Un medic român din Irlanda a dezvăluit ce salariu are. A venit cu fluturașul. Cum e o zi de muncă?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.03.2024 - 18:07
Un medic român din Irlanda a spus ce salariu are Foto Freepik.com - rol ilustrativ
Medicul Paul Oargă a dezvăluit ce salariu are Foto: Youtube
Fluturaș de salariu din Irlanda Foto: stiridecluj.ro

Un medic român care a lucrat timp de trei ani pe secția ATI dintr-un spital din România și a fost paramedic la SMURD a ales să se mute în Irlanda unde muncește și își continuă studiile. Doctorul și-a prezentat fluturașul de salariu și spune că este mulțumit.

SHARE

După 3 ani în care a lucrat ca medic rezident pe secția ATI și paramedic la SMURD Cluj-Napoca a ales să plece în Irlanda. Acolo lucrează într-un spital și-și continuă studiile. 

Este vorba despre medicul Paul Oargă, cunoscut pentru videoclipurile sale educative de pe Youtube. 

 Medic român în Irlanda, salariul de aproape două ori mai mare ca în România. Cum e o zi de muncă?

Medicul Paul Oargă a spus că irlandezii l-au ajutat să se integreze și se simte respectat.

 ”Aici nu te simți dat la o parte. Desigur, te-ai dus de acasă, nu mai ești în zona ta de confort și lucrurile la început sunt cum sunt, dar irlandezii îți fac viața mai ușoară.

Ei au un stil fain de a socializa, merg la bere. Interesant este că dacă mergi cu 6 oameni, fiecare cumpără un rând de bere pentru toată lumea. Deci dacă mergi cu 10, ai dat de bucluc. Nu am băut berea lor neagră până când am venit aici, dar am început aici. O bere este 6 euro în pub, adică 30 de lei”, a spus medicul român. 

Citește și: Țara din Europa care ne ademenește medicii. Salariu de 8.000 €/lunar pentru specialități esențiale

El a vorbit și despre condițiile din spitalul unde lucrează. Merge cu bicicleta la serviciu și este mulțumit de bani. A prezentat chiar și fluturașul de salariu.

”Mă trezesc la 6 dimineața, după care alerg sau merg cu bicicleta la spital. Ce îmi place este că la spital sunt vestiare, sunt dușuri. Nu trebuie să îmi pun echipamentul de acasă. Sunt lucruri normale aici. Este săpun, este prosop, lucruri care nu sunt în România în toate spitalele. 

La ora 8.00, există o sesiune de pitching în care consultanții, așa se numesc medicii primari, ne prezintă diferite subiecte sau noi facem diferite prezentări. La 9.00 începe munca propriu-zisă în sala de operație. 

Concediu este 30 de zile pe an, plus 10 - 15 zile pentru concediu de studii. Aici primești 1500 de euro pe an pentru a merge la cursuri ca medic rezident. Examenele se plătesc, costă între 700 și 900 de euro, dar dacă iei examenul primești banii înapoi”, a spus medicul.

 

În Irlanda ești plătit din prima zi, în România, gărzile rezidenților, în primii 2 ani, sunt neplătite 

”Am aici și fluturașul de salariu, primit în 21 decembrie 2023. Ei fac plata la fiecare două săptămâni și trebuie să ai 72 de ore lucrate. Pentru aceste două săptămâni primești 2.382 de euro, dar acesta este venitul brut. Se mai plătesc orele suplimentare, cu 1,5x față de norma de bază, adică am lucrat 15 ore și am primit 687 de euro brut, după taxe”, a mai spus dr. Oragă. 

Citește și: Medicii refuză salarii de 15.000 lei /lună. Managerul: 16.000 lei și pune anunț de angajare în pomi

Fluturas de salariu din Irlanda Foto: Stiridecluj.ro

”Ei au un sistem progresiv de taxare. Până la o sumă ești taxat cu 20%, iar peste cu 40%. În acest moment, eu sunt taxat 40% și după taxe rămân cu 1900 de euro net, la două săptămâni. Sunt niște bani buni, care îți permit să duci o viață bună, chiar și aici în Irlanda, unde chiria este destul de scumpă. Chiria pe care o plătesc eu este de 1.100 de euro pe lună. 

Taxele care sunt aplicate la aceste sume sunt cele de pensii, asigurări sociale și cycle to work, un program prin care îți poți cumpăra o bicicletă și se deduce din taxe.

Citește și: Salariile din spitalul unde te angajai cu șpagă. Manager: 18.000 lei, medic: 16.000, asistent: 5.000

Eu primesc acum 30 de euro pe ora muncită. Acest lucru crește, sunt bani care cresc în funcție de experiența avută. Eu am avut noroc că mi s-a recunoscut experiența de anestezist din România de trei ani. 

Un lucru pe care nu pot să nu îl observ este că indiferent de experiența pe care o ai, indiferent că ești în prima lună de muncă sau în al zecelea an, ești remunerat. În România în primii 2 ani ca medic rezident gărzile nu sunt plătite. Cred că suntem singura categorie de oameni care lucrează gratuit, doar pentru că vrea să învețe. Nu e comod să nu iei bani, chiar dacă înveți”, a mai spus medicul clujean plecat în Irlanda.

Fluturaș de salariu din România Foto: stiridecluj.ro

Înainte să plece în Irlanda, în 2021, doctorul a dezvăluit cât câștiga în România, unde mai făcea și clipuri educative pe Youtube. ”Din Youtube am câștigat într-un an 1600 de euro, dar banii s-au dus în echipamente. Eu fac clipuri educative și acesta este un scop mai presus de mine.

Pe partea de spital, eu am fost angajat la Institutul Regional de Gastro Hepatologie, dar lucrez la Spitalul Clinic Judetean. În luna septembrie 2021, am câștigat 6.124 de lei, fără gărzi, fără sporuri de sâmbătă-duminică. Problema noastră a rezidenților este că gărzile nu se plătesc în primii doi ani și jumătate”, explica medicul în 2021, conform stiridecluj.ro.

Înainte de a se pleca în Irlanda, în septembrie 2021, Paul Oargă câştiga 6.124 de lei fără gărzi şi fără alte sporuri. Iar în Irlanda, aproape 4.000 de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te