O femeie a ajuns la urgențe, în stare de ebrietate, fără să fi băut alcool. Ce au descoperit medicii

DE Florentina Enache | Actualizat: 03.06.2024 - 11:41
O femeie a ajuns la urgențe, în stare de ebrietate, fără să fi băut alcool. Ce au descoperit medicii - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

O femeie din Toronto s-a prezentat la urgențe de șapte ori în doi ani, cu simptome ale stării de ebrietate, deși nu consumase alcool deloc. Medicii au diagnosticat-o cu o afecțiune a intestinului subțire, care transformă carbohidrații în alcool.

SHARE

O femeie de 50 de ani, din Toronto, a mers de șapte ori la urgențe în doi ani, prezentându-se cu simptome specifice stării de ebrietate: amețeală, dezorientare, corp slăbit, stare de leșin, respirație urât mirositoare. Când le-a spus doctorilor că nu băuse alcool deloc, nimeni nu a crezut-o.

După doi ani de mers la doctori, femeia a fost diagnostică cu sindromul fermentației intestinale, denumit în engleză „auto-brewery syndrome”, conform unui articol CNN

Citește și: DESCOPERIRE uriașă pentru ȘOFERI. Cum poți să bei la volan și la alcool-test să ai alcoolemie zero?

Medicii au descoperit că, deși nu consumase băutură, nivelul de alcool din organismul femeii era foarte ridicat, a spus Dr. Rahel Zewude, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Toronto.

Toți medicii de la urgențe au pus la îndoială obiceiurile de băut ale femeii din Toronto, iar aceasta a fost examinată de trei psihiatri diferiți ai spitalului.

Citește și: Cum poți face singur alcool din zahăr, acasă? Ai nevoie de doar 3 ingrediente

„Le-a spus medicilor că religia ei nu permite consumul de alcool, iar soțul ei a confirmat că nu bea”, a declarat Zewude, care a tratat-o pe femeie și a fost coautor al unui raport despre cazul anonim care a fost publicat luni în Canadian Medical Association Journal.

Abia după a șaptea vizită la urgențe, femeia a fost trimisă la un specialist.

O afecțiune rară

Sindromul de fermentație intestinală este o afecțiune extrem de rară în care bacteriile și ciupercile din tractul gastrointestinal transformă carbohidrații din alimentele de zi cu zi în etanol. 

Citește și: Cum scapi de respirația urât mirositoare de după consumul de alcool? Ce trebuie să mănânci?

Primul caz al acestui sindrom a fost înregistrat în 1946, în Africa, când stomacul unui băiat de 5 ani s-a rupt fără niciun motiv cunoscut. La autopsie s-a constatat că abdomenul său era plin de un lichid „spumos” cu miros de alcool.

Începând cu 1974, 20 de cazuri diagnosticate cu acest sindrom au fost raportate în literatura medicală engleză, potrivit unei analize din aprilie 2021. Rapoarte suplimentare ale simptomelor sindromului au fost făcute în Japonia, unde afecțiunea este cunoscută sub numele de meitei-sho, sau „sindromul de auto-intoxicație cu alcool”.

Cum apare sindromul fermentației intestinale?

Acest sindrom de fermentație intestinală apare atunci când anumite specii de bacterii și ciuperci suprapopulează microbiomul intestinal al unei persoane, transformând tractul gastrointestinal într-un aparat de distilat.

Oamenii de știință cred că procesul are loc în intestinul subțire și este foarte diferit de fermentația intestinală normală din intestinul gros, care oferă energie organismului nostru.
Majoritatea cazurilor se datorează unei creșteri excesive a două specii de ciuperci: Saccharomyces și Candida.

Citește și: Scapi mai repede de mahmureală dacă bei un păhărel după ce te trezești din beție? Răspuns incredibil

Candida trăiește pe corp și în gură, în tractul digestiv și în vagin, preluând adesea controlul atunci când bacteriile benefice sunt eliminate după un tratament cu antibiotic.

Un raport din iulie 2013 a documentat cazul unui bărbat în vârstă de 61 de ani care a avut crize frecvente de „beție” inexplicabilă timp de ani de zile, înainte de a fi diagnosticat cu o abundență intestinală de Saccharomyces cerevisiae, sau drojdie de bere, aceeași drojdie folosită la fabricarea berii.

Cum a ajuns femeia din Toronto să aibă această afecțiune?

Pentru femeia din Toronto, totul a început de la niște infecții ale tractului urinar, la vârsta de 40 de ani, fiecare tratată cu o rundă de antibiotice. Bacteriile benefice din tractul ei intestinal au început să moară, permițând ciupercilor să preia controlul.

Citește și: Consumul de alcool dăunează căsniciei. Cum poți să ajungi la divorț de la câteva beri în plus?

Până la vârsta de 48 de ani, corpul femeii transformase aproape fiecare carbohidrat pe care îl mâncase în alcool.

Cum se tratează acest sindrom?

Tratamentul pentru sindromul de fermentație intestinală începe cu o serie de fungicide prescrise după ce o biopsie sau o colonoscopie identifică agenții patogeni specifici care au colonizat intestinul, a spus Zewude.

Citește și: Cum scapi de amendă chiar dacă testul la alcool iese pozitiv? Nouă modificare în Codul Rutier

„O parte din motivul pentru care oamenii pot avea acest sindrom este din cauza utilizării frecvente a antibioticelor care le perturbă intestinul”, a spus ea.

Pacienții trebuie să urmeze o dietă extrem de restrânsă, săracă în carbohidrați. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te