucru de patru zile prezintă numeroase posibilități, o soluție unică pare puțin probabilă. Succesul va depinde probabil de o planificare meticuloasă și de o adaptare pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecărei afaceri“.

În anumite sectoare, o schimbare atât de drastică este dificil de implementat. Henry Criss, CEO al Fraum Center for Restorative Health, a declarat că nevoia de consecvență și flexibilitate în situații de urgență face ca săptămâna de patru zile să fie puțin probabilă pentru rolurile din domeniul sănătății.

„Deși văd beneficiile potențiale ale unei săptămâni de lucru de patru zile în ceea ce privește bunăstarea personalului și eficiența costurilor, implementarea acesteia într-un cabinet medical ca al nostru ar crea mai multe probleme decât ar rezolva“, a declarat acesta pentru Newsweek.

Subliniind că serviciul pentru pacienți este cel mai important element, el a spus că „provocările unice“ ale unei săptămâni comprimate nu sunt la fel de simple ca „închiderea ușilor cu o zi mai devreme în fiecare săptămână fără o strategie de gestionare sau de redistribuire a volumului de muncă“.

Tura de intrare

În timp ce conceptul ar putea să nu fie la fel de popular în rândul generațiilor mai în vârstă, cei mai tineri din categoriile milenialilor și Gen Z vor revoluționa probabil modul în care lucrăm, companiile fiind încurajate să se adapteze la nevoile lucrătorilor.

Penny Zenker, expert în productivitate și coach strategic de afaceri, cunoscut sub numele de The Focusologist, a declarat că există un număr tot mai mare de tineri care intră pe piața forței de muncă și care „tind să prioritizeze stilul de viață în detrimentul unui salariu tradi­țional“.

Ea a declarat pentru Newsweek: „Această schimbare de generație subliniază importanța ca întreprinderile să se adapteze la noile preferințe și așteptări în materie de muncă, inclusiv la flexibilitate, integrarea tehnologiei, alinierea valorilor și un accent mai mare pe stilul de viață“.

Zenker a adăugat: „O săptămână de lucru de patru zile atrage talentele mai tinere, care sunt motivate de un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată. Din punct de vedere social, această trecere la o săptămână de lucru mai scurtă poate duce la reducerea amprentei de carbon și la o creștere a bunăstării societății, creând un efect de antrenare a beneficiilor“. 

Aliss Higham este reporter pentru Newsweek. O puteți contacta la [email protected]

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te