Românii din Spania au acces la asistență medicală gratuită în anumite condiții. Care sunt regulile?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.05.2024 - 20:27
Românii din Spania au acces la asistență medicală gratuită în anumite condiții - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Asistența medicală este gratuită pentru românii și alți imigranți din Spania. Însă sunt anumite condiții pentru ca aceștia să aibă acces la îngrijirea medicilor atunci când au nevoie.

SHARE

Toți oamenii au nevoie, la un moment dat, de asistență medicală. În funcție de asigurările de sănătate, unii plătesc mai mult, alții mai puțin, iar alții au acces la servicii gratuite. 

Românii care locuiesc în Spania, de exemplu, pot avea acces gratuit la serviciile medicale dacă îndeplinesc unele condiții. 

Românii din Spania au acces la asistență medicală gratuită în anumite condiții. Care sunt regulile?

Dacă spaniolilor le place să se laude cu ceva, aceasta este asistența medicală publică universală de care se bucură țara. Diverse reforme legislative încheiate în Decretul-lege regal 7/2018 , din 27 iulie, care garantează „ universalitatea asistenței medicale ”, adică „dreptul la ocrotirea sănătății și la îngrijirea sănătății, în aceleași condiții, tuturor persoanelor care sunt în statul spaniol.”

Citește și: De ce românii din Spania și Italia trăiesc mai mult cu 8 ani față de cei de acasă? Ce secret ascund?

În practică, această regulă generală are variațiile sale. Textul legal însuși stabilește că „toate persoanele cu naționalitate spaniolă și străinii care și-au stabilit reședința pe teritoriul spaniol au dreptul la protecția sănătății și la îngrijirea sănătății ”.

Cu toate acestea, se precizează că „pentru a face dreptul efectiv” gratuit („taxat din fonduri publice”) trebuie îndeplinite unele cerințe în rândul străinilor.

Cerințele de acces gratuit la asistență medicală publică

Asistența medicală va fi gratuită numai pentru străinii cu reședința legală și obișnuită pe teritoriu care „nu au obligația de a dovedi acoperirea obligatorie a asigurării asistenței medicale prin alte mijloace” sau cărora le este recunoscut acest drept „prin orice alt titlu legal, chiar neavând reședința obișnuită” în Spania.

Citește și: O familie de români a ocupat casa unei bătrâne, în Spania. ”O lună nu a răspuns nimeni la sonerie”

Pentru cei care nu se încadrează în aceste grupuri, pentru ca aceasta să fie legală este necesară acreditarea de a avea acoperire de către un sistem de sănătate , public sau privat, contractat în Spania sau în altă țară, care va asigura această acoperire medicală în timpul rezidenței.

Străinii cu permis de ședere care nu lucrează sau sunt acoperiți de Asigurări Sociale trebuie să mențină o asigurare privată sau publică care să acopere îngrijirea sănătății pe durata rezidenței și tocmai din această obligație nu vor avea dreptul la îngrijiri medicale, scrie infobae.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te