Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 23.06.2024 - 09:21
Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare? foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Persoanele care vor să mai pluseze din vechimea în muncă, pot aduce la Casele de Pensii adeverințe de la foștii angajatori. Există situații în care se produc abuzuri pentru că arhivarii percep sume de mii de lei celor care vor astfel de adeverințe.

SHARE

Trebuie spus că, în cazul pensionarilor pensionați înainte de 2001, NU au fost luate în calcul la recalcularea pensiei veniturile nepermanenete.

Astfel, ei pot aduce adeverințe până la 1 martie 2025 la Casele de Pensii. Adeverințele trebuie să ateste că au avut sporuri, ore suplimentare etc. Pensia va fi din nou relalculată și vor avea o nouă creștere de pensie la 1 martie 2025.

Din păcate, multe din fimele la care au lucrat au dat faliment sau nu au mai păstrat arhivele. Astfel, pensioanrii sunt obligați să apoeleze la alte firme care să le obțină aceste adeverințe. Acestea le pot cere mii de lei pentru documente.

Noua lege a pensiilor prevede ca pensionarii care au lucrat în anumite grupe de muncă și care nu au beneficiat de anumite sporuri sau perioade pot aduce adeverințe doveditoare pentru care sunt răsplătiți cu bani mai mulți la recalculare. 

Aceste adeverințe trebuie depuse pentru calcularea veniturilor nepermanente. Aceste venituri nepermanente sunt primele, sporurile, orele muncite sâmbăta, noaptea sau suplimentar.

Veniturile nu au fost luate în considerare la recalcularea pensiei în cazul românilor care s-au pensionat înainte de 2001.

Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?

Și, implicit, nu au fost considerate nici contribuții la pensie. Astfel, pentru o pensie mărită chiar și cu câteva sute de lei, pensionarii sunt obligați să depună aceste adeverințe personal la Casele de Pensii. Repetăm, doar pensionarii pensionați înainte de 2001.

Pensionarii pot depune aceste adeverințe și după 1 septembrie 2024, până la 1 martie 2025.

Citește și: Casa de Pensii arată DOCUMENTUL așteptat de 5.000.000 pensionari. Spune ce pensie iei la recalculare

Bineînțeles că acest lucru a fost speculat de către companiile de arhivare a documentelor care percep sume impresionante de bani celor care au nevoie de mai multă vechime.

Spre exemplu, o persoană care a lucrat la o companie radiată ulterior avea nevoie de o adeverință prin care să dovedească vechimea în muncă. Ea a rămas fără cuvinte când a văzut ce sumă are de plătit pentru un singur document și a cerut sprijinul specialiștilor.

Scot din buzunare mii de lei

„Este legal ca deținătorul autorizat al arhivei fostului angajator (care a fost radiată) să ceară o taxă pentru eliberarea unei adeverințe de muncă de 3000 de lei?
Deținătorul este un SRL, nu arhivele naționale sau vreo instituție publică”, a scris femeia pe grup.
 
Conform legii, serviciile arhivistice prestate de către operatorii economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite de Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, cu avizul Arhivelor Naționale.
 
Cel mai mare tarif avizat de Arhivele Naționale pentru prestatorii de servicii arhivistice e cel pentru solicitări ce privesc cercetarea pe o perioadă de peste 10 ani și e 300 lei, însă situația prezentă este complet diferită.
Tocmai de aceea, reprezentanții Caselor de Pensii le recomandă pensionarilor să fie foarte atenți atunci când iau în calcul această variantă de creștere a veniturilor. 

„Sunt angajatori depășiți de numărul de cereri și acest lucru e un mare impediment pentru cei care dețin arhive, operatori privați care percep taxe, legale și nu îi încântă pe oameni.

Citește și: Ministrul muncii anunță o nouă creștere de pensii imediat după recalculare. Sunt sute de lei pe lună

Daca vei dai pe o adeverință 2000 de lei nu stiu daca iți vă aduce un câștig de 50 de lei pe luna și nu stiu când iți recuperezi banii.

Aici, le recomand pensionarilor să discerne unde e cazul să umble după adeverințe și unde nu e cazul”, au declarat surse oficiale pentru Newsweek.

DOCUMENTUL care trebuie completat este mai jos

În vederea realizării bazei de date prevăzute la art. 3 lit. b) pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii competente adeverinţe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deţinătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, spune legea.

Cine depune adeverințele?

Până în 1977, CAS s-a plătit pe salariul brut din statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent - de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători.

Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator. Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.

Între 1990-2001 s-a revenit la principiul de dinainte de 1977. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te