Cine sunt românii care vor beneficia de reducere la plata impozitelor? Ce trebuie să facă?

DE Alin Crișan | Actualizat: 02.04.2024 - 18:50
Cine sunt românii care vor beneficia de reducere la plata impozitelor? Ce trebuie să facă? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cine sunt românii care vor beneficia de reducere la plata impozitelor? Iată ce trebuie să facă pentru a obține reducerea procentuală.

SHARE

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care autorităţile locale pot decide acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic.

Cine sunt românii care vor beneficia de reducere la plata impozitelor? Ce trebuie să facă?

Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile legii şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat, precizează actul normativ.

Scutirea sau reducerea de la plata impozitului sau taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative, scrie Agerpres.

Citește și: Mămică moartă pe patul de spital după ce a fost ignorată de medici 12 ore. Sarcina s-a oprit brusc

Nivelul reducerii, precum şi documentele justificative necesare dovedirii efectuării numărului minim de donări de sânge, se stipulează în cuprinsul hotărârii de consiliu local care instituie reducerea impozitului, acordată în baza noii legi.

Pentru determinarea sumei finale datorate, în situaţia aplicării reducerii instituite prin actul normativ, se aplică rotunjirea, definită ca operaţiunea de stabilire a sumelor datorate bugetelor locale la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere când fracţiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracţiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari.

Potrivit acestei legi, persoanele cu dizabilităţi pot beneficia de aceeaşi reducere procentuală a impozitului pe clădiri.

Tichete majorate, de la 67 de lei, la 280 de lei, pentru donatorii de sânge din România

Numărul donatorilor de sânge s-a dublat, în mai multe judeţe din ţară, după ce valoarea tichetelor a crescut de la 67 de lei la 280 de lei. Guvernul a decis majorarea acestora pentru a încuraja donarea de sânge, iar măsura a intrat în vigoare de la începutul acestui an.

În 2023, cei care donau sânge primeau tichete de masă în valoare de 67 de lei, plus o zi liberă de la stat. De la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor a fost majorată de Guvern la 280 de lei.

Citește și: Două românce, câutate pentru răpirea unei fetițe de 2 ani din Serbia. Unde au fost filmate

Numărul donatorilor creşte de la o zi la alta şi deşi mulţi spun că nu vin în centrele de transfuzii pentru tichetele primite, susţin că este o măsură bună pentru a încuraja donarea de sânge.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te